Cestování

Země, která má co nabídnout

Publikováno: 30. 1. 2020
Autor: Martin Tlapa
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Bahrajn – nenápadná země v Perském zálivu (třetí nejmenší v Asii s 1,3 miliony obyvatel, z čehož polovinu tvoří cizinci) leží tak trochu ve stínu známějších regionálních partnerů, jakými jsou Saúdská Arábie i Spojené arabské emiráty. Je to však škoda, ostrovní stát má co nabídnout jak turistům, před kterými se až donedávna uzavíral, tak i českým exportérům.

Přesvědčit se o tom ostatně na konci října mohli i členové podnikatelské delegace, kteří doprovázeli ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka během jeho oficiální návštěvy Bahrajnu. Pro zástupce českých firem bylo ve spolupráci s Bahrajnskou obchodní komorou připraveno podnikatelské fórum a vedle B2B na něm byly prezentovány i perspektivní obory spolupráce.

Které to jsou? Bahrajnští importéři tradičně poptávají to, co umí české firmy nabídnout − strojírenské produkty, dopravní prostředky či elektrotechnická zařízení, prostor se ale otevírá i potravinářským firmám, producentům železárenských výrobků či společnostem činným v chemickém průmyslu.

Bahrajn však také hodně investuje do infrastruktury, plánovaná je stavba nového letištního terminálu či nového ropovodu mezi Bahrajnem a Saúdskou Arábií, která souvisí s nedávno nalezenými ložisky ropy a zemního plynu.
Příležitosti souvisejí i s otevíráním se Bahrajnu turistům. Dříve se turisté mohli po dekády dostat do země jen s obtížemi, nyní lze ale vízum obdržet za poplatek přímo na hranicích. V Bahrajnu pak na ně čeká relativně liberální, „uživatelsky přátelské“ prostředí, kontrastující s řadou dalších zálivových zemí. A v hlavním městě Manáma lze navštívit i řadu pamětihodností; vedle tradičního trhu stojí za zmínku bahrajnská pevnost zapsaná na seznamu památek světového dědictví UNESCO nebo jedna z nemnoha funkčních synagog v regionu Blízkého východu.

Byla by škoda tuto zemi opomíjet.

 

Ing. Martin Tlapa, MBA (narodil se 28. září 1964 v Praze).

Vystudoval Fakultu obchodní na Vysoké škole ekonomické v Praze a v roce 1991 začal pracovat na Federálním ministerstvu zahraničního obchodu. Od roku 1992 byl na českém velvyslanectví v Kanadě jako tajemník pro obchodní a ekonomické záležitosti.

V letech 1996 až 2000 působil v České agentuře na podporu obchodu (CzechTrade) jako náměstek generální ředitelky a výkonný ředitel. Od roku 2000 vedl agenturu jako její generální ředitel.

V letech 2004–2012 pracoval na Ministerstvu průmyslu a obchodu jako náměstek ministra sekce Evropské unie a konkurenceschopnosti. Od roku 2012 do roku 2014 působil na Úřadu vlády v pozici náměstka státního tajemníka pro evropské záležitosti.

Od března 2014 je na pozici náměstka ministra zahraničních věcí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce.

Je ženatý, má dva syny.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků