Osobnosti

Wallis a Meghan: Paralely kráľovských odídenkýň

Publikováno: 28. 6. 2022
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Shutterstock.com, Instagram Meghan Markle, Wikimedia Commons
logo Sdílet článek

Wallis Simpson a Meghan Markle: dve americké prominentky, ktoré vydajom do britskej kráľovskej rodiny takmer dosiahli na kráľovský trón. Spôsobili rozruch a priniesli svieži závan novoty. Zároveň „ukradli“ britskej verejnosti dvoch obľúbených členov panovníckej rodiny.

Prvá vzala Spojenému kráľovstvu sympatického kráľa a takmer spôsobila krízu impéria, druhá odlúdila miláčika kráľovnej i „pospolitého ľudu“. Obaja muži zanechali svoje kráľovské povinnosti a vymanili sa spod vplyvu rodiny. Údajne kvôli svojim manželkám, čo však Edward aj Harry popierali. Hoci tieto ženy delí takmer storočie, predsa majú dosť veľa spoločného.

Priazeň aj zášť

Wallis a Meghan, Američanky s titulom vojvodkyne, sú dnes obľúbenou témou čitateľov, a teda aj novinárov na celom svete. Každá z nich zosobňuje fascinujúci príbeh lásky, priazne, ale aj strastí, škandálov či nevraživosti. Obe svojich princov s kráľovským monogramom spoznali zhodne vo veku 34 rokov a pred svadbou s členom kráľovskej rodiny už boli rozvedené.

Láska verzus koruna

Wallis pochádzala z prestížnej rodiny oplývajúcej bohatstvom, takže nikdy nemusela pracovať. Neskôr jej rovnaké privilégium zabezpečili zámožní manželia. Prvý raz sa vydávala ako dvadsaťročná, jej vyvoleným bol v roku 1916 Earl Winfield Spencer ml., pilot amerického námorníctva, ktorý velil na námornej leteckej stanici. Po viacerých odlúčeniach sa v roku 1927 rozviedli. Hneď nasledujúci rok sa Wallis vydala za makléra Ernesta Aldricha Simpsona, ktorý kvôli nej opustil manželku a dcéru. Ani tento zväzok nevydržal, rozbil ho vzťah Wallis s britským následníkom trónu Edwardom. Princ sa do vydatej Američanky zamiloval takmer na prvý pohľad, údajne ho priam fascinovala jej komplikovaná osobnosť a ostentatívna nezávislosť. Po rozvode so Simpsonom sa s ňou chcel princ oženiť. Pochopiteľne, kráľovská rodina s takouto voľbou nesúhlasila, v tom čase ešte platili prísne pravidlá: rozvedená žena s dvoma žijúcimi exmanželmi bola ako potenciálna manželka kráľa a hlavy anglikánskej cirkvi v jednej osobe absolútne neprijateľná. Po smrti otca Juraja V. nastúpil Edward na trón, ale o svoju lásku bojovať neprestal. A keď pochopil, že s korunou na hlave ju nezíska, rozhodol sa po 326 dňoch abdikovať, nestihol ani absolvovať korunováciu. Svadba s Wallis sa konala zhruba o pol roka neskôr, v júni 1937 vo Francúzsku.

Vypovedaní z Británie

Počas druhej svetovej vojny manželia údajne sympatizovali s nacizmom, čo im u Britov na popularite nepridalo. V roku 1940 sa Edward stal guvernérom Bahám, Wallis pracovala pre Červený kríž, usilovala sa o zlepšovanie životných podmienok detí. Po skončení vojny sa spolu vrátili do Francúzska, kde strávili zvyšok života. Do Spojeného kráľovstva mali vstup zakázaný. Edward bol do vlasti prevezený až po svojej smrti v máji 1972. Pochovali ho na cintoríne v rozsiahlom areáli Windsoru. Kráľovská rodina veľkoryso pozastavila jeho manželke zákaz vstupu do krajiny, takže sa mohla poslednej rozlúčky zúčastniť. Na základe jej želania tam v roku 1986 pochovali aj ju.

Porovnávanie už pred svadbou

Meghan sa narodila a vyrastala v Los Angeles, jej matka je Afroameričanka, otec pochádza z Holandska. Médiá a kráľovskí životopisci začali Meghan porovnávať s Wallis prakticky hneď po zásnubách s princom Harrym. Aj bývalá americká herečka bola vydatá, jej partnerom bol od roku 2004 herecký kolega a producent Trevor Engelson. Manželstvo uzavreli až v roku 2011, ale po dvoch rokoch sa rozviedli. Princa Harryho spoznala Meghan v júni 2016. Pochopiteľne, tento vzťah jej priniesol väčšiu popularitu než všetky dovtedajšie filmové postavy dohromady. Okrem iného sa už v tom istom roku stala najčastejšie hľadanou herečkou prostredníctvom vyhľadávača Google. Po zásnubách v novembri 2017 nasledovala 19. mája 2018 na zámku Windsor kráľovská svadba, ktorú vysielali televízie do celého sveta. Zaujímavosťou je, že za miesto hostiny si vybrali Frogmore House. Neďaleko odtiaľ, v srdci Windsorského veľkého parku na historickom kráľovskom pohrebisku, odpočívajú Wallis s Edwardom. Na rozdiel od Wallis sa Meghan v kráľovskej rodine dočkala srdečného prijatia, dokonca získala aj titul Jej kráľovská výsosť. Po odchode zo Spojeného kráľovstva skúšala Meghan popri iných projektoch aj návrat do Hollywoodu, nahovorila komentár k dokumentárnemu filmu o slonoch pre Disney+. Podľa kritikov však nebol veľmi vydarený. A keďže už nemá cveng „royals“, filmový priemysel tvrdí, že skôr Meghan Markle potrebuje ich, a nie oni ju.

Veľa spoločného

Oba páry pred verejnosťou neskrývali svoje city. Nežné pohľady čerstvo zamilovaných si vymieňali aj po niekoľkých rokoch manželstva. Mnohí znalci pomerov v kráľovskej rodine špekulujú, či stálo za to vzdať sa luxusu a privilégií. Čo by bolo keby? Oľutovali svoj rozchod s „firmou“ a životom ako v bavlnke? Navonok to ani jeden z nich nepriznal. V čom sa ešte Wallis a Meghan podobajú? Viacerí životopisci upozorňujú aj na to, že vojvodkyne z neznámych dôvodov používajú ako krstné svoje druhé meno. Wallis zavrhla meno Bessie, pripadalo jej veľmi nelichotivé. Meghan pravdepodobne z pracovných dôvodov prestala používať prvé meno Rachel. Ďalšou podobnosťou je, že obe milujú psov. Wallis mala rada najmä mopslíky, Meghan dáva prednosť bíglom a labradorom. Spája ich tiež láska k móde i fakt, že majú osobitý štýl. Obidve patria medzi módne ikony. V slávnom rozhovore s Oprah Winfrey Meghan svojím outfitom symbolicky nadviazala na Wallis, hoci nevedno, či náhodou alebo naschvál. Spája ich aj obľuba značky Givenchy a časopisu Vogue. Nielenže sa obe blysli na jeho titulke, ale Meghan spolupracovala na najvýznamnejšom septembrovom vydaní Vogue v roku 2018 ako hosťujúca editorka.

Princ Harry a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, počas veľmi intímneho rozhovoru s Oprah Winfrey. Ten sa objavil aj na obrazovkách Českej televízie v apríli 2021.

Porovnávať neporovnateľné?

Porovnávanie Edwarda a Harryho však nie je ktovieako korektné. Obaja sa síce pre svoju lásku vzdali kráľovských privilégií aj povinností, no s úplne odlišnými dôsledkami. Edwardova abdikácia takmer spôsobila zrútenie monarchie, od 11. storočia sa žiaden britský panovník trónu dobrovoľne nevzdal. Napäté vzťahy s najbližšou rodinou sprevádzali aj odchod Harryho a Meghan. Možno ho nazvať bolestivým pre najbližšiu rodinu aj širšiu verejnosť, no monarchiou výraznejšie neotriasol. Ultimatívnu otázku trón alebo láska k žene si Harry, následník na britský trón s poradovým číslom 6, klásť nemusel. Navyše sa Harry s Meghan môžu kedykoľvek vrátiť, nehrozí im osud prvých kráľovských odídencov. Od rodiny sa úplne neodstrihli, naďalej sú jej súčasťou a zostali im aj tituly. Dosiahli finančnú nezávislosť od kráľovskej rodiny a môžu sa venovať vlastným projektom. Ako sa bude ich príbeh vyvíjať, ukáže čas.

Edward a Wallis

Vychýrený záletník, ktorý celé roky s obľubou striedal milenky, sa napokon naozaj zamiloval. Osud mu však nachystal dilemu: trón a vlasť alebo láska k žene? Edward si vybral lásku a nepochybne aj bezstarostný život bez náročných povinností, na ktorý boli obaja partneri zvyknutí a chceli v ňom pokračovať. Zároveň s kráľovskými povinnosťami však Edwardovi ubudli aj privilégiá. Hneď po svojom nástupe na trón kráľ George VI. síce udelil Edwardovi titul vojvodu z Windsoru, ale titul kráľovská výsosť mu odoprel, čo sa Edwarda veľmi dotklo. Navyše musel opustiť vlasť, do ktorej sa bez písomnej pozvánky nesmel vrátiť. Wallis sa stala vojvodkyňou až po sobáši. Svojho manžela prežila o 14 rokov, ale pre vážne zdravotné problémy posledných šesť rokov strávila v izolácii na lôžku.

Harry a Meghan

Krátko po svadbe Harryho a Meghan začali na verejnosť prenikať reči o neveľmi lichotivom správaní mladej vojvodkyne. Mnohí začali Meghan prirovnávať k princeznej Diane, ale aj k Wallis. Keď vysvitlo, že Harry a Meghan uvažujú čiastočne sa vzdať kráľovských povinností, Wallis sa spomínala čoraz častejšie. Harry a Meghan napokon predsa istým spôsobom Edwarda a Wallis nasledovali. Opustili lesk kráľovského purpuru i ťarchu povinností. Na rozdiel od prvých kráľovských odídencov neupadli do prázdnoty. Odišli do Kanady, no natrvalo sa usadili v Kalifornii. Venujú sa vlastným projektom, charite a najmä svojim dvom deťom. Už od svadby sa snažia rozvíjať novozaloženú značku Sussex Royals, hoci to kráľovské z nej museli po „Megxite“ z názvu vypustiť. Syn Archie, ktorého narodenie sa oslavovalo po celom svete, už chodí do škôlky. Malá Lilibeth si užíva pozornosť a lásku rodičov.

Kráľovskí rebeli, exkráľ a neskorší vojvoda Edward z Windsoru pre lásku k Wallis opustil kráľovský život i vlasť.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků