Rozhovory

Vracím se podstatně silnější

Publikováno: 11. 7. 2019
Autor: Magda Mrnková
Foto: archiv Romana Onderky
logo Sdílet článek

Bývalý primátor Brna Roman Onderka se na březnovém sjezdu ČSSD stal prvním místopředsedou a prohlásil, že bude „zlým býkem, který rozráží zdi“. V rozhovoru nám řekl, jak se mu v této roli daří. Ale došlo i na otázky ohledně koaličních vyjednávání či směřování sociální demokracie.

Zlý či oranžový býk − to jsou označení, kterými jste sám definoval svoji úlohu ve vedení ČSSD. Jaké byly první „býčí“ týdny v nové pozici?
Jde spíš o to, jaké byly první týdny po sjezdu pro ČSSD − a tady si myslím, že úspěšné.

Nezdá se, že byste plnil stránky novin silnými prohlášeními, která by dostávala koaličního partnera ANO do defenzivy.
Abych pravdu řekl, moc nechápu tu obecnou oblibu silných slov v české politice. Jsem spíš pro silné činy a silné postoje. Možná si skutečně někdo ten příměr o oranžovém býkovi vyložil tak, že budu chodit po redakcích a „střílet“ samé provokace. V tom případě ale šlo o dost nepříjemné nedorozumění.

Zkuste to upřesnit...
Mediální stránka politiky je důležitá, protože přenáší politiku k občanům, tedy k voličům. Ovšem nemůže stát na silných slibech nebo slovech, ale silných výsledcích. A výsledků nedosáhneme mluvením v rozhovorech pro média, ale jednáním a prosazenými rozhodnutími. K těm dochází koalice na svých schůzkách, vláda na zasedáních a nakonec parlament při své práci a závěrečném hlasování. Ano − je možné a mnohdy i nutné podpořit vlastní postoje i mediálním tlakem, protože ten umožňuje informovat veřejnost a vytvářet zpětnou vazbu. Ale řešení se musí najít v koalici, ve vládě a v parlamentu.

Takže „býk“ jste na jednáních, nikoli v médiích?
Pro silnější argumenty někdy nejdu daleko, ale i tak to lze říci. Vedení strany − teď myslím jakékoliv strany − musí být vyvážené. Musí tam být diplomat, tedy někdo, kdo je schopen konsenzu, nalezení společného východiska. Náš předseda Jan Hamáček byl mimo jiné léta předsedou Poslanecké sněmovny, vedl i Ministerstvo zahraničí a tak dále. To není náhoda – je to dáno jeho diplomatickými schopnostmi. Vedle něj musí stát další lidé: jiný pro stranu a komunikaci členů s vedením, další se strategickými věcmi a rozvojem programu. A musí tam být také někdo, kdo je tvrdý a říká do očí nepříjemné věci. Z těch prvních týdnů mám dobrý pocit, že to sjezd namíchal správně.

Co vás k tomuto přesvědčení vede?
Podle mě je jasným důkazem fakt, že tuto vládu a tuto koalici dokážeme tlačit doleva. Skutečně si myslíte, že by hnutí ANO jen tak z vlastního přesvědčení zvyšovalo minimální mzdu, zavedlo placení prvních tří dnů nemoci a vymyslelo zálohované výživné pro rodiče, jejichž povětšinou bývalí partneři neplní své povinnosti k dětem? Že by bylo ochotno tak výrazně zvyšovat důchody a vůbec uvažovalo o zvýšení rodičovského příspěvku alespoň pro děti narozené po 1. lednu 2020 (přičemž pro nás tento příběh nekončí a hodláme prosadit širší řešení)? Ani náhodou!

Je to tedy zásluhou ČSSD?
O všech zmíněných krocích musíme s hnutím ANO soustavně tvrdě vyjednávat. Úspěchy, kterých jsme při prosazování programu sociální demokracie dosáhli, rozhodně nespadly z nebe. Ale nehroutím se − to je politika. Blíží se poločas našeho společného vládnutí a je před námi dost dalších úkolů. Například dořešení obrovských nespravedlností, které se staly v naší zemi zadluženým lidem. Tato vláda dělá středolevicovou politiku a naší ambicí je, aby to tak zůstalo.

Po letech jste se vrátil do nejvyšší politiky. Cítíte zadostiučinění?
Zadostiučinění je osobní pocit. Důležitější je zkušenost a to, co si z ní člověk odnese pro další práci. Když jsem končil jako primátor Brna, cítil jsem zklamání z některých lidí a některých mechanismů. Další roky mi daly možnost si všechno promyslet, vyhodnotit a také vidět některé věci uvnitř ČSSD daleko jasněji a zřetelněji. Byla to vlastně dobrá zkušenost a – jak říkají sportovci − jsem za ni rád. Mohl jsem se očistit, dokázat, jak lživé věci byly použity, a vrátit se podstatně silnější. A udělám všechno, aby byla silnější i sociální demokracie!

 

Roman Onderka (narodil se 11. listopadu 1965 v Brně) je poslanec, místopředseda ČSSD a exprimátor Brna.
Na začátku své kariéry pracoval jako mechanik v Adamovských strojírnách, později v Brně jako vozmistr v Českých drahách. Následně začal pracovat v odborech.
Dodatečně si doplnil vysokoškolské vzdělání, a to v roce 2009 bakalářské studium na VŠ Karla Engliše v Brně ve studijním programu Ekonomika a management, obor Ekonomika a právo v podnikání. V roce 2010 pak ukončil i Fakultu podnikatelskou VUT, program Master of Business Administration, validováno Nottingham Trent University.
Politickou kariéru zahájil v roce 2002 coby zastupitel MČ Brno-Starý Lískovec, od téhož roku až do loňského října byl i zastupitelem města Brna. V letech 2002 až 2006 byl i radním a od listopadu 2006 do listopadu 2014 primátorem. V říjnu 2017 uspěl ve sněmovních volbách a stal se poslancem.
Dvakrát byl místopředsedou ČSSD, a to v letech 2009 až 2011, a poté v období od dubna 2018 do 1. března 2019. Letos byl první březnový den zvolen statutárním místopředsedou sociální demokracie.
Je dvakrát ženatý, z obou manželství má jednoho syna.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků