Společnost

Vogue - najvplyvnejší módny časopis

Publikováno: 22. 12. 2021
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Vogue archiv, autorka, Shuttesrtock.com
logo Sdílet článek

Slovo Vogue – „štýl“ zhmotnil rovnomenný magazín. Neexistuje človek, ktorý by ho nepoznal. Teenageri, ženy aj muži. Pre milovníkov módy, dizajnu či životného štýlu je módnou bibliou už skoro 130 rokov.

Hoci ťažiskom je móda, prináša otvorené pohľady na zaujímavé témy z ďalších oblastí ako dizajn, architektúra, prominenti, kultúra a umenie, cestovanie, zábava či pravidelnú dávku horoskopov. V začiatkoch sa zameriaval na newyorskú smotánku. Opisoval jej zvyky, aktivity vo voľnom čase, spoločenské stretnutia, často navštevované miesta a oblečenie, ktoré nosila.

Cesta k supertváram

Od roku 1988 je bezkonkurenčne najlepším magazínom o móde na medzinárodnom trhu. Má podcasty či encyklopédiu módy Voguepedia s bohatým archívom čísel. V neposlednom rade poslúžil ako inšpirácia pre knižný bestseller a jeho sfilmovanú, nomináciami na Oscara ovenčenú podobu Diabol nosí Pradu. Kto by nepoznal túto dnes už 15-ročnú snímku v excelentnom podaní herečiek Meryl Streep a Anne Hathaway? Do 60. rokov ukazoval okázalosť a bohatstvo s usmiatymi elegantnými ženami. Po nástupe Twiggy sa objavili na stránkach chudé, skôr sporo odeté modelky alebo herečky. No prišli 90. roky, zlaté roky módy v znamení slobody a voľnosti. Ich tvárami sa stala desiatka supermodeliek – Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington, Helena Christensen, anjelik Victoria's Secret Tyra Banks, Heidi Klum, Claudia Schiffer, Britka Kate Moss a Cindy Crawford. Trend a štýl 90. rokov udali práve tieto krásky. Môžeme k nim zaradiť aj českú topmodelku Evu Herzigovú, ktorá tiež bola tvárou Vogue. Tá je dnes editor-at-large československého Vogue. A čo robia niektoré z nich dnes?

Najžiadanejšia zo slávnej päťky

Najznámejšia čierna modelka Naomi Elaine Campbell (51) otvorene vystupovala proti rasizmu v módnom priemysle. Na obálke britského vydania Vogue sa objavila ako prvá černoška od roku 1966. A bola aj prvou na obálke francúzskeho vydania. Dopomohol k tomu módny návrhár Yves St. Laurent, ktorý pohrozil Vogue, že stiahne svoju reklamu z časopisu, ak naďalej bude odmietať černošské modelky na obálkach. O rok nato sa objavila na obálke septembrového vydania amerického Vogue, ktoré býva tradične najdôležitejšie. V tom čase už tvorila spolu s Christy Turlington, Claudiou Schiffer, Lindou Evangelistou a Cynthiou Crawford elitnú skupinu modeliek. Na stránkach Vogue sa objavovala naďalej a stále je v modelingu aktívna.

Pre kilá navyše skončila

Linda Evangelista (56) sa preslávila legendárnym výrokom: „Nezobudíme sa za menej ako za 10-tisíc dolárov na deň.“ Odznel v roku 1990 priamo v rozhovore pre magazín Vogue. O rozruch sa postarala aj na konci 80. rokov, keď si dala ostrihať vlasy. Kedysi supermodelka všetkých čias sa na verejnosti objavuje už len sporadicky. A prečo? Začala priberať a jej problém nevyriešila ani nevydarená kozmetická operácia, ako sa priznala v septembri 2021.

Sexi bojovníčka za práva zvierat

Christy Nicole Turlington Burns (52) spolu so Cindy Crawford podporila v roku 1993 svojimi nahými fotografiami kampaň organizácie za práva zvierat (PETA) „Radšej budem nahá, ako by som mala nosiť kožušinu“. V roku 1996 založila s ďalšími topmodelkami (Cindy Crawford, Kate Moss, Naomi Campbell, Elle Macpherson a Claudia Schiffer) v New Yorku dnes už zatvorenú Fashion Café. Christy Turlington je od októbra 2014 ambasádorkou inteligentných hodiniek Apple Watch.

Múza Carla Lagerfelda pomáha deťom

Claudia Maria Schiffer (51) sa pravidelne objavovala na titulkách magazínov vrátane Vogue. Na titulke sa prvýkrát objavila v roku 1989 pre jeho októbrové britské vydanie. V nasledujúcich rokoch bola na viac ako 1000 titulných stranách svetových časopisov. Z módneho biznisu odišla v roku 2002. Dnes sa angažuje pre Detský fond OSN (UNICEF), kde pôsobí ako britská veľvyslankyňa dobrej vôle.

Zo supermodelky dizajnérka

Cynthia Ann „Cindy“ Crawfordová (55) je piata topmodelka. Na predných stranách módnych časopisov vrátane Vogue sa objavila viac ako 500-krát. Bola súčasťou reklamných kampaní značiek Gianni Versace, Escada, Dolce & Gabbana, Christian Dior či Calvin Klein. Po tom, čo v roku 2000 odišla z prehliadkového móla, uviedla na trh parfum pod svojím menom. O tri roky neskôr s francúzskym expertom na kozmetiku Jeanom-Louisom Sebaghom to boli kozmetické produkty pod značkou Meaningful Beauty. V roku 2009 predstavila vlastnú kolekciu topánok pre nemeckého výrobcu obuvi Deichmann pod značkou Cindy Crawford Collection by 5th Avenue. Na obálke mexického Vogue sa objavila opäť v máji 2011. V septembri 2017 vystupovala s Claudiou Schiffer, Naomi Campbell, Helenou Christensen a Carlou Bruni na módnej prehliadke, ktorá bola poctou zosnulému návrhárovi Giannimu Versacemu.

Módna biblia pokračuje

Život módnej biblie pokračuje ďalej. Dnešný magazín Vogue sa dotýka širokého spektra spoločenského života aj vďaka dosahu na sociálnych sieťach. Má aj vydania pre mladých. Rozoberá medzinárodné problémy, sponzoruje zaujímavé projekty, je aktívny v charite, no nevyhýba sa ani podpore politických kampaní.

Už štyri roky aj u nás

Ako vznikla a vyvíjala sa táto módna biblia, ktorú každomesačne čítajú milióny čitateľov? Magazín založil v roku 1892 Arthur Baldwin ako týždenník. Keď ho po jeho smrti kúpila americká vydavateľská spoločnosť Condé Nast, zmenila sa periodicita na dvojtýždenník. Neskôr si získal čitateľov aj v Španielsku, Británii a vo Francúzsku. Svetovým módnym časopisom sa stala jeho talianska verzia Vogue Italia. Dnes má mesačník 26 medzinárodných vydaní – vrátane československého. Jeho šéfredaktorkou je Andrea Běhounková. Prvé české číslo vyšlo 17. augusta 2018 s témami láska a sloboda a venovalo sa vzniku Československa. Na jeho obálke je k fotoaparátu chrbtom otočená Katarína Kurková. Jej sivé vlasy a písmeno V sú poctou prvej dáme Olge Havlovej.

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell a Christy Turlington na prehliadke Versace jeseň – zima 1991 v Miláne.

Titulná stránka československého vydania magazínu Vogue CS 11/2021.

Titulná stránka úplne prvého čísla z roku 1892. Všetky staršie čísla  nájdeme v encyklopédii módy Voguepedia.



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků