Rozhovory

Vít Rakušan: Žádná koalice není bezproblémová, ale i tak může být funkční

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Víta Rakušana
logo Sdílet článek

Vír událostí roztočený covidovou pandemií je příliš silný a rychlý, věci se mění ze dne na den. I proto jsme si s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem nepovídali o žhavé současnosti, ale o nedaleké budoucnosti.

Sledujete předvolební průzkumy? Věříte, že volby dopadnou tak, jak předpovídají?

Samozřejmě, že sleduji. Ale průzkumy vždy ukazují, jak by volby mohly dopadnout právě teď, takže nečekám, že skončí právě takto. Co je podstatnější, to je trend – a ten ukazuje stoupající podporu právě pro naši koalici.

Jednáte už nyní o případné povolební spolupráci s dalšími subjekty? Tedy například s trojkoalicí ODS–TOP09–lidovci?

Je dobré si to promyslet předem a strategicky vyhodnotit. Mám rád věci promyšlené, na druhou stranu by bylo směšné porcovat medvěda, který stále ještě běhá hluboko v lese a ze kterého jsme nezahlédli ještě ani chlup. Správný čas zkrátka uzraje až sečtením volebních výsledků, ale už v tu chvíli máme mít v základních směrech jasno. A nikdo z našich voličů asi nečeká, že bychom se vrhli do náruče Andreji Babišovi.

Neobáváte se, že složit po volbách vládu může znamenat seskupení vaší dvojkoalice se zmiňovanou trojkoalicí a možná ještě přibrat někoho dalšího?

Voliči rozhodnou a rozdají karty. Může to být velká skrumáž stran, ale třeba se naopak politická scéna vytříbí. Ale i kdyby to tak bylo – tedy faktická koalice pěti stran –, pak by se ukázalo, zda jsme schopni se v zájmu této země dohodnout. Já optimisticky věřím, že ano.

Může být vládní koalice složená z pěti, ale možná i více stran, z nichž některé mají k různým věcem dost odlišné postoje, funkční a bezproblémová?

Žádná koalice není bezproblémová. Ale i tak může být funkční, pokud si strany vzájemně přestanou poměřovat svaly a jsou schopné trochu upozadit ega svých představitelů. Ani vládní trojkoalice bez problémů nebyly – pětikoalice by naopak paradoxně funkční být mohla. Pokud nás spojí chuť skoncovat s marasmem současného chaotického vládnutí, který naplno odhalila koronavirová krize.

Neobáváte se případných povolebních obstrukcí ze strany prezidenta Zemana? Přeci jen se mu může dařit držet i dlouho po volbách stav, který bude vyhovovat jemu. Nemůže nastat nějaká krize?

Krize může nastat vždy a pan prezident je v tomto velmi kreativní. Je mu jedno, zda je to ku prospěchu této země, nebo naopak. Ano, může zdržovat a vymýšlet kličky. Právě proto potřebuje opozice vůči současné vládě silný mandát.

Počítáte i s možností, že byste vytvořili menšinovou vládu s podporou některé z opozičních stran? Tedy s variantou, která je současné koalici často předhazována?

I to je samozřejmě model, který může fungovat. Ale nám nyní nevadí, že se menšinová vláda opírá jen o pouhou podporu další strany – nám vadí, že tou stranou jsou komunisté. O ty bychom se opravdu opřít nemohli. A jak je vidět, s jistotou se o ně nemůže opřít už ani Babiš.

Jsou strany, se kterými určitě nepůjdete do koalice, a ani byste nechtěl být závislý na jejich podpoře?

Říkáme to jako STAN neustále: jsou to určitě komunisté a další extrémisté typu SPD. A nikdo asi po naší kritice chaosu současné vlády nečeká, že bychom byť jen mlhavě uvažovali o spolupráci s Babišovým ANO.

Co nejvíc vyčítáte současné vládě, a co byste po volbách chtěli co nejdříve změnit?

Že vládne na základě dojmů a falešného přesvědčení premiéra, že je dobrý manažer. Vždy tvrdil, že není politik, přesto do politiky šel, a pak fňukal, že tam vlastně jít nechtěl. Já si myslím, že není politikem. A že není ani manažerem. Myslím si, že Alena Schillerová je možná účetní, ale rozhodně ne ministryně financí. Vezměte si, jak nám jednotliví členové vlády chaoticky sdělují „chystaná opatření“, o kterých premiér vzápětí řekne, že je to nesmysl.

Takže určitě jinak: promyslet věci, a pak je vyhlašovat. Skoncovat s nano managementem premiéra, který chce rozhodovat o všem. Rozhodovat na základě podkladů, ne vlastních – často chybných – pocitů.


CV BOX

Vít Rakušan (narodil se 16. června 1978 v Kolíně) je poslancem, předsedou hnutí STAN, zastupitelem Středočeského kraje a zastupitelem města Kolín.

Vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školský management na Univerzitě Karlově v Praze.

Od roku 2000 podniká v soukromé sféře, v letech 2000 až 2015 v oblasti výuky německého jazyka. Právě němčinu totiž vyučoval jako středoškolský pedagog na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře. V roce 2016 byl zařazen do žebříčku 100 největších inovátorů střední a východní Evropy, který vyhlašuje prestižní anglický deník Financial Times.

Do politiky vstoupil v roce 2010, kdy byl zvolen v komunálních volbách jako nestraník za subjekt „Změna pro Kolín“ zastupitelem města. V krajských volbách 2012 se dostal jako nestraník za hnutí STAN v rámci subjektu „TOP 09 a Starostové pro Středočeský kraj“ do zastupitelstva Středočeského kraje. Poslancem byl zvolen v roce 2017.

Je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dceru Agátu, ze druhého syny Matěje a Jonáše. Nejvíc si odpočine chvílemi strávenými s rodinou, běháním a četbou.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků