Rozhovory

Václav Planka: I v byznysu platí: Nikdy neříkej nikdy!

Publikováno: 25. 9. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto ANACOT CAPITAL
logo Sdílet článek

Jedním z výrazných byznysových hráčů v ostravském regionu je bezesporu investiční skupina ANACOT CAPITAL. Co už má za sebou a jaké jsou její plány do budoucna, o tom jsme si povídali s generálním ředitelem Václavem Plankou.

Které nejvýraznější firmy jsou v současné době součástí vaší skupiny (ve vlastnictví i ve strategickém partnerství)?

Aktuálně jsou členy našeho koncernu ANACOT CAPITAL, a. s., společnosti TRESTLES, a. s. (Dětmarovice), V-NASS, a. s. (Ostrava-Vítkovice), TRIANGOLO, s.r.o. (Hulín), ELFE, s. r. o. (Krnov) a společnost LISA TECH, a. s. (Ostrava/Brno).

Kolik zaměstnáváte lidí?

V rámci naší skupiny je to aktuálně něco málo přes 700 zaměstnanců.

Působíte stále v rámci vašeho – tedy ostravského – regionu, nebo už jste se rozkročili dál?

Pro nás je ostravský region zajímavý zejména z hlediska průmyslové tradice. Jedna z našich společností, konkrétně TRIANGOLO a.s., se nachází ve Zlínském kraji. Příležitostí k akvizici je celá řada, řekl bych, že je otázkou času, kdy ten přesah v rámci Česka bude větší.

Jaká je vaše poslední výrazná investice?

Ta největší byla dokončena v letošním roce pro společnost V-NASS, a. s. Pořizovali jsme WFL MILLTURN 150 – jedno z největších obráběcích center, které může strojírenská společnost získat. Celková investice přesáhla 50 milionů korun. Díky tomu jsme se dostali do segmentu výroby, který bychom bez tohoto stroje nemohli realizovat.

Stává se, že musíte zájemce o spolupráci odmítnout? Máte nějaká nepřekročitelná kritéria?

Neodmítáme žádná smysluplná spojenectví či spolupráci, pokud naši skupinu posunou dále v konkurenceschopnosti. I v byznysu platí: Nikdy neříkej nikdy!

Soustředíte se na strojírenské či hutní firmy. Do jiného segmentu nejdete záměrně, protože strojírenství je vaše parketa?

Když se podíváte na strukturu našich společností, uvidíte, že uzavírají kruh a v celém řetězci se navzájem doplňují. V mnoha případech máme ve zmíněných společnostech stejné zákazníky. Pokud bude akviziční příležitost tento kruh opět rozšířit, naší snahou bude takovouto společnost koupit.

Jak moc poznamenaly vaši činnost nejprve covidová a vzápětí současná energetická krize?

Covid jsme zvládli díky profesionalitě našich managementů a oproti energetické krizi to byla procházka růžovým sadem. Všechny naše společnosti jsou energeticky náročnými provozy, nejvíce asi společnost TRIANGOLO, takže se nás vysoké ceny energií dotýkají.

Dokážete si s problémy poradit sami, nebo by měl zasáhnout výrazněji i stát?

Ten Rubikon, kdy jsme byli schopni pomoci si sami, je za námi. Vzhledem k tomu, že jsme členy Evropské unie, jsem přesvědčen, že musí dojít k zastropování cen na úrovni EU. Raději nebudu předjímat, co by nastalo, kdyby Evropská unie či stát nezasáhly. To si v aktuální situaci nedovedu představit – znamenalo by to konec průmyslové tradice, ale i dalších odvětví v Česku.

Máte před sebou aktuálně nějakou zajímavou investici či jiný plán? Na konci loňského roku se objevila informace, že uvažujete o založení investičního fondu...

V rámci našeho koncernu máme zpracovány investiční plány všech společností. Zaměřujeme se v nich jak na údržbu nemovitého majetku, tak zejména na zvýšení konkurenceschopnosti tím, že nakupujeme nové technologie. Budu-li konkrétnější, je před námi například pořízení nové lakovací linky pro práškové lakování nebo nové horizontální vyvrtávačky většího charakteru. Pokud se týče vámi zmiňovaného investičního fondu, jeho založení je momentálně věc, na níž usilovně pracujeme. Nicméně dokud nebude založen a nebude rozhodnuto o jeho investiční strategii, nechceme se k tomu, s dovolením, dále vyjadřovat.

Václav Planka (narodil se 18. července 1984 v Ostravě) je koncernový generální ředitel ANACOT CAPITAL, a. s.

Vystudoval Vysokou školu podnikání, studijní program Ekonomika a management. Pracoval mj. jako ředitel kabinetu ministra, generální ředitel společnosti NORASOTA, a. s., či koncernový ředitel nákupu ANACOT Services, s. r. o.

Je ženatý a má dva syny, Viktora (6) a Matyáše (4).

Zajímá se o politiku a umění, vlastní sbírku děl malířky a ilustrátorky Heleny Salichové. V kondici se udržuje zejména crossfitem.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků