Cestování

Turismus očima českých regionů

Publikováno: 31. 10. 2019
Autor: Ivana Vejvodová
Foto: CzechTourism, Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Počet zahraničních hostů stoupá rychleji v regionech než v Praze. Míří tam také stále více návštěvníků ze vzdálených trhů, jako jsou Čína, Korea nebo Rusko, a také více utrácejí. V prvním pololetí tohoto roku utratili zahraniční návštěvníci za dovolenou v Česku průměrně 3165 korun na osobu a den. To je o 800 korun více než ve stejném období předchozího roku.

Podle Jana Hergeta, ředitele státní agentury CzechTourism, je důležité, aby si obce a komunální politici začali uvědomovat důležitost destinačního managementu. „Turismus je třeba řídit tak, aby lokální ekonomika dokázala na cestovním ruchu vydělat, aniž by zlikvidovala normální život. A to v CzechTourismu děláme. Pomáháme regionům s rozvojem unikátních turistických produktů a s jejich propagací v zahraničí s jednoduchým cílem – prodloužit sezonu, prodloužit délku pobytu a zvýšit počet turistů, kteří se do Česka opakovaně vrací. Možností, jak toho dosáhnout, je mnoho. Od lokální gastronomie přes lázeňství, wellness nebo aktivní turismus – v létě kolo a lyže v zimě,“ vysvětluje Jan Herget. 

Jižní Morava je stále oblíbenější

Jižní Morava získává stále větší popularitu nejen u tuzemských, ale také u zahraničních turistů. Ti zde oceňují autenticitu a nezapomenutelnou atmosféru. Svůj podíl na vysoké oblíbenosti regionu má také velké množství originálních akcí a aktivit. CzechTourism zastává nezastupitelnou roli především v zahraniční propagaci kraje. Jen v letošním roce například zorganizoval v regionu čtyřicet pět návštěv zahraničních médií. „CzechTourism, a především jeho zahraniční zastoupení, nám poskytují profesionální servis, cenné kontakty i expertízu. Společně realizujeme úspěšné zahraniční kampaně a další aktivity, které by bez dokonalé znalosti cílového regionu neměly naději na úspěch,“ potvrzuje Pavla Pelánová, ředitelka Centrály cestovního ruchu − Jižní Morava.

Vysočina vsadila na film a pivovarnictví

Vysočina může nabídnout mnoho krásných míst, která v minulosti zlákala české i zahraniční filmaře k natáčení pohádek, dramat či akčních filmů. Organizace Vysočina Tourism proto letos sestavila turistické tipy na šestadvacet míst spjatých se známým filmem či slavnou filmovou osobností. Pro ty, kteří dávají přednost staršímu řemeslu než filmařskému, přichystala pivovarskou stezku. „Oba naše produkty cestovního ruchu jsou provázané s desítkami regionálních partnerů a tvoří ucelenou nabídku pro turisty všech věkových kategorií. Tak je to i v souladu s přístupem agentury CzechTourism, která nás v regionech k podobným aktivitám motivuje a vybízí,“ říká ředitel Vysočina Tourism Tomáš Čihák a dodává: „Spolupráce s agenturou CzechTourism je pro nás zejména v oblasti incomingu naprosto stěžejní a chceme v ní pokračovat i do budoucna.“

Lyžování v Jeseníkách a advent v Olomouci

Olomoucký kraj se těší na zimu. Chce přilákat zahraniční návštěvníky na lyžovačku do Jeseníků nebo na adventní trhy do Olomouce. „Oceňujeme možnost přímého zapojení do zahraniční kampaně orientované na zimní turistiku v sezoně 2019/2020. Zaměřili jsme se na podporu a propagaci našeho regionu v Polsku a Rakousku,“ uvedl Radek Stojan, vedoucí oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů Olomouckého kraje, a doplnil: „Přínosnou aktivitou pro obě strany je určitě také sběr dat návštěvnosti turistických cílů, který následně kolegové z CzechTourism přetavili v přínosné analytické výstupy. V neposlední řadě byl také na obou stranách odveden velký kus práce při tvorbě a úpravách produktových karet.“

Praha, to je Art District 7

Hlavním tématem letošního roku je spolupráce na podpoře projektu Art District 7, který má za úkol seznámit média a tour operátory s dalšími pražskými čtvrtěmi ležícími mimo centrum. Jejich propagace je součástí dlouhodobé strategie a aktivit Prague City Tourism spadající do oblasti prevence overtourismu. Novináři z Deutsche Welle, National Geographic Traveller nebo The Telegraph dostali příležitost poznat např. Karlín, Vinohrady nebo Žižkov. „Spolupráce s agenturou CzechTourism je oboustranně přínosná. Na jedné straně dává Praze příležitost proniknout na trhy, kam by se sama možná obtížně dostávala, na straně druhé ale zůstává nejsilnější značkou, bez níž by byla propagace České republiky těžko myslitelná,“ říká Petr Slepička pověřený řízením Prague City Tourism. 

Severní Morava a Slezsko v duchu Technotrasy

V letošním roce vévodí moravskoslezskému regionu Technotrasa, tedy stezka po technických atraktivitách. Unikátní průmyslové dědictví představuje návštěvníkům neotřele a spojuje jej se zážitky. Tento klíčový produkt rozvíjí region společně s agenturou CzechTourism. „U poznávacích cest propagujeme celkovou produktovou nabídku Severní Moravy a Slezska a mám radost, že letos jsme několikrát představili náš region z méně klasických úhlů pohledu. Těmi jsou například ekoturistika či oživlá řemesla,“ říká David Karčmář, ředitel krajské destinační společnosti Moravian--Silesian Tourism. Region tím získává významnou publicitu v podobě článků, reportáží a příspěvků na sociálních sítích.

Turisté z Polska si zamilovali Zlín

Za posledních šest let se počet polských hostů ve Zlínském kraji zvýšil o více než čtyřicet procent. „Oceňujeme skvělou spolupráci s většinou zahraničních zastoupení CzechTourismu, která poskytují podporu zejména pro tzv. blízké trhy. Jedná se především o Slovensko, Polsko, Rakousko, Itálii a Německo. Spolupráce spočívá v realizaci společných aktivit zaměřených na zvyšování počtu hostů a nocí, které u nás v regionu stráví. Jde jak o studijní cesty novinářů a zástupců touroperátorů, ale také o účast na veletrzích, prezentacích, využívání elektronické komunikace, včetně sociálních sítí. Ukázkovým příkladem s viditelnými výsledky je právě součinnost se zastoupením CzechTourism ve Varšavě,“ uvedla ředitelka CCR VM Petra Psotková. 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků