Názor

Tomáš Zdechovský: Kratom musíme regulovat, zákaz nedává smysl

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Tomáš Zdechovský
Foto: archiv Tomáše Zdechovského a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Vláda se rozhodla nezařadit kratom na seznam zakázaných látek, což je nejen pro konzumenty, ale i obchodníky velký úspěch. Těžit z toho může také státní kasa. Dočasný zákaz, jak plánovalo ministerstvo zdravotnictví, by přinesl jen problémy.

O účincích této populární látky je psáno na mnoha serverech. Největší boom v užívání kratomu v Česku je evidován od podzimu loňského roku, kdy o něm začala ve velkém psát média. Přinesla řadu případů, kdy teenageři propadli závislosti na něm a skončili pak v péči odborníků. Zvedla se vlna odporu rodičů, kteří naléhali na úřady, aby látku stáhly z ulic a obchodů. Nechtěli, aby k ní jejich děti měly tak snadný přístup, což je správné.

Kratom musí být pro děti tabu
Jako otce čtyř dětí mě velmi štve, že si může patnáctiletý puberťák koupit sáček s kratomem za zhruba 300 korun v jednom ze spousty kratomatů, dostupných na mnoha místech republiky. Proto jsem se sešel v Bruselu se zástupci Evropské asociace pro kratom, abych se s nimi pobavil o tom, jak chtějí tuto situaci řešit. Shodli jsme se, že hlavním cílem musí být regulace kratomu a stažení oněch automatů z ulic. V současné chvíli se už podařilo některé z nich dostat z měst a obcí, jinde je to ale boj. Komplikují to jak starostové, tak samotní obchodníci. Bezpečí a zdraví dětí ale musí být na prvním místě. Statistika, podle které vyzkoušel kratom každý pátý středoškolák, vypadá opravdu hrozivě.

Plísně či těžké kovy
Není to ale jediný problém, který v současnosti existuje kolem trhu s touto látkou. Chybí jasná pravidla a kontrola prodeje. Některá balení kratomu tak stále obsahují těžké kovy nebo plísně, jež mohou uživatelům způsobit zdravotní komplikace. Proto prodej této látky jako sběratelského předmětu musí zmizet a pro nepoctivé obchodníky nesmí být na trhu místo. Česko-Slovenská Asociace za Kratom (ČSAK) přišla s etickým kodexem pro prodejce, kterým je chce přinutit, aby dbali na základní pravidla jeho prodeje. Balení by také měla obsahovat informace o účincích a dávkování, aby se předešlo dalším zdravotním problémům uživatelů.

Co s tím? Regulace!
Většina odborníků od začátku zastává názor, že zakázat kratom nedává smysl. Hrozil by velký nákup do zásoby a v případě dlouhodobého či trvalého zákazu pak rozšíření na černý trh. Stát by tak nad kratomem ztratil dohled, zatímco může z jeho prodeje benefitovat. Správnou cestou je již připravená novela, která dá trhu s kratomem jasná pravidla a mantinely. Bude tak podléhat regulaci a zároveň nebude přístupný osobám mladším 18 let. Všechny strany budou spokojeny. Novelu musí schválit parlament co nejdřív, současné právní vakuum trhu neprospívá.

O AUTOROVI
Tomáš Zdechovský (narodil se 2. listopadu 1979 v Havlíčkově Brodě) je poslanec Evropského parlamentu a bývalý místopředseda KDU-ČSL.
V roce 2003 absolvoval bakalářský obor politická komunikace na Papežské salesiánské univerzitě v Římě, o rok později magisterské obory pastoračně-sociální asistent a pedagog volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity a v roce 2008 mediální studia a žurnalistiku na MUNI. Roku 2021 získal titul MBA v oboru marketing, v současnosti pokračuje v doktorském studiu.
V roce 2004 založil komunikační a PR společnost Commservis.com s.r.o., o sedm let později se stal ředitelem společností WIFI Czech Republic a Brain2Win. Coby europoslanec za EPP se stal koordinátorem ve výboru na kontrolu rozpočtu (CONT) a poté jeho místopředsedou. Současně zastával i pozici místopředsedy výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).
V roce 2020 vstoupil do Aktivních záloh ozbrojených sil ČR, kde má hodnost poručíka. Je autorem šesti básnických sbírek a jedné prózy, zajímá se o historii, heraldiku i agendu ochrany dětí. Je ženatý, má čtyři potomky.

Tyto a podobné automaty by měly z ulic zmizet

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků