Rozhovory

Tom Philipp: Svou trojroli beru jako výzvu

Publikováno: 28. 6. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Toma Philippa
logo Sdílet článek

Poslední únorový den byl poslanec Tom Philipp zvolen předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Čtyři dny po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Tahle událost mu vpadla nejen do profesního, ale i osobního života.

Předsedou správní rady VZP jste se stal ve chvíli, kdy přišla vlna ukrajinských běženců. Předpokládám, že k VZP se jich hlásí naprostá většina...

Ano, u VZP je jich zaregistrovaných většina. Je to dáno tím, že VZP zareagovala velmi pružně, musím pochválit hlavně management a samozřejmě i všechny kolegy na pobočkách. Na všech krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině jsme měli své lidi, kteří rovnou uprchlíky registrovali. Díky tomu se většina z nich dostala přímo k nám, což má další výhodu, že je vše do jisté míry zcentralizované. Když pak lékař účtuje, není to u každého pro jinou pojišťovnu, ale účtuje všem stejně. A rádi se o ně postaráme. A jak centra fungovala, jsem poznal i osobně, protože máme doma čtyři Ukrajinky, dvě matky s dcerami. Dvě z nich jsem vezl sám do Kongresového centra a zajímavé bylo, že mě s nimi dovnitř vůbec nepustili, tak přísná byla ochranná opatření. Musely jít bez doprovodu, ale hned se jich ujala ukrajinsky hovořící dobrovolnice, všechno jim vysvětlila a odnavigovala je. Čekal jsem, že tam budou třeba deset hodin, nakonec ale volaly ani ne za pět, že pro ně mohu zase přijet. A byly velice příjemně překvapené, jak hladce všechno proběhlo.

Jak jste se k nim dostal?

Máme v nemocnici primáře, který je z Ukrajiny, tak jsem ho požádal o zprostředkování kontaktu na potřebné uprchlíky. A během týdne se ozval se žádostí. Ani nás se ženou nenapadlo rozhodnout se jinak, jsem jasný a jednoznačný propagátor pomoci uprchlým ženám s dětmi. Považuji je za hrdinky, které se pustily do jiné země, aby chránily své děti, a jejich manžele považuji za hrdiny, protože se starají o to, abychom i my byli relativně v klidu, bojují do jisté míry i za nás. Ale takto pomoci se rozhodlo mnoho dalších rodin, takže to nepovažujeme za nic výjimečného. Máme v bytě dvě ložnice, které jsou volné po dětech, hned vedle je koupelna, tak mají vše k dispozici. Jsou u nás přes tři měsíce a je to velice hezká symbióza. Jakoby k vám přijela na návštěvu rodina. Komunikace je taková česko-rusko-ukrajinská, občas do toho padnou nějaká anglická slovíčka, ale zvykli jsme si na sebe a je to radost.

Pojďme k samotné VZP. Na podzim se bude jednat o výši úhrad za státní pojištěnce na další rok. Co budete prosazovat, když jste v protikladné dvojroli – předseda správní rady VZP, ale zároveň poslanec?

Přiznávám, mám to těžké (směje se). Navíc to není dvoj-, ale trojrole, protože jsem navíc ještě lékař. A coby lékař a součást managementu nemocnice chápu také stranu poskytovatelů. Chápu to i ze strany pojišťovny, která má své cíle a chce zajistit stabilitu. No a pak jsem v roli poslance, který musí dbát i na vyrovnanost státního rozpočtu. Beru to prostě jako výzvu. O úhradách péče na rok 2023 se jednalo celé jaro v dohodovacím řízení. Všechny segmenty péče se ale nedomluvily. Těžký úkol tak bude mít pan ministr, napsat vyváženou úhradovou vyhlášku, což bude podle mě jeden z nejtěžších úkolů roku. Musí vyváženým způsobem rozdělit finanční prostředky tak, aby žádný segment nepotlačil, a také musí vyjít s penězi, které bude mít. Kromě toho tlaky, aby se kvůli inflaci navýšily úhrady za poskytnutou péči, budou velké. V poslanecké sněmovně také nyní probíhají pro zdravotnictví zásadní jednání o pravidelné valorizaci, tedy o něčem, co by naše zdravotnictví z hlediska jistoty a stability mohlo výrazně posunout vpřed. Ostatně o tuto záležitost se snažíme snad 20 let. Zatím jsme se shodli na principu, že se bude postupovat jako u valorizace důchodů, tedy procentuální růst inflace a k tomu 50 procent růstu reálných mezd. A součet pak bude nárůst úhrady za státního pojištěnce. Dále jsme se v koalici dohodli na startovací částce pro rok 2023 na 1900 Kč/měsíc a pojištěnce. Zbývá tento koncept probojovat ve sněmovně.

Ve správní radě VZP jste už osm let. Prošla VZP či pojišťovny obecně za tu dobu výraznou změnou?

Když jsem nastoupil do správní rady, což bylo v době, kdy jsem byl náměstkem ministra, tak VZP byla zhruba 1,5 miliardy v minusu. Neměla nic na rezervním fondu, všechny peníze, které zůstávaly například na provozních fondech a podobně, se dávaly na onen dluh. Takže pojišťovna byla opravdu v těžké finanční situaci. To se výrazně změnilo. Když vezmu zdravotní pojišťovny dohromady, tak když jsem opouštěl ministerstvo, což bylo zhruba před pěti lety, měly zůstatky kolem 25 až 30 miliard. Letos v lednu bylo na účtech všech pojišťoven kolem 52 miliard. Obecně se dá říci, že mají plné rezervní fondy, přeplňují provozní fondy a mají dostatek na základním fondu. Takže bych řekl, že za těch osm až devět let si pojišťovny přesto, že tu byl covid, nyní válka na Ukrajině a do toho inflační krize, stojí celkem dobře. Udržet tento trend však bude stále těžší.

Nová vláda skutečně vstoupila do značně nezáviděníhodné doby...

To je pravda. Je velmi turbulentní doba. A ti, kteří částečně například za inflaci mohou, si na nás teď chladí žáhu. Ale to je úděl politiky (směje se). Minulá vláda měla covid 19, my máme válku a s tím dosud nepředstavitelnou situaci s cenami energií a obecně inflací.

Když jsme se dotkli covidu – pro hodně lidí už je jen jakousi formou chřipky, ale jsou například epidemiologové, kteří varují – počkejte na podzim! Kam patříte vy?

Bylo by obrovskou chybou zopakovat předešlé chyby z doby minulé vlády a ministrů. To znamená nepřipravit se na možný špatný scénář podzimu. Proto teď lidem radíme, aby počkali s třetí či případnou čtvrtou dávkou očkování na srpen až září, aby na podzim a zimu měli co nejvíc obranných protilátek. Měly by se zavést nějaké pobídky ve smyslu reklamy a osvěty, které lidem jasně vysvětlí, že kdo chce být v klidu a beze strachu z těžkého průběhu onemocnění, měl by se v již zmiňované době nechat naočkovat.

Lékař, poslanec, šéf rady VZP – zbývá vám nějaký volný čas? Mluvil jste kdysi o cyklistice, rybaření...

No, tak to dnes už vůbec nejde (směje se). Ale nepovažuji to za problém. Myslím, že život má být dobrodružný. A pokud má mít dobrodružství nějaký smysl, nesmí to být dobrodružství pro dobrodružství. U mě jde o pracovní dobrodružství, které rozhodně není bezcílné. Může se podařit spousta dobrých věcí, třeba když nastavíme správně valorizaci. Nebo mám i návrhy na změny legislativy – na trhu se objevily nikotinové sáčky, které začínají zneužívat malé děti, zákon na to nemyslel a je to potřeba změnit. Leckdy se jedná o drobné věci, nic, co by převrátilo společnost, ale může jí to trochu posunout správným směrem. Takže své působení beru jako dobrodružství. A jako hezké dobrodružství.

CV BOX

Tom Philipp (narodil se 26. prosince 1968 v Praze) je přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice, poslanec, předseda správní Rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, místopředseda KDU-ČSL a bývalý náměstek na ministerstvu zdravotnictví.

Po vystudování 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy začal v roce 1993 působit jako lékař na oddělení revmatologie v Thomayerově nemocnici, později zde již působil jako náměstek ředitele (2005–2014). Od roku 2014 pracoval čtyři roky jako náměstek ministra zdravotnictví. „Když přišel Adam Vojtěch a ANO, udělali čistky na všech ministerstvech,“ podotýká Philipp.

Od konce listopadu 2018 začal pracovat ve společnosti AGEL a.s., kde mj. působil na postu 1. místopředsedy představenstva a také jako ředitel nemocnice v Jeseníku. „To bylo zajímavé a hodně poučné období mého života, manažersky i lidsky,“ říká.

S Thomayerovou nemocnicí nikdy nepřestal zcela spolupracovat a nakonec se do ní naplno vrátil. Je ženatý, má pět dětí. Baví ho turistika, cyklistika, kynologie a rybaření. Hlavním koníčkem zůstává ale politika.

Předseda

Co vlastně obnáší post předsedy správní rady VZP? Má rozhodovací pravomoci? „To určitě nemám,“ říká Tom Philipp. „Správní rada má v jednacím řádu dané konkrétní pravomoci. Rozhodně nezasahuje do přímého vedení. Ale nastavuje a kontroluje hospodaření a chod pojišťovny, každý měsíc má jednání, kde vedení pojišťovny mimo jiné předkládá výsledky za minulý měsíc. Schvaluje smlouvy většího rozsahu, různé koncepční materiály, výroční zprávy a tento typ úkonů. Přímá vykonavatelnost, že by předseda nebo členové někomu něco rozkazoval, zde není. Jde o kolektivní orgán 30 lidí, není to tedy o tom, že by rozhodoval předseda sám. Ten správní radu vede, ale má, stejně jako všichni ostatní, jeden hlas.“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků