Rozhovory

Tibor Gašpar: Záleží mi na tom, ako budú žiť moje deti či vnúčatá

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Tibora Gašpara
logo Sdílet článek

Bývalý slovenský policejní prezident a čerstvý poslanec Tibor Gašpar zažil v posledních třech letech turbulentní období. Byl obžalován, trestní stíhání stále běží, ale v zářijových volbách ho přes 130 tisíc preferenčních hlasů vyneslo z devátého na šesté místo a s přehledem se dostal do Národní rady SR.

Hovoří se o vás jako o možném šéfovi SIS. Máte další ambice, než být „jen“ poslancem?
Otázka, či budem pôsobiť napr. v SIS a nie ako poslanec Národnej rady SR, je dnes predčasná. Tieto úvahy šíria niektoré médiá či opoziční poslanci, ktorí vychádzajú najmä z toho, že som v politickej strane SMER-SD vnímaný ako odborník na vnútornú či vonkajšiu bezpečnosť. Celý môj profesionálny život v polícii bol o riešení bezpečnostných otázok. Platí, že sa chcem verejne realizovať aj ďalej v otázkach bezpečnosti Slovenska.

Čemu se chcete nejvíc věnovat v Národní radě SR?
Ako som uviedol už v odpovedi na prvú otázku, cítim sa odborníkom na bezpečnostnú problematiku, chcel by som sa v parlamente venovať predovšetkým tejto oblasti. Mám záujem pracovať vo výboroch NR SR, ktoré sú obsahovo zamerané na vnútornú alebo vonkajšiu bezpečnosť a chcem prispievať najmä k tvorbe zákonov, ktoré upravujú bezpečnosť Slovenska v súčasných podmienkach.

V letech 2012–2018 jste byl policejním prezidentem, od roku 2020 jste trestně stíhán a letos jste se stal poslancem, to jsou docela veletoče. Změnilo se vnímání vaší osoby veřejností?
Odpoveď na túto otázku začnem od konca. Vo voľbách som dostal vyše 130 tisíc preferenčných hlasov, čo znamená, že veľká časť verejnosti mi dala ako budúcemu poslancovi silný mandát a dôveru. Samozrejme, bolo tu aj obdobie, keď vnímanie mojej osoby verejnosťou bolo manipulované predovšetkým niektorými mainstreamovými médiami, ktoré vás účelovým spôsobom dokážu znevážiť v očiach verejnosti. A práve neobjektívny prístup niektorých médií alebo účelová kriminalizácia boli okrem iného faktory, ktoré rozhodli o tom, že chcem ešte pôsobiť vo verejnom živote a chcem prispieť k tomu, aby sa také veci nestali iným občanom Slovenska. Jedným dychom však dodávam, že súčasne som bol nespokojný s tým, akým smerom sa začalo uberať Slovensko pod vedením odchádzajúcej vlády. Záleží mi na tom, ako budú žiť moje deti či vnúčatá.

Jak vlastně zmíněné trestní řízení proti vám pokračuje?
V súčasnosti posudzuje sudca Špecializovaného trestného súdu, ktorému bola pridelená obžaloba podaná koncom roku 2021 prokurátorom z Úradu špeciálnej prokuratúry, ďalší postup v predmetnej veci. Dnes existuje množstvo dôkazov, že celé trestné stíhanie vykonávali zaujaté orgány činné v trestnom konaní pomocou zmanipulovaných „kajúcnikov“. Aj na základe týchto dôkazov sudca ŠTS po oboznámení sa s obsahom predloženého spisu z dôvodu zachovania práva na spravodlivý proces žiadal na Ústavnom súde SR o posúdenie súladu dvoch zákonov. To však neumožnil senát Najvyššieho súdu SR. Čakám, aký bude ďalší postup, a som pripravený obhájiť svoju nevinu zákonným spôsobom.

Dá se říct, že jste policejní práci zažil z „obou břehů“. Jak hodnotíte současný stav slovenské policie a justice?
Časť slovenskej polície, konkrétne Národná kriminálna agentúra (NAKA – špecializovaný celorepublikový útvar pre boj so závažnou kriminalitou) je spolitizovaná a na politickú objednávku kriminalizovala najmä osoby z opozičných strán, konkrétne zo strany SMER-SD. Deje sa to so súhlasom niektorých prokurátorov UŠP pomocou zmanipulovaných trestných konaní. To všetko treba zmeniť a opäť nastoliť zákonnosť v konaní týchto zložiek.

CV BOX
Tibor Gašpar (narodil se 23. dubna 1962 v Kežmaroku) je bývalý policejní prezident a čerstvě zvolený poslanec Národní rady SR, kde se stal předsedou branného a bezpečnostního výboru.
V roce 1987 ukončil studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Komenského v Bratislavě. Zpočátku pracoval jako učitel na základní škole v Nitře a v období 1990–1993 jako odborný asistent na Pedagogické fakultě Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře.
K policii byl přijat na konci roku 1993, kdy zároveň zahájil studium na Akademii Policejního sboru v Bratislavě. Začínal jako vyšetřovatel, později se vypracoval na zástupce ředitele Krajského ředitelství policejního sboru v Nitře a ředitele Úřadu justiční a kriminální policie v Nitře (2003–2005).
Roku 2005 se stal ředitelem Úřadu boje proti korupci, o tři roky později byl povýšen do hodnosti generála. V květnu 2012 usedl do křesla prezidenta Policejního sboru SR, kterým byl až do roku 2018. Poté necelý rok působil jako poradce tehdejší ministryně vnitra Denisy Sakové.
V listopadu 2020 byl obviněn v rámci akce „Očistec“, trestní stíhání nadále trvá. V zářijových volbách se stal poslancem NR SR.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků