Společnost

Tibor Gašpar: Mám obavy z možnej vojny v Európe

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: Archiv Tibora Gašpara
logo Sdílet článek

Tibor Gašpar, bývalý slovenský policejní prezident a poslanec Národní rady Slovenské republiky, oslavil v dubnu dvaašedesáté narozeniny a do budoucnosti hledí optimisticky. Nejdůležitější podle něj je zastavit boje na Ukrajině a začít vyjednávat.

Co jste si k narozeninám přál? Máte nějaký sen, který byste si chtěl ještě splnit? 
V mojom veku je to hlavne pevné zdravie a žiť plnohodnotný život. Veľké sny už nemám, ale budem rád, keď bude moja rodina jednotná a bude sa vzájomne podporovať a pomáhať si. Pre mňa sú dôležité dobré medziľudské vzťahy napriek rozdielnym názorom či hodnotám, ktoré môže každý z nás vyznávať. 

Jste součástí nové vlády premiéra Roberta Fica. Už jste podnikli nějaké zásadní kroky, které jste před volbami slibovali?
V prvom rade to boli ekonomické opatrenia napr. na stabilizáciu cien energií, opatrenia na udržanie schopnosti splácať hypotekárne úvery najmä pre mladé a sociálne odkázané rodiny, sociálna podpora našich seniorov, opatrenia na riešenie nelegálnej migrácie, opatrenia na obnovu právneho štátu a ďalšie. 

Polský premiér Donald Tusk nedávno prohlásil, že Evropa se nachází
v předválečném stavu. Máte obavy z války? 
Áno, mám obavy z možnej vojny v Európe. Aj preto som vstúpil do politiky, lebo chcem vo verejnom živote na odvrátenie vojny urobiť všetko, čo bude možné. V súčasnej európskej politike je veľa vojnových štváčov, pre ktorých je vojna buď zbrojársky biznis, alebo len rusofóbna averzia. 

Jak vnímáte válku na Ukrajině a vliv ostatních států na ni?
Konflikt na Ukrajine ovplyvňuje naše životy rôznym spôsobom. Má veľký ekonomický dosah na našu súčasnú životnú úroveň. Jeho eskalácia nás môže vtiahnuť do reálnej vojny. Preto vítam akúkoľvek iniciatívu volajúcu po mieri. Žiaľ, najvyšší predstavitelia EÚ, ale aj jednotlivých členských štátov neustále podporujú tento vojnový konflikt dodávkami zbraní a nastoľujú otázku zapojenia NATO aj formou personálnej pomoci, teda vyslaním vojakov. Chcem ostať optimistom, že nedôjde k použitiu jadrových zbraní. Len zastavenie bojov a začatie mierových rokovaní je cesta, ako zastaviť to vraždenie a ďalšie zbytočné obete na ľudských životoch. 

Zní to jednoduše, ale opravdu je možné zachovat v Evropě mír? Tedy i na území Ukrajiny?
Podľa mňa je to veľmi jednoduché. Členské krajiny EÚ a NATO by mali prísť s iniciatívou začať mierové rokovania a ako prvú podmienku si dať zastavenie bojov. Je potrebné nastoliť otázku bezpečnostných záruk nielen pre Ukrajinu, krajiny Európy, ale i Rusko, súčasťou čoho je aj vyriešenie otázky vstupu Ukrajiny do EÚ, resp. vytvorenia nárazníkovej zóny s Ruskom, či ďalšie bezpečnostné otázky, napr. ako ďalej s jadrovými zbraňami. 


Slovensko s Ukrajinou sousedí, neobáváte se o bezpečnost své země?
Túto otázku je potrebné vnímať v dvoch rovinách, a to je vnútorná a vonkajšia bezpečnosť Slovenska. Obidve majú na seba vzájomný vplyv. Slovensko susedí s Ukrajinou, teda so štátom, ktorý je vo vojne. To má priamy vplyv na vnútornú bezpečnosť. Máme tu stále aktuálnu otázku nelegálnej migrácie, tiež s dosahom na vnútornú bezpečnosť Slovenska, a takisto problém hrozby teroristických útokov. Ako poslanec Národnej rady SR a predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sa zaujímam, ako vláda rieši práve tieto oblasti a aké opatrenia prijíma na udržanie bezpečnosti Slovenska. 

V dřívějším rozhovoru jsme mimo jiné probírali trestní stíhání vaší osoby v rámci akce Očistec. Je nějaký posun ve vyšetřování? 
Kauza Očistec sa stále nezačala pojednávať a pokiaľ viem, neustále sa rieši zaujatosť sudcov, ktorí majú byť v senáte. Medzitým boli súdu doručené ďalšie dôkazy vyhotovené Úradom inšpekčnej služby a Slovenskou informačnou službou o podozreniach z manipulácií trestného konania. Druhú kauzu chce vyšetrovateľ účelovo ukončiť napriek tomu, že ma k obvineniam ani len riadne nevypočul a neumožnil mi uplatniť si aj ďalšie obhajobné práva. Ide o vyšetrovateľa zo skupiny známych čurillovcov, na ktorého sme za tento postup podali trestné oznámenie. 

Máte nového prezidenta Petra Pellegriniho. Jste s jeho volebním vítězstvím nad Ivanem Korčokem spokojený?
Som rád, že za prezidenta SR bol zvolený Peter Pellegrini. Vzhľadom na moje hodnotové postoje, ktoré prezentujem aj verejne, som aj ja volil Petra Pellegriniho. Očakávam, že ako prezident SR bude podporovať vládu SR, ak si bude plniť programové vyhlásenie, na ktorom pracoval aj on sám ešte ako predseda strany HLAS, ktorá je súčasťou vládnej koalície. Ďalej očakávam, že bude na strane mieru a obhajoby záujmov všetkých občanov Slovenska, nielen vybraných skupín, ako to robila jeho predchodkyňa v úrade pani prezidentka Čaputová. 

Česká vláda před časem zrušila pravidelnou nadstandardní schůzku s vládou premiéra Roberta Fica. Může to mít nějaký dopad na vztahy běžných Čechů a Slováků?
Mám rodinu žijúcu v ČR a považujem naše dobré vzájomné vzťahy za súčasť našej histórie. A tieto historické väzby našich národov nemôžu byť len tak prerušené pre nejaké vyjadrenia politikov v nejakej dobe. Prepojené rodinné vzťahy, intenzívne obchodné či pracovné vzťahy, výmena študentov a ďalšie konkrétne prejavy našej spolupráce sú toho dôkazom. 

Váš syn má prý vytetovaný na ruce váš portrét, je to pravda?
Áno, môj syn Pavol má na predlaktí vytetovaný môj portrét, ale aj portrét svojej matky, manželky a svojich dvoch dcér. Z môjho pohľadu ide o kvalitnú prácu pri reprodukcii našich portrétov. Ale oveľa dôležitejšie je, že to vyjadruje najmä jeho vzťah k rodine a k našej výchove. Svoje rozhodnutie o týchto tetovaniach s nami nerozoberal, len nám ukázal hotový produkt. Verím, že som jeho výchove venoval toľko času, aby bol dobrý človek. 


Tibor Gašpar s jednou ze svých vnuček.

SPORT A VNOUČATA
Sport provází Tibora Gašpara v podstatě celý život a nepřestává s ním ani v současnosti. „Chodím dva- až trikrát do týždňa o šiestej ráno do posilňovne. Mám horský bicykel a rád sa bicyklujem v širšom okolí Nitry. Ak mi to dovolí voľný čas, v zime aj lyžujem. Rád tiež relaxujem pri práci v záhrade. Ale najväčšiu radosť mi robia naše vnučky a čas strávený s nimi. Vychovával som dvoch synov. Teraz mám možnosť byť pri tom, ako vyrastajú dve roztomilé baby, ktoré sú pre nás dôležitou súčasťou života.“ 

CV BOX 
Tibor Gašpar (narodil se 23. dubna 1962 v Kežmarku) je bývalý policejní prezident a současný poslanec Národní rady SR, kde se stal předsedou branného a bezpečnostního výboru. 
V roce 1987 ukončil studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Komenského v Bratislavě. Zpočátku pracoval jako učitel na základní škole v Nitře a v období 1990–1993 jako odborný asistent na Pedagogické fakultě Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře. 
K policii byl přijat na konci roku 1993, kdy zároveň zahájil studium na Akademii Policejního sboru v Bratislavě. Začínal jako vyšetřovatel, později se vypracoval na zástupce ředitele Krajského 
ředitelství Policejního sboru v Nitře a ředitele Úřadu justiční a kriminální policie v Nitře (2003–2005).
Roku 2005 se stal ředitelem Úřadu boje proti korupci, o tři roky později byl povýšen do hodnosti generála. V květnu 2012 usedl do křesla policejního prezidenta, v němž byl až do roku 2018. Poté necelý rok působil jako poradce tehdejší ministryně vnitra Denisy Sakové. 
V listopadu 2020 byl obviněn v rámci akce Očistec, trestní stíhání nadále trvá. 
Je ženatý, má syny Pavla a Petra. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků