Politika

Terezie Tománková: Zpravodajství vždy bylo mou láskou

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Terezie Tománkové
logo Sdílet článek

Její tvář už lidé poznávají i na ulici, vypracovala se ve známou a respektovanou osobnost televizní žurnalistiky. V televizi Prima je její vlajkovou lodí diskusní pořad Partie, nesoucí v dovětku její jméno. Terezie Tománková – příjemná, rychle reagující, otevřená. A ráda se směje. Sešli jsme se krátce po jejím celodenním komentování přímého přenosu korunovace krále Karla III a následné Partii.

Jak jste se cítila po „královsky partijním“ víkendovém maratonu?
Pro mě bylo za odměnu dělat kontinuální zpravodajství z takové události. Anglie mě vždycky zajímala, ta událost mě fascinovala stejně jako spoustu dalších lidí. Speciál, který jsme vysílali ke korunovaci Karla III., byl pořadem s největším celodenním sharem. Bylo to 16 hodin živého vysílání, začali jsme v sedm ráno.

A následující den už jste měla Partii...
A rychle jsem se přepnula na ty české peníze, miliardy, rozpočet, deficit, konsolidační balíček... (směje se)

Takže jste musela porušit svůj zvyk jít v sobotu brzy spát, v neděli v šest vstávat...
V sobotu jsem vstávala ve čtyři, abych stihla od sedmi ten speciál. A když jsem pak přišla domů, zjistila jsem, že se vůbec neumím mentálně přehodit na českou politiku. Tak jsem šla vertikutovat trávník a teprve po dvou hodinách jsem byla schopna si sednout k dokončování scénáře na neděli. Takže ten zvyk jsem skutečně vůbec nedodržela.

V létě vám bude 45, na Primě jste 25 let. Celý profesní život věrná jedné firmě?
Ano, začínala jsem jako krajská reportérka. Tam děláte vlastně všechno s výjimkou politiky. Po příchodu do pražské redakce jsem poměrně rychle začala dělat převážně politické zpravodajství. Upřímně, nebýt kolegů, to výročí bych si vůbec neuvědomila. Jak jsem vystřídala opravdu hodně pozic od krajánka přes moderování, chvilku v managementu, vůbec mi to nepřišlo. Ale ten čas až nechutně rychle běží… (směje se)

Partii děláte devátý rok. Pamatujete si ještě svou premiéru?
Dost přesně. Tehdejší šéfredaktorka zpravodajství Jitka Obzinová mě sice nějakou dobu připravovala na to, že bych začala Partii dělat, ale pak to najednou vzalo takovou rychlost… V pátek večer mi zavolala, že v neděli na to jdu. Bylo po senátních volbách, měla jsem pozvané pány Kuberu a Čunka. A když jsem úplně vytřepaná přišla, dozvěděla jsem se, že pan Čunek ještě sedí ve vlaku, místo něho přijde paní Baudyšová a on se možná připojí později. Tak jsem měla premiéru se vším všudy. (směje se)

Ale zpravodajství vás také pořád baví.
Ano, s Partií sice přibyla i publicistika, ale zpravodajství vždy bylo mou láskou a zůstane jí napořád. Takže díky bohu za speciály, které vysíláme, ať už jsou ke korunovaci nebo k jiným událostem. Pokrývat události v přímém přenosu mě hodně baví.

Vaši prezidentskou debatu Babiš versus Pavel sledovalo v přímém přenosu jeden a tři čtvrtě milionu lidí. Snila jste i o takovémto moderování?
Že bych byla tak troufalá, to ne. Jasně, že jsem chtěla ve zpravodajství nějak postupovat a byla jsem velice ráda, když mi bylo umožněno moderovat hlavní zpravodajskou relaci, to byla velká změna a posun. Ale moje sny nebyly o tom, že bych si říkala: Tohle chci a tohle nechci. Byl to prostě vývoj. Prezidentské volby před pěti lety jsem sledovala doma jako divák, žádným způsobem jsem na nich na Primě neparticipovala. Ani jsem se necítila, že bych to mohla dělat, věděla jsem, že na to ještě nejsem připravená.

Počkala jste si, a zmíněná debata vás v povědomí diváků vystřelila hodně nahoru...
To je pravda, vnímání mé osoby se docela změnilo. Prezidentská volba lidi hrozně zajímala, což bylo vidět nejen na sledovanosti předvolebních pořadů, ale i na volební účasti.

Podle čeho se jako volič rozhodujete vy? Ovlivňuje vás, že mnohé politiky osobně znáte?
Ne. A troufám si říct, že nikdo neví, koho volím. Je svaté právo moderátorů volit. Jen by divák neměl poznat, koho volí. Nesmí se stát, aby z diskuse vyčnívalo, že někomu fandíte.

S jakým předstihem plánujete hosty a témata Partie?
Ono se nedá jedno od druhého oddělit. S konkrétním hostem se často pojí konkrétní téma, i když jsou taková, na která by měl umět zareagovat každý člen vlády. Nicméně musíme pracovat s dlouhodobým plánem, protože je to neděle, ministři jsou vytížení, mají svůj program, leckdy se o hosty přetahujeme s konkurencí... Pauza je jen v červenci, kdy Partii nevysíláme, to je vlastně i jediné období, kdy si mohu vzít delší volno. Takže často se to domlouvá opravdu dlouho dopředu. Ale samozřejmě se může stát, že narychlo musíme změnit téma i hosta. To se událo například ve chvíli, kdy v sobotu večer premiér a vicepremiér oznámili, že za útoky ve Vrběticích stáli Rusové. Měli jsme tehdy naplánováno něco kolem zdravotnictví a covidu a během sobotní noci jsme vše změnili. Když vypukla válka na Ukrajině, také jsme měnili hosta. Byla to natolik zásadní událost, že jsme oslovili premiéra.

Dostávají hosté dopředu podklady?
Dostávají tematické okruhy, které jsou často navázané na aktuální situaci v zemi. Ale vždy si vymiňujeme, že když vyskočí jiné aktuální téma a máme pocit, že ta diskuse bez toho nemůže být, zařadíme ho. Otázky nedostávají. A nechci, aby to znělo jako klišé, ale opravdu si vážím každého, kdo přijme pozvání. Kdo se v neděli sebere a v přímém přenosu jde odpovídat na otázky, konfrontovat své názory s oponentem.

Jednou jste o sobě řekla, že jste poměrně ohnivá povaha. Při debatách ale musíte zůstat naprosto klidná. Kde potom tu páru vypustíte? Máte třeba v zákulisí boxovací pytel?
(směje se) Dobrý nápad, možná si ho pořídím. Ve studiu dělám svou práci a tou není se vztekat, emotivně se projevovat a vyčerpávat. Nicméně máte pravdu, povahou jsem spíš dynamická.

Neprojeví se případný vnitřní přetlak později doma?
Asi by vám řekli, že jo… (směje se) Ale každý si ze svého povolání neseme nějakou profesionální deformaci. Nedávno u snídaně jsem se muže na něco ptala, on začal odpovídat, já mu do toho vstoupila a on říká: Ty mi chceš zkrátit moji odpověď? Poctivě jsem se nad tím zamyslela a skutečně jsem asi měla pocit, že nemluví hned k věci, a tak jsem do toho vstoupila.

Ale dcera snad není v Dánsku proto, že by tam utekla před dynamickou maminkou…
Zas tak hrozné to se mnou snad není…(směje se) Navíc už je zpátky. Studuje gymnázium a dostala šanci jeden ročník dělat v Dánsku. A protože tam školní rok začíná už v srpnu, byla tam od konce července. Nabídli jí dokonce, aby zůstala dva roky a rovnou tam odmaturovala. To ale odmítla, chtěla se vrátit a maturovat se svou třídou.

Prý se chystá na medicínu. Jestli budete dělat nadále politické pořady, bylo by možná dobré, aby si jako obor vybrala psychiatrii...
Ona o tom vážně chvíli uvažovala! (směje se) Ale letos jí bude osmnáct a rozhodnutí nechávám na ní. Můj profesní svět je jí cizí a ani jsem jí ho nikdy nezatraktivňovala, aby tuhle práci měla nebo chtěla dělat. Našla si vlastní cestu, což je skvělé.

Na tu povahu jsem se ptal i kvůli vašemu valašskému původu. Někde jsem našel charakteristiku, že „Valaši jsou cholerici, ať v radosti, žalu, v přízni nebo odporu. Více však je vážnosti a zádumčivosti. Valach dlouho snáší příkoří, ale když má urážek po krk, propukne jeho hněv“.
Kde jste to vzal? Na tom vážně něco je… (směje se) Jde o skutečně rázovitý region, byl to chudý kraj, náročný na podnebí, zapomenutý, je to příhraničí. Oproti životu třeba v Praze je to velice odlišné, povaha lidí je jiná, životní styl jiný. Řekli by vám, že v mnoha ohledech je tam lépe než v Praze. Méně uspěchaně, s větším důrazem na rodinu, hodně věřících, víra v Boha je tam v životě obsažena jinak než někde ve městech atd. Vysokou školu jsem studovala v Olomouci a do Prahy se přestěhovala ještě před státnicemi, ale na Valašsku jsem pořád doma a ráda se tam vracím.

CV BOX
Terezie Tománková (narodila se 20. července 1978 ve Slavičíně) je televizní moderátorka zpravodajského kanálu CNN Prima NEWS. Její vlajkovou lodí je diskusní pořad Partie Terezie Tománkové.
Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. V závěru studia už se přestěhovala do Prahy a v roce 2000 už byla reportérkou a parlamentní zpravodajkou televize Prima.
Následně se stala jednou z moderátorek hlavní zpravodajské relace, na tomto postu setrvala do roku 2018. Diskusní pořad Partie moderuje od roku 2014.
Působí také jako externí akademický pracovník na Metropolitní univerzitě Praha.
Má dceru Emu (17).

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků