Novinky

Tady je to nejlepší!

Publikováno: 4. 1. 2019
Autor: Lubor Winter
Foto: Shutterstock.com, Obecní úřad Říčany
logo Sdílet článek

Kde se v Česku žije nejlépe a kde je kvalita života naopak nejnižší? Tady je žebříček, který na tuto otázku odpovídá zcela jednoznačně.


Nejvyšší kvalita života je ve středočeských Říčanech, pak následuje Praha a Černošice. Na opačné straně žebříčku jsou obce v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, přičemž vůbec nejnižší kvalita života v Česku je v moravskoslezské Orlové. Vyplývá to z Indexu kvality života, který sestavila společnost Obce v datech.

Pořadí        Obec                                      Kraj                            Index kvality života

   1.               Říčany                                   Středočeský                  10,0

   2.               Praha                                      Praha                            9,8

   3.               Černošice                               Středočeský                  8,3

   4.               Třeboň                                    Jihočeský                     8,2

   5.               Trhové Sviny                          Jihočeský                     7,7

   6.               Beroun                                    Středočeský                 7,5

   7.               Brandýs nad Labem 

                       – Stará Boleslav                   Středočeský                  7,5

   8.               České Budějovice                  Jihočeský                      7,3

   9.                Hustopeče                              Jihomoravský               7,3

   10.             Turnov                                    Liberecký                     7,2


Co se počítá

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data v oblasti zdraví a životního prostředí, materiálních podmínek a vzdělání a vztahů mezi lidmi v celkem 206 českých obcích s rozšířenou působností. Společnost Deloitte je hlavním konzultačním partnerem projektu a získaná data ověřuje. Široké veřejnosti mohou výsledná data pomoci při rozhodování o místě vlastního bydlení, starostům a dalším zástupcům města a obcí pak můžou sloužit jako informace, na jejichž základě rozhodují o obecních otázkách.

Porovnávalo se celkem 29 ukazatelů zařazených do jedné ze tří kategorií (1. zdraví a životní prostředí, 2. materiální zabezpečení a vzdělání, 3. vztahy a služby), které mají prokazatelně největší vliv na spokojený život lidí.

Metropole na vrcholu

Praha a obce, které se nacházejí v její těsné blízkosti, dosáhly nejlepších výsledků v kategorii Zdraví a životní prostředí. Je zde vysoká průměrná délka života obyvatel a výborná dostupnost zdravotnických zařízení. Podobná situace je v Brně a v obcích v nejbližším okolí. Nejnižší hodnocení naopak získaly obce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Lídrem kategorie Vztahy a služby je opět Praha a za ní obce v jejím nejbližším okolí. Logicky je to dané dostupností služeb a tím, že se do Prahy a okolí stěhuje mnoho obyvatel z ostatních částí Česka. Nejnižšího hodnocení dosáhly obce z Karlovarského a Zlínského kraje – vylidňují se a je zde horší dostupnost služeb.

Na nejvyšších příčkách v kategorii Materiální zabezpečení a vzdělání se umístily obce z Jihočeského a z Královéhradeckého kraje (s výjimkou Broumova), a to z důvodu nízké nezaměstnanosti, nízkého podílu občanů s finančními problémy a vysokou nabídkou pracovních míst. Nejnižší hodnocení mají obce z Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde je však výhodou nízká cena bydlení, ale i Brno vzhledem k jednomu z nejdražších bydlení v Česku a nadprůměrné nezaměstnanosti.


Starosta Říčan Vladimír Kořen úspěch svého města komentoval slovy: „Říčany jsou skvělé místo k životu. A teď to potvrzuje i srovnání se stovkami krásných českých a moravských měst. Porovnávaly se desítky různých parametrů kvality života – doprava, školy, restaurace, zdravotnictví… Jenže k našemu městu patří také klid a pohoda. Žádný průzkum asi nedokáže změřit množství pozitivní energie, síly, odvahy a schopností obyvatel českých měst. No a právě v lidech mají Říčany největší potenciál. Říčany nemají velkolepé památkové kulisy ani žádné přírodní rezervace nebo lunaparky. U nás se prostě jenom dobře žije.“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků