Rozhovory

Stanislava Lustyková: Provází mě mnoho radostí

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: archiv Stanislavy Lustykové
logo Sdílet článek

S přicházejícím koncem roku se samozřejmě nabízí bilancování minulosti, ale i plánování budoucnosti. V čase zpět i dopředu jsme se podívali se Stanislavou Lustykovou, ředitelkou Konzervatoře a střední školy Jana Deyla.

Pomalu končí kalendářní rok. Je něco, na co jste v něm z hlediska konzervatoře nejvíc pyšná, co se nejvíc povedlo?
Těch radostí mě provází mnoho. Letos jsme například poprvé absolvovali studijní program Erasmus+ v Lucembursku. Studenti také mají možnost zdokonalovat se na četných mistrovských kurzech s významnými pěvci, hudebníky a vysokoškolskými pedagogy. Jsou to například Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka, patroni Oddělení klasického zpěvu, prof. Mariusz Kwiecień, významný pěvec (Metropolitní opera v New Yorku atd.) a profesor na univerzitě, či Simona Šaturová, mezinárodně uznávaná operní pěvkyně slovenského původu. Klavíristé měli možnost pracovat pod vedením doc. MgA. Libuše Tiché, Ph.D, nebo MgA. Miroslava Sekery, vynikajícího klavíristy a pedagoga HAMU Praha. Pyšná jsem na již velmi úspěšnou počínající kariéru studenta 6. ročníku Daniela Matouška, v současné době velmi žádaného tenoristy, který je od minulé sezony sólistou opery Národního divadla v Praze a hostuje na dalších operních scénách v Česku i v zahraničí. I přes své mládí se dostal do širší nominace na Cenu Thálie, kontratenorista Vojtěch Pelka pak získal četná ocenění z národních i mezinárodních soutěží. Na Oddělení klasického zpěvu dosáhla výrazných úspěchů posluchačka 5. ročníku Anna Flajšmanová, naposledy letos v říjnu, kdy se stala absolutní vítězkou mezinárodní Písňové soutěže Bohuslava Martinů. A několik dalších studentů z naší školy dostalo další ceny či mimořádná ocenění za interpretaci. Mihails Olehovs, nevidomý posluchač 5. ročníku, oboru akordeon, získal v průběhu studia několik významných ocenění na zahraničních soutěžích. Studentky populárního zpěvu jsou v současnosti ve finále soutěže Bon Art Junior Fest 2023. Těší mě i prezentace Big Braille Bandu pod vedením prof. Lukáše Čermáka jako třeba vystoupení pro Bílou pastelku či na velmi populárním festivalu Mezi Ploty nebo úspěchy pěveckého ansámblu Carmina lucis pod vedením prof. Jana Kyjovského, který postoupil do finále soutěže Mezzochori 2023. Za zmínku stojí i jednotlivé úspěchy smyčcových nástrojů (např. Kateřina Korbelová – violoncello). Významná je také spolupráce s Česko-francouzským centrem Petrkov, které funguje za velké podpory francouzského velvyslanectví.

Se studentem konzervatoře, klavíristou a a ladičem klavírů Karlem Leskovcem

Chystáte nějaké vánoční či novoroční koncerty?
Před Vánocemi se tradičně koná adventní koncert (14. prosince), kde vystupují úspěšní studenti školy. Koncert již po několik let patří mezi jednu z hlavních událostí na Malé Straně. Akce je spojena také s následným společenským setkáním, zváni jsou sponzoři a podporovatelé školy a samozřejmě všichni pedagogové a další zaměstnanci. V adventním období, konkrétně 5. prosince, proběhne 1. premiéra Mozartovy Kouzelné flétny, kterou nastudovali naši studenti za podpory profesionálů. Dále pořádáme vystoupení pro nemocnice, mateřské školky atd.

Máte ještě pro tento školní rok nějaké novinky?
Na ministerstvo kultury jsme podali žádost o projekt k Roku české hudby 2024 a doufáme, že bude podpořena. Jde o projekt Česká hudba v proměnách staletí, na kterém spolupracujeme s profesionálním orchestrem a sólisty. Součástí budou dva koncerty studentů a pedagogů, zaměřené na významná hudební výročí – 200 let od narození Bedřicha Smetany, 170 let od narození Leoše Janáčka, 150 let od narození Josefa Suka, ale i ke 100. výročí narození Jiřího Šlitra nebo nedožitým 80. narozeninám Petra Hapky. Pokračujeme i v loňské novince Malostranská nokturna, která obnáší čtyři koncerty pro veřejnost pod názvy Podzim, Zima, Jaro, Léto. Vyšel i další Erasmus+, který je zaměřený na inkluzi. Naše škola v tomto směru nabízí nejlepší příklad, protože zde dostávají příležitost nejen nevidomí studenti, ale i další se specifickými poruchami učení, včetně cizojazyčných. Nemáme asistenty pedagoga, všichni si navzájem pomáháme, nikdo neřeší rozdíly. Mezi další novinky patří už odsouhlasený projekt Šablony I na personální podporu, profesní rozvoj pedagogů a inovativní vzdělávání dětí. Zahájili jsme také spolupráci s Nadačním fondem N, jehož základním posláním je rozvíjet a zlepšovat neonatologickou péči ve Fakultní nemocnici v Motole. Někteří nevidomí studenti výše uvedenou péči potřebovali – i z těchto důvodů je naše spolupráce o to intenzivnější.

KONZERVATOŘ
Konzervatoř a střední škola Jana Deyla sídlí ve starobylé budově někdejšího raně barokního Paláce Straků z Nedabylic v Praze na Malé Straně. Raritou je nádherný koncertní sál, který pokrývají iluzivní nástěnné malby, nástropní malbu pak tvoří čtyři alegorické výjevy. Objekt doplňují další dvě budovy s učebnami umělecké výuky, domovem mládeže a školní jídelnou. Současné zaměření a působení Konzervatoře a střední školy Jana Deyla navazuje na činnost bývalého Deylova ústavu, založeného v roce 1910 významným očním lékařem a vědcem MUDr. Janem Deylem. Ústav vznikl jako dobročinné zařízení určené výchově slepé mládeže. V jeho působení byla od 20. let stále výrazněji akcentována výuka hudby se záměrem připravit žáky na profesi učitele hudby a ladiče klavíru.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků