Rozhovory

Stanislava Lustyková: Ne nadarmo se říká, že hudba spojuje

Publikováno: 9. 12. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Jaroslav Jiřička
logo Sdílet článek

Další těžký rok má za sebou Konzervatoř a střední škola Jana Deyla. „Moc koncertů letos nebylo, vše jsme museli odsouvat nebo rušit,“ říká její ředitelka Stanislava Lustyková, kterou mimochodem velice potěšil sponzorský dar od The Business Soirée.

Jak si vaše škola poradila s pandemií covidu? Distanční výuka u takového oboru musela být obzvláště náročná…

Konzervatoř si musela poradit stejně jako všechny ostatní vzdělávací instituce v Česku. Loni v březnu fungovaly české školy v režimu výuky na dálku, konzervatoře v tomto režimu byly 155 dní. V porovnání se státy EU jsme měli nejdéle zavřené školy, s ohledem na skutečnost, že školní rok trvá 196 dní. Pro nás to bylo kvůli typu výuky zvláště náročné. Jak chcete učit operní zpěv přes různé platformy jako Skype a jiné? A třeba korepetice, tedy doprovod na klavír při zpěvu, distančně vyučovat nelze. Problémy jsme měli i u střední školy při praktických předmětech, kde sestavit a naladit klavír na dálku opravdu není možné. Červen 2021 byl extrémně náročný, Posouvaly se termíny a maturitní zkoušky a absolventské zkoušky se nakumulovaly. Navíc studenti trpěli různými problémy, hlavně psychickými. Při této profesi je to pochopitelné, bez speciálního kontaktu fungovat neumějí. Já osobně jsem „distančně“ pracovat nemohla, jelikož chod organizace lze zajistit pouze osobní přítomností. Současná doba je pro vzdělávání velice náročná, ale co mají říkat zdravotníci? Těm jsme vzdali poctu tím, že kolegové se studenty uspořádali pro pražské zdravotníky malý online koncert.

Na jaké akce a koncerty nejvíce vzpomínáte?

Jedna z pěkných akcí se konala letos 19. května, kdy nám váš časopis, zastoupený panem Peterem Závodským, společně se slovenským velvyslancem Rastislavem Káčerem předali sponzorský dar, obraz Josefa Mánese od Maxe Švabinského. Další akce – Podzimní slavnost, která byla jen v naší režii, se uskutečnila 7. října. Původně to měl být maturitní a absolventský ples, ale po různých přesunech z toho vyšla Podzimní slavnost. Veškerý program, včetně moderování, vymysleli a uskutečnili sami studenti. A 26. října se na HAMU v sále Bohuslava Martinů konal se zpožděním významný koncert KJD ke 110 letům od založení školy. Zastoupena tam byla všechna hudební i pěvecká oddělení školy a koncert byl na profesionální úrovni. Těší nás, že jsme získali uznání i od soudobých umělců.

Máme i výborné jednotlivce, třeba v oboru divadelní a koncertní činnosti vystupuje náš student Daniel Matoušek v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Navíc v Moravském divadle Olomouc má roli Nadira v opeře George Bizeta Lovci perel a získal za ni nominaci na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon. V současnosti také vystupuje ve Státní opeře s Dagmar Peckovou v opeře Kurta Weilla Sedm smrtelných hříchů. Dalším vynikajícím a nadějným studentem je kontratenor Vojtěch Pelka, který měl velký úspěch v Divadle J. K. Tyla v Plzni v roli Nerona v opeře Claudia Monteverdiho Korunovace Poppey. Studentka Emma Balunová vystoupila jako sólistka s Plzeňskou filharmonií ke Světovému dni zraku a Daria Kassina, výborná houslistka, se každoročně zúčastňuje Ceny Paměti národa v Národním divadle. A takových skvělých studentů máme víc.

Chystáte na rok 2022 nějaké významné události?

V současnosti nelze předpokládat, jak se bude situace kolem pandemie vyvíjet. Dokončujeme ale stavební projekt týkající se opravy a rekonstrukce naší hlavní budovy na Maltézském náměstí, která je zapsána jako památka v UNESCO. Je to pro nás velká výzva – opravy jsou nutné a finančních prostředků není dostatek. V roce 2021 mě oslovila Obchodní komora pro státy GCC a nabídli mi pozici poradkyně pro oblast kultury a školství. V této nabídce vidím velký? potenciál propojení evropského a arabského světa. Ne nadarmo se říká, že hudba spojuje. S thajským velvyslanectvím máme rozjednané „Operní umění v rozlišné kultuře,“ společný? koncert našich studentů s umělci Thajského království, kteří jsou v angažmá ve Vídeňské opeře. Plánujeme výměnné koncerty mezi našimi studenty a studenty z Chorvatska.

Také nás oslovili z konzervatoře v Lucembursku, která také vyučuje studenty se zrakovým handicapem. My ale máme v této vy?uce delší zkušenost, což bude příležitost i pro naše profesory. Plány máme velké a do roku 2022 si přejeme aby pandemie skončila a vše se vrátilo do starých kolejí. A vím, že nejsme sami.

KONZERVATOŘ

Konzervatoř a střední škola Jana Deyla sídlí ve starobylé budově někdejšího raně barokního Paláce Straků z Nedabylic v Praze na Malé Straně. Raritou je nádherný koncertní sál, který pokrývají iluzivní nástěnné malby, nástropní malbu pak tvoří čtyři alegorické výjevy. Objekt doplňují další dvě budovy s učebnami umělecké výuky, domovem mládeže a školní jídelnou. Současné zaměření a působení Konzervatoře a střední školy Jana Deyla navazuje na činnost bývalého Deylova ústavu, založeného v roce 1910 významným očním lékařem a vědcem MUDr. Janem Deylem. Ústav vznikl jako dobročinné zařízení určené výchově slepé mládeže. V jeho působení byla od 20. let stále výrazněji akcentována výuka hudby se záměrem připravit žáky na profesi učitele hudby a ladiče klavíru.




reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků