Mezinárodní vztahy

Spolupráce i respekt

Publikováno: 29. 12. 2019
Autor: Redakce
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Diplomatické styky mezi Českou republikou a Saúdskoarabským královstvím byly navázány teprve v roce 1995. Od té doby se ale mezi oběma zeměmi začala úspěšně rozvíjet spolupráce v mnoha různých oblastech.

Novou dynamiku do vzájemných vztahů vnesla státní návštěva českého prezidenta Václava Havla v Království Saúdské Arábie v únoru 2001, během níž byla mimo jiné podepsána dohoda o zřízení zastupitelského úřadu Saúdské Arábie v Praze. A skutečně v lednu 2002 byla v Praze ambasáda Saúdskoarabského království slavnostně otevřena. Tato událost měla historický význam, neboť do vzájemného diplomatického zastoupení vnesla symetrii a pro další rozvoj bilaterálních vztahů vytvořila standardní podmínky.

Ze strany Saúdské Arábie byla vždy touha rozvíjet vztahy s Českem na všech možných úrovních, protože věřila, že dobré vztahy budou mít pozitivní vliv i na národy obou spřátelených států. Vzájemný obchod dosáhl v roce 2018 hodnoty cca 600 milionů USD, což ale představuje zhruba 15procentní meziroční pokles. Saúdská Arábie proto vyslovila přání tento objem do budoucna opět zvýšit, ale je třeba si uvědomit, že obě země pro to musí vytvořit vhodnější klima. Saudská Arábie a Česká republika se považují za spojence, Saúdové si váží bohaté kultury a historie ČR. Od všech přátel zároveň požadují reciproční respekt.

V poslední době jsme svědky nového vývoje v království, zejména v oblasti cestovního ruchu, kultury a hospodářství, což představuje důležitý vývoj, který otevře cestu pro další posílení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Českou republikou.


Hlavní události v SA v roce 2020 / The major events held in the SA

LEDEN / JANUARY: Rallye Dakar (15. - 17. 1.) a Alfan 2139 Festival

BŘEZEN / MARCH: Red sea International Film Festival a World Summit on Artificial Intelligence

DUBEN / APRIL: Riyadh International Book Fair

ŘÍJEN / OCTOBER: G20 Summit

LISTOPAD / NOVEMBER: Al Janadriah Festival 2020

PROSINEC / DECEMBER: Winter At Tantora Festival

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků