Kultura

Slovo má slečna Lewinská

Publikováno: 8. 1. 2020
Autor: Lubor Winter
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Skandál Clinton–Lewinská z konce 90. let znovu ožívá. Je hlavním námětem nového dramatického seriálu nazvaného Impeachment: American Crime Story, který odstartuje příští rok těsně před listopadovými volbami prezidenta USA.

Zatímco Spojené státy americké a potažmo celý svět probírá nařčení prezidenta Trumpa ze zneužité pravomocí a demokraté by byli nejraději, aby proti němu byl zahájen tzv. impeachment, tedy ústavní žaloba, na jejímž konci by mohlo být odvolání prezidenta z funkce, fanoušci kvalitní televizní zábavy žijí trochu jiným impeachmentem. I když i ten samozřejmě bezprostředně souvisí s prezidentem. Není jím ovšem Donald Trump, nýbrž Bill Clinton, který byl v úřadu v letech 1993–2001 a který čelil impeachmentu kvůli milostné aféře, jíž měl v době svého prezidenství se stážistkou Monikou Lewinskou. Impeachment je totiž také název nového seriálu, který pojednává právě o tomto skandálu a s ním souvisejícími událostmi. Vznikne jako třetí řada veleúspěšného seriálového cyklu American Crime Story, který se věnuje velkým kriminálním kauzám americké historie, a jehož duchovním otcem je slavný režisér, scenárista a producent Ryan Murphy.

Co se vlastně stalo?

Píše se rok 1995 a do Bílého domu, v jehož Oválné pracovně sedává demokratický prezident Bill Clinton, nastupuje jako stážistka Monika Lewinská. Plnoštíhlá 22letá brunetka padne 49letému panu prezidentovi do oka a vznikne mezi nimi pouto, které dalece přesahuje úroveň pracovně-přátelského vztahu… Jejich milostnou aféru odhalí státní úřednice Linda Tripp, která tajně zaznamenala své telefonáty s Monikou, v nichž se Lewinská k intimnímu vztahu přiznává. Začátkem roku 1998, skoro dva roky poté, co Monika ukončila svou stáž v Bílém domě, tedy vypukne skandál, který sledují nejen celé Spojené státy, ale prakticky celý svět. Clinton aféru popírá, zatímco Monika Lewinská se hroutí. Skandál nakonec vyústí v impeachment – proces vyšetřování prezidenta, který může skončit i jeho odvoláním z funkce… Jak to všechno dopadlo, to už dnes všichni víme. Bill Clinton se v prezidentském křesle udržel, ale v jednu chvíli to pro něj nevypadalo vůbec dobře. Poslední den v úřadu nakonec i on přiznal, že vyšetřovatelům lhal, za což byl potrestaný pětiletým zákazem vykonávat právní praxi ve státě Arkansas a pokutou 25 tisíc dolarů. Veřejnost byla pobouřena, demokraté ztratili mnoho cenných politických bodů a pozice amerického prezidenta jako určité morální autority a reprezentanta celého liberálně-demokratického západního světa se zachvěla v základech. 

Bez ní ne!

Předlohou seriálu, který žánrově spadá do škatulky kriminální drama, je kniha A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President, jíž publikoval v roce 2000 známý americký právník, novinář a spisovatel Jeffrey Toobin. Ryan Murphy koupil práva na zfilmování téhle knihy už v roce 2017, ale nechtěl s natáčením začít, dokud nedostane svolení Moniky Lewinské, pro kterou aféra znamená celoživotní stigma. Až do roku 2002 nesměla kvůli smlouvě s Bílým domem o celé záležitosti otevřeně mluvit, a tak se její pohled na věc v době, kdy to bylo nejaktuálnější, nemohl nikdo dozvědět. Po odchodu z Bílého domu se nejprve věnovala navrhování kabelek, které pod značkou The Real Monica, Inc. prodávala přes internet. Následně vystudovala sociální psychologii na London School of Economics a žila na několika různých místech – v Londýně, Los Angeles, New Yorku a Portlandu. Kvůli skandálu ale nikdy nenašla stabilní zaměstnání. I když sem tam vystoupila na veřejnosti s přednáškou týkající se témat, která s její kauzou na psychologické úrovni souvisela, snažila se žít mimo pozornost médií. 

Ryan Murphy pak v rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradil, co jí řekl, když se potkali na jedné společenské akci: „Moniko, nikdo jiný by neměl vyprávět váš příběh, jen vy sama. Mnoho lidí ho ale veřejně prezentuje a je to od nich dost nechutné. Mohl bych vám pomoct s tím, abyste celou záležitost ukázala tak, jak ji vidíte vy. Pokud tuto věc budu zpracovávat jako seriál, tak jedině v případě, že vy budete spoluproducentkou.“ A Monika souhlasila. „Váhala jsem, bála jsem se. Domluvili jsme se Ryanem, že zajdeme na večeři a všechno probereme. Během toho večera jsem pak pochopila, jak moc je oddaný myšlence dávat prostřednictvím své práce hlas těm upozaděným. Je mnoho lidí, kteří o celé záležitosti mluvili, někdo byl zasvěcený víc, někdo míň, ale často hovořili o mně, o tom, co jsem dělala, jak jsem se cítila, a přitom jsem se s nimi třeba ani nikdy nesetkala. Teď to tedy udělám já sama, řeknu to prostřednictvím seriálu. Vlastně jsem moc vděčná za ten posun, který jsme jako společnost od té doby udělali: lidé jako já, tedy ti, kteří byli svého času umlčeni, se můžou znovu zapojit do konverzace,“ uvedla nedávno Monika Lewinská pro magazín The Vanity Fair.

Dokument vs. drama

Monice Lewinské jakožto producentce se tímto seriálem dostane velkého zadostiučinění, přestože svůj pohled na věc už veřejně prezentovala v šestidílné dokumentární sérii z roku 2018 The Clinton Affair. Ve svém článku pro The Vanity Fair k tomu uvedla: „Proč jsem se podílela na vzniku tohoto dokumentu? Hlavním důvodem bylo, že jsem vůbec mohla. Po celou dosavadní historii byly ženy umlčovány. Nyní nastal čas, abychom svoje vlastní příběhy vyprávěly my samy, svými vlastními slovy. (…) Skoro všechny knihy, které pojednávají o případu Clintonova impeachmentu, napsali muži. Historie je doslova psána muži. Naproti tomu tento dokument nejenže zahrnuje ženský hlas, ale zosobňuje ženský pohled na věc: dva ze tří jeho editorů a čtyři z pěti jeho producentů jsou ženy. (…) Nemusí se mi líbit všechno, co bylo do filmu zahrnuto a co bylo naopak vynecháno, ale líbí se mi, že celkový úhel pohledu definovaly ženy. Ano, proces natáčení byl pro mne velmi bolestivý. Ale věřím, že tím, že jsem se zapojila a že jsem řekla pravdu o této části svého života, mohu pomoci, aby se to, co se stalo mně, nestalo už nikdy v této zemi žádnému jinému mladému člověku.“

Proč Lewinská kývla Murphymu na spolupráci, je zřejmé. Dokument zůstává dokumentem a ze své postavy vždy osloví mnohem méně diváků než velkolepý dramatický příběh z dílny televizního génia. Lewinská jeho prostřednictví osloví desítky milionů lidí po celém světě a řekne jim všechno, co má na srdci.

Kdo je kdo 

Podle posledních zpráv jsou už prakticky všechny role v seriálu obsazené. Moniku Lewinskou si zahraje talentovaná Beanie Feldstein, oscarový Clive Owen pak ztvární prezidenta Clintona. Nemůže chybět ani vynikající Sarah Paulson, dvorní herečka seriálů Ryana Murphyho. Ta zosobní státní úřednici Lindu Tripp, která informace o poměru Clintona a Lewinské zveřejnila. Paulu Jones, pracovnici vlády státu Arkansas, která svého času obvinila Billa Clintona ze sexuálního obtěžování, si zahraje Annaleigh Ashford. Postava prezidentovy manželky, političky Hillary Clinton, tak byla jednou z mála těch důležitých, která v době uzávěrky zůstávala nezadanou.

„Jsem velkou obdivovatelkou Ryana Murphyho a herečka Sarah Paulson je doslova moje modla, takže jsem se cítila neskutečně poctěná a zároveň velmi vzrušená, když jsem dostala tuhle roli,“ uvedla pro časopis Variety Beanie Feldstein. Ačkoli v rozhovoru odmítla specifikovat, jak konkrétně se na roli Moniky Lewinské připravuje, řekla, že dobrou průpravou bylo natáčení komedie How to Build a Girl, kde hraje Johannu, průměrnou teenagerku bez přátel, která se rozhodne zásadně změnit svůj život a udělat díru do světa. „Role Johanny mi pomohla získat větší sebevědomí. Do té doby jsem si jako herečka zdaleka tak nevěřila,“ dodala Beanie.

Správné načasování

Ačkoli zatím není natočeno vůbec nic, tvůrci už stanovili datum premiéry. A ten termín vyvolává značně kontroverzní reakce. Proč? První díl bude odvysílán 27. září 2020 na stanici FX, tedy jen zhruba pět týdnů před začátkem prezidentských voleb v USA. Řada komentátorů politického dění přitom poukazuje na to, že seriál, u kterého se čeká mimořádně vysoká sledovanost v řádech milionů, by mohl ovlivnit rozhodování mnoha potenciálních voličů. Zjevně totiž otevře témata, která zvláště prezidentu Trumpovi, jenž se bude o prezidentské místo znovu ucházet, nebudou vůbec po chuti. Tvůrci seriálu se totiž možná prostřednictvím svého díla budou ptát, jestli je prezidentovi USA dovoleno lhát, a to dokonce pod přísahou. Nebo zda je prezident nad zákonem a projde mu opravdu cokoli. Nebo jestli se za peníze dá koupit všechno, včetně prezidentského křesla. Buď jak buď, termín premiéry jakéhokoli seriálu se nestanovuje jen tak, bez ohledu na nacházející události. A Ryan Murphy nemá ve zvyku brát si servítky, obzvlášť když se o něm ví, že pana Trumpa nemá vůbec, ale vůbec rád. 

O cyklu American Crime Story

Seriál Impeachment je třetím v pořadí, který vzniká v rámci oblíbeného televizního cyklu American Crime Story. První se zaměřoval na případ J. O. Simpsona, bývalé basketbalové hvězdy a později herce, který zavraždil svou bývalou manželku a jejího partnera. Seriál odvysílala v premiéře v roce 2016 televize FX a zaznamenal enormní sledovanost. Na výročním předávání televizních cen Emmy pak získal devět (!) ocenění. Velký úspěch (ačkoli ne takový jako J. O. Simpson) měl také v roce 2018 odvysílaný druhý seriál ACS nazvaný Versace, který pojednává o okolnostech vraždy významného módního návrháře Gianniho Versaceho.



Kdo je Ryan Murphy

Americký scenárista, filmový a televizní režisér a producent. 

Narodil se 30. 11. 1965 v Indianapolis v katolické rodině irského původu.

Začínal jako novinář, pracoval například pro The Miami Herald, Los Angeles Times, New York Daily News nebo Entertainment Weekly. Na konci 90. let začal psát scénáře a postupně se zařadil mezi nejvýznamnější tvůrce amerického televizního průmyslu. 

Zatím nejvíc ho proslavily seriály Plastická chirurgie s. r. o., Popular, Glee a Úplně normální a seriálové cykly American Horror Story a American Crime Story.

Jeho manželem je fotograf David Miller, se kterým vychovává syny Logana Phinease a Forda.

 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků