Akce

Slovenský deň kroja skrášlil Prahu

Publikováno: 12. 9. 2023
Autor: Hana Šebanová
Foto: Viačeslav Šambazov
logo Sdílet článek

Jedinečný Slovenský deň kroja, ktorý nespája iba nadšencov folklóru, ale celé Slovensko, boduje aj v zahraničí. Výstava obrazov Krása v kroji sa predstavila nielen doma, ale aj v Rakúsku či v Česku.

V Prahe, kde bola výstava organizovaná pod záštitou predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Borisa Kollára, privítala hostí zakladateľka projektu Mária Reháková. Výstava bola pripravená v spolupráci so Slovenským domom v Prahe a jeho riaditeľom Vladimírom Skalským. Na podujatí nechýbala ani folklórna skupina Praslica z Kozároviec, zaspieval aj spevák Jozef Mak.
Podujatie otvoril spevák Marian Vojtko s príznačnou piesňou V dolinách. Hosťom sa prihovorila aj poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Denisa Saková oblečená v krásnom kroji z Nitry, odkiaľ pochádza. Výstave prišla vzdať hold aj Reprezentačná jednotka Českej obce sokolskej a vzájomnú spoluprácu oboch krajín vyzdvihol Jaroslav Černý z Českej mincovne. Kúzlu krojov podľahla aj poslankyňa Alena Schillerová a vystavené obrazy ocenil aj Roman Dušil z kozmetickej spoločnosti Pierre Fabre. Výstava pozostáva zo 40 fotografií Sloveniek v ľudovom kroji. Reprezentujú krásu a jedinečnosť krojov z rôznych slovenských regiónov. Autorom fotografií je Ramon Leško. Vyvrcholenie Slovenského dňa kroja prebehne už tradične 1. septembra v Banskej Bystrici.

Poslankyňa Alena Schillerová

Jozef Mak a folklórna skupina Praslica rozprúdili zábavu

Vernisáž Krása v kroji si nenechali ujsť ani českí sokoli

Kurátorom výstavy bol hudobník Vladimír Valovič z Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Na foto je v spoločnosti Zuzany Augustín Poláčkovej a Márie Rehákovej.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků