Mezinárodní vztahy

Slavnostní konference

Publikováno: 6. 10. 2021
Autor: Redakce
Foto: Foto Pavel Gwužď
logo Sdílet článek

V rezidenci tureckého velvyslance v Praze se u příležitosti 5. výročí neúspěšného pokusu teroristické organizace FETO o státní převrat v Turecku uskutečnila konference s názvem „Vítězství demokracie“. Časopis The Business Soirée byl jako mediální partner jejím hostem.

Jak na úvod řekl velvyslanec, Jeho Excelence Egemen Bağış, datum se navždy zapsalo do dějin Turecka jako den, kdy se skupina teroristů z části armády, zastřešená organizací FETO a zmanipulovaná imámem Fethullahem Gullenem, pokusila ozbrojeným útokem na státní parlament a úřad prezidenta vojensky svrhnout legitimně zvolené demokratické instituce Turecka.

„I pohotovost turecké veřejnosti zabránila obsazení klíčových institucí státu. Stálo to životy 251 lidí a 2000 jich bylo zraněných, když vlastními těly bránili postupu ozbrojených složek. Ale dokázali, že občané Turecka se při obraně svého státu a prezidenta nebojí nasadit i vlastní životy,“ řekl mimo jiné velvyslanec.

Zleva velvyslankyně Gruzie Mariam Rakviashvili, europoslanec Jan Zahradil (ODS), náměstek ministra dopravy Jan Sechter a Peter Závodský (TBS).

Turecký velvyslanec Egemen Bağış předává velvyslankyni Iráku v ČR Sundus al-Bajrakdár cenu za podporu při jeho zvolení předsedou OIC (Organization for Islamic Cooperation).

Ekonom Jiří Weigl z Institutu Václava Klause a politická komentátorka Merve Şebnem Oruç.

Exprezident ČR Václav Klaus při diskusi před začátkem konference.

Mluvčí DPP Aneta Řehková s poradcem Obchodní komory pro státy GCC Milanem Vančátem.

Turecký velvyslanec Egemen Bağış.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků