Rozhovory

Silvia Patrová: V čase krízy sa luxusnému segmentu darí najlepšie

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Jitka Musilová
Foto: archiv Silvie Patrové a Bulgari
logo Sdílet článek

Dlouholetá manažerka butiku Bulgari v Pařížské ulici v Praze Silvia Patrová miluje svoji práci. A také produkty, kterými věhlasná značka dělá radost všem fanouškům krásných šperků a luxusní kosmetiky.

Jak dlouho už jste vlastně manažerkou butiku Bulgari? Máte vůbec ještě šanci se v rámci značky pozičně posunout?
So značkou Bulgari som spojená už 12 rokov, je neskutočné, ako rýchlo čas beží. Keď som začala pre značku pracovať, boli sme frančízou a po niekoľkých rokoch sa centrála rozhodla, že chce butik vlastniť napriamo, a tak sme s celým tímom prešli pod Bulgari a celú skupinu LVMH. A v rámci tejto skupiny je, samozrejme, možnosť kariérne ďalej rásť a rozvíjať sa, znamenalo by to presun do iného európskeho mesta a tento variant nechávam aktuálne otvorený.

Původně jste pracovala v bance. Co vás přivedlo ke spolupráci s tak významnou a luxusní značkou?
Oslovila ma headhunterka, ktorá v tom čase hľadala pre majiteľa frančízovej pobočky Bulgari v Prahe riaditeľku spoločnosti. Vďaka tomu, že som mala skúsenosti z obchodnej spoločnosti a následne z bankového prostredia, po niekoľkých pohovoroch sme sa dohodli na spolupráci. A následne, keď sa menila majiteľská štruktúra a butik prešiel pod priame zastúpenie, spolupráca pokračuje so značkou aj naďalej.

Když jsme si povídaly naposledy, bilancovala jste rok 2021 a říkala, že v souvislosti s prvním lockdownem nebylo pro Bulgari těžké přeorientovat se na online klientelu. Pokračuje značka v tomto trendu, nebo se vše vrátilo do starých kolejí?
Počas lockdownu nebola povolená iná možnosť predaja než online. Bez ohľadu na tento fakt sa interne plánovalo spustiť e-commerce, keďže je to ďalší nástroj, ako sa priblížiť klientom. Pandémia v podstate tento plánovaný projekt iba urýchlila. V našej krajine však stále prevláda osobné stretnutie nad online nákupmi. A obzvlášť po dvoch rokoch lockdownu a absencie socializácie si klienti vychutnávajú možnosť osobnej návštevy. Nákup šperkov a hodiniek býva spravidla spojený s emočnou udalosťou, každý si rád dopraje komfort krásneho butiku s pohárom šampanského. Možnosť online nákupov je pre klientov však stále dostupná.

A jak hodnotíte loňský rok?
Uplynulý rok bol pre nás veľmi úspešný, čomu som nesmierne rada, keďže začiatok roka nevyzeral optimisticky. Znova sa potvrdila známa poučka, že v čase krízy sa luxusnému segmentu darí najlepšie. Klienti si však aj uvedomili, že ak si chcú spraviť radosť, nie je na čo čakať, a pokiaľ tá možnosť je, prečo si ju nedopriať. Ďalší aspekt, ktorý paradoxne pomáha, je inflácia. Než by mali peniaze stratiť svoju hodnotu, klienti ich radšej investujú do šperkov a hodiniek. Je to teda určitá diverzifikácia investičného portfólia a rada tiež upozorňujem na ratolesti. Veď kto by nechcel zdediť krásny šperk alebo hodinky Bulgari? (směje se)

Za jaké kousky dnes utrácejí české ženy a muži nejvíce?
Absolútnym tzv. must-have je aktuálne kolekcia Serpenti. Pred Vianocami bola takmer kompletne vypredaná. Obrovský záujem je aj o naše kabelky, keďže sú jednak šperkom, a jednak ide o malú výrobu v porovnaní s inými značkami, nestane sa, že sa päť dám stretne na večierku s rovnakým modelom. U pánov sme zaznamenali zvýšený záujem o limitované edície hodiniek a kolekciu tenkých modelov Octo Finissimo, ktorá je, mimochodom, držiteľom niekoľkých svetových rekordov.

S vaší značkou je navěky spojena Elizabeth Taylor. Kdo z žijících celebrit je dnes ambasadorkou či ambasadorem značky v zahraničí a v Česku?
Elizabeth Taylor bude navždy právom spojená s Bulgari. Nedávno som videla dokument o jej živote a pripomenula som si, koľko krásnych skvostov táto žena vlastnila a čím bola taká výnimočná. Novými ambasádorkami sú všetko úspešné a inšpiratívne ženy. Zo zahraničia spomeniem Zendayu, len 26-ročnú americkú herečku, ktorá bola zaradená medzi 100 najvplyvnejších ľudí planéty, získala filmové ocenenie Golden Globe, má 165 miliónov sledovateľov na sociálnych sieťach. Ďalšou výnimočnou ambasádorkou je americká herečka Anne Hathaway, držiteľka filmových ocenení Oscar, Golden Globe, patrí medzi najlepšie zarábajúce herečky a objavila sa v rebríčku TOP 100 známych osobností podľa časopisu Forbes. Ďalšími známymi menami sú Priyanka Chopra, Lalisa. Na lokálnej úrovni tiež spolupracujeme s veľmi úspešnými ženami, ako sú Jitka Schneiderová, Daniela Peštová, Eva Doležalová, Michaela Kocianová. Každá je vo svojej oblasti pôsobenia výnimočná.

Změnila se nějak marketingová strategie? Cílíte třeba více než doposud na mladší generaci?
Bulgari je nádherná, odvážna, nadčasová a moderná značka, ktorá používa a kombinuje farebné drahokamy tak ako nikto iný. Sme tzv. jeweller of time, výnimočný pri tvorbe a spracovaní kreácií, každý skvost má svoj príbeh a inšpiráciu pochádzajúcu z večného mesta Rím. V tomto sa stratégia značky nemení a zostávame verní svojej tradícii a histórii. Odporúčam pozrieť si dokument o tvorbe High Jewelry kolekcie s názvom Inside the Dream. Každý, kto ho zatiaľ videl, si odniesol neskutočný zážitok a presne pochopil, o čom značka je. Zároveň však cielime aj na mladšie generácie, aj výber ambasádoriek naznačuje, že nám tieto generácie nie sú ľahostajné. Iste však chápete, že nie je možné prezradiť vám kompletnú marketingovú stratégiu na tento rok. Uvediem len „stay tuned“. (směje se)

S jakými novinkami přichází Bulgari na začátku roku 2023? A kdy vlastně odstartuje novou kampaň?
Absolútne ikonickou a neodmysliteľnou kolekciou je pre nás kolekcia Serpenti, ktorá už 75 rokov podčiarkuje krásu, noblesu a šarm žien. Serpenti skrýva v sebe nádhernú symboliku, pôsobí mysticky a zároveň zvodne až vzrušujúco. V priebehu tohto roka sa môžeme tešiť na novinky v rámci tejto kolekcie, osobne už mám svojho favorita. Na konci februára bude predstavená nová kolekcia kabeliek a doplnkov, v januári sme už predstavili pár noviniek v oblasti hodiniek počas LVMH Watch Week, ďalšie budú predstavené v rámci Geneva Watch Days na konci marca. Čaká nás ešte veľa zaujímavého.

Jak se vám daří skloubit soukromí s vrcholovou pracovní pozicí? Máte čas na rodinu a koníčky?
Často sa práca prelína so súkromím, z niektorých klientov sa stali skvelí priatelia, takže to už ani niekedy nevnímam, mám svoju prácu rada. Záver uplynulého roku bol veľmi dynamický a náročný, priznám sa, že mi nezostalo veľa času na seba a rodinu. Toto by som rada tento rok napravila a viac vyvážila pracovný a súkromný život.

Čemu se nejraději věnujete ve volném čase?
Prepadla som cvičeniu Total Barre, keby som mohla, navštevovala by som tréningy každý deň. Inak svoj voľný čas venujem rodine, priateľom, cestovaniu a gurmánskym zážitkom.


CV
Silvia Patrová (narodila se v roce 1981 v Bratislavě) je manažerkou butiku Bulgari.
Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, obor bankovnictví.
Postupně pracovala jako asistentka v Olympusu, asistentka CEO v HSBC Bank Bratislava, poté v LBBW (private banking department) a posledních 12 let v Bulgari.
Je svobodná, mezi její největší záliby patří cestování a sport.

S Bartem de Boeverem, managing directorem Bulgari Northern Europe

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků