Události

Setkání v Bílém domě

Publikováno: 19. 5. 2019
Autor: Karel Černý
Foto: Úřad vlády ČR
logo Sdílet článek

Poprvé od roku 2011 vstoupil český předseda vlády do Bílého domu, sídla amerických prezidentů. Tehdy to bylo setkání Baracka Obamy s Petrem Nečasem. Nyní, na počátku března, se sešli Donald Trump s Andrejem Babišem.

Společně s manželkami Melanií a Monikou nejprve poseděli v Oválné pracovně, poté ve vedlejší vládní zasedací místnosti následovalo jednání české a americké delegace. Za americkou stranu se ho mj. zúčastnili ministr zahraničí Mike Pompeo, viceprezident Michael Pence nebo Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. S Andrejem Babišem pak k jednáním usedli např. místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček či náměstkové ministerstev zahraničí a obrany Martin Povejšil a Jakub Landovský. 


„Mluvili jsme o kybernetice, energetice, plynovodech. Velkým tématem byla Sýrie, je důležité, abychom vyřešili problém uprchlíků,“ poznamenal Andrej Babiš. Řekl také, že Trumpa upozornil, že by USA neměly zavádět cla na dovoz evropských automobilů.


Oba státníci si setkání pochvalovali. „Česká republika je skvělá země, velmi dobře se jí ekonomicky daří. Je to velmi bezpečná země, má silnou armádu, silné lidi. Máme s Českou republikou báječné vztahy. Setkání je pro mě velká čest,“ uvedl Trump. „Setkání bylo konkrétní. Je to velice milý člověk, zajímal se o rozdělení Československa. Naši zemi navštívil a má na ni skvělé vzpomínky. Zopakoval jsem pozvání našeho pana prezidenta Zemana,“ uvedl Babiš. „Rozumím plánu, jak obnovit velikost Ameriky,“ připomněl ještě Trumpovo politické heslo „Make America Great Again.“ „Já chci totéž učinit s Českou republikou,“ dodal.

 

 


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků