Rozhovory

Šéf Huawei: Česku můžeme nabídnout nejlepší řešení pro sítě 5G

Publikováno: 4. 11. 2019
Autor: Redakce
Foto: Huawei Česká republika
logo Sdílet článek

Sešli jsme se s novým CEO Huawei Technologies pro ČR a SR panem Willi Songem, abychom se pobavili o aktuálních otázkách a výhledech. Diskutovali jsme mimo jiné o sítích 5G, kybernetické bezpečnosti i digitální budoucnosti České republiky.

Jste novým CEO Huawei pro Česko a Slovensko. S jakým očekáváním do funkce vstupujete?

Je to náročný úkol, protože nastupuji po výrazné osobnosti Rada Kedzii, který odvedl na těchto trzích vynikající práci. Budu se nadále snažit v naplňování cíle přinášet výhody technologií Huawei našim zákazníkům a podporovat obchodní úspěchy našich partnerů prostřednictvím pokročilých a bezpečných řešení. Těší mě také zájem spotřebitelů o naše koncová zařízení a budeme pokračovat v nabídce špičkové techniky s rozumným poměrem mezi cenou a výkonem. 

Huawei je technologickou jedničkou v oblasti sítí 5G. Co tyto technologie přinesou Česku a jeho občanům?

Technologie 5G není žádnou záhadou, ani není všemocná. Jedná se pouze o platformu s jistými vylepšenými prvky oproti sítím 4G. Nejzajímavější částí jsou ale aplikace, které budou na nové generaci sítí vyvinuty. Vedle četných výhod pro obchod a průmysl budou mít z 5G prospěch také občané, kteří budou moci využívat internet v oblastech, ve kterých na to dosud nebyli zvyklí. Společnost Huawei investovala za poslední dekádu do výzkumu a vývoje 75 miliard USD (přibližně 1,7 bilionu Kč). Díky tomu se náš technologický náskok před konkurencí pohybuje mezi 12 a 18 měsíci. Vzhledem k tomu, jak si Česká republika stojí v oblasti kapacit pro vývoj softwaru a aplikací a s ohledem na její výrobní schopnosti, věřím, že 5G pro ni bude novou příležitostí. 

V souvislosti s Huawei hovoří Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o možných bezpečnostních rizicích. Můžete se vyjádřit k této problematice?

Varování NÚKIB považujeme spíše za nedorozumění. Výsledky analýzy rizik, kterou provedly subjekty kritické informační infrastruktury, nepřinesly žádné nové přesvědčivé informace. Nevidíme žádný důvod k dalšímu trvání varování. Skutečnost, že řešíme otázky kybernetické bezpečnosti, nezpůsobil žádný dodavatel ani žádná země. Jedná se o společnou výzvu přicházející ruku v ruce s výhodami nových technologií. Jako globální lídr v oblasti informačních a komunikačních technologií působící ve více než 170 zemích v Huawei rozumíme tomu, že zájmy v oblasti kybernetické bezpečnosti jsou v digitálním světě naprosto prvořadé. Proto jsou pro nás kybernetická bezpečnost a ochrana soukromí nejvyšší prioritou a vždy jí zůstanou. Tato otázka se nicméně nesmí politizovat. Z toho důvodu bych rád vyzval k tomu, aby metodiky byly založené na faktech, nikoli na spekulacích, na společných standardech a certifikacích, nikoli na předsudcích.

V případě tendrů vypsaných po vydání varování NÚKIB, které vyloučily Huawei ze soutěže, jste podali námitky k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Plánujete se nadále účastnit tendrů v Česku?

Ano. Vyřadit jednoho dodavatele jednoduše ničemu nepomůže. Podívejme se na příklad Spojených států. Nikdy nepoužily zařízení Huawei ve svých hlavních sítích, a přesto to neznamená, že by neměly problémy s kybernetickou bezpečností. Věříme, že jsme schopni nabídnout České republice nejvhodnější řešení pro sítě 5G a další oblasti našeho portfolia. Každé výběrové řízení individuálně posuzujeme, a pokud shledáme příležitost obchodně zajímavou, podáme nabídku. Věříme v jednotné podmínky pro všechny ICT dodavatele na trhu. Z toho důvodu podporujeme aktivity průmyslových asociací i Evropské unie směřující k zavedení certifikace pro dodavatele síťových řešení.

Proč se USA staví proti sítím 5G od Huawei?

Opravdu nevím, jaká je jejich skutečná motivace. Je nejasná. Mám ale pocit, že dívat se na firmu skrze předsudky a stereotypy rozhodně není správné. Vrcholní představitelé americké vlády pronesli mnoho projevů, ale jejich důvody neznám. Nevím ani, jestli Spojené státy chtějí dobře zvládnout problémy s kybernetickou bezpečností. Po mnoha měsících zkoumání jsem si uvědomil, že hlavním zájmem USA vlastně není kybernetická bezpečnost, nýbrž snaha udržet si svoje vedoucí postavení v oblasti technologií. To není fér a není to ani morální. Spojené státy by měly ostatním zemím dovolit, aby přicházely s vynálezy a využívaly svých práv stejným dílem.

Jaké investice plánuje Huawei v České republice?

Své investice odpovídajícím způsobem upravíme s ohledem na rozvoj našeho podnikání a místní podnikatelské prostředí. Raději bych nesděloval přesné číslo a pouze zmínil možné oblasti, o které máme zájem. Jak jsem již uvedl, Česká republika má vynikající lidské zdroje, pokud jde o vývojáře softwaru nebo aplikací, a také značné výrobní průmyslové kapacity. Všechno z toho představuje oblast naší potenciální spolupráce.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků