Názor

Šance pro férové placení dluhů

Publikováno: 11. 4. 2019
Autor: Kateřina Valachová
Foto: archives of author
logo Sdílet článek

Zadlužení českého obyvatelstva je frekventované téma. Není divu. Skoro 900 tisíc lidí s exekucí, z toho 450 tisíc v dluhové pasti. Když přičteme partnery a děti, tak v rodinách se s exekucí utkává více než 2,5 milionu našich spoluobčanů a v existenčních problémech je možná i 1,5 milionu lidí.

V posledních letech se toho dost stalo. Lichva je i trestný čin. Povedlo se novelizovat zákon o spotřebitelském úvěru a udělat z něj předpis bezpečnější pro ty, kdo si půjčují. Máme lepší ochranu spotřebitelů před „šmejdy“, kteří lidem vnucují zboží pod nátlakem. V lednu jsme novelizovali insolvenční zákon. Byl to boj, který nedopadl podle mých představ, ale na dvě věci, které se mi do něj povedlo „protlačit“, jsem hrdá – důchodci a invalidé se mohou oddlužit během tří let, během kterých budou platit maximum, co půjde. Stejnou radost mám z toho, že příslušenství dluhu vyšší než jistina bude při insolvenci „přemístěna“ do podřízeného dluhu – něco jako „do sklepa“. Takže konec dluhům, kde někdo původně půjčil 20 tisíc a přes pokuty a sankce z toho udělal třeba 300 tisíc. V insolvenci se budou počítat jako 20 + 20, tedy 40 tisíc. To je velká úleva pro ty, kdo naletěli dodatkům v minipísmenkách na poslední stránce. A víc zbude na poctivé věřitele.

Ale pořád nejsem spokojená a ČSSD také ne. Máme plán, kterému pracovně říkáme „Šance pro férové placení dluhů“. Obsahuje řadu dobrých věcí.

Chceme znovu otevřít insolvenční zákon a více přiblížit oddlužení všem. Chceme otevřít exekuční řád tak, aby problém dlužníka z Kadaně řešil co nejbližší exekutor a ne někdo z Přerova. Chceme, aby když má někdo více exekucí, tak aby všechny vedl jeden exekutor a dlužník neplatil další odměny a náklady. Chceme chráněný účet, aby se nestávalo, že exekutoři vezmou lidem všechno bez ohledu na zákon. Chceme zvýšit nezabavitelné minimum i příjem, od kterého nahoru lze zabavit všechno. To bude dlužníky motivovat k získání lepší práce.

Chceme vyřešit problém s dluhy, které vznikly malým dětem a čekaly na ně do jejich osmnácti let, kdy se na ně vrhne exekutor. To není fér. Tyto dluhy chceme zmenšit či odpustit. Chceme přesně definovat lichvu a udělat to tak, aby příliš drahé úvěry nebyly legálně vymahatelné.

Je to velká porce práce. Nedá se to zvládnout za měsíc. Ale jsem přesvědčená, že to pomůže české společnosti. A že problém s dluhy je třeba řešit celkově. Ne po kousíčkách.

Autorka je poslankyně za ČSSD a bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků