Události

Šampionát koní v Abú Zabí

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Jaroslav Lacina
Foto: Foto Lisa Abraham
logo Sdílet článek

Jedna z nejvíce očekávaných a nejdůležitějších výstav plnokrevných arabských koní ve Spojených arabských emirátech se letos konala 10.– 13. února v jezdeckém klubu v Abú Zabí. Tato akce má více jak pětadvacetiletou historii a je jednou z prvních, které se v SAE začaly pořádat.

Každoročním patronem tohoto mezinárodního šampionátu je Jeho Excelence šejch Mansúr bin Zájid Ál Nahján, který je taktéž předsedou Emirates Arabian Horse Society (dále jen EAHS). Ta pořádá téměř všechny šampionáty v Emirátech (ročně až 10 soutěží či výstav) a od svého založení v roce 1989 je jedinou organizací pro registraci plnokrevných arabských koní v SAE. Významnost šampionátu v Abú Zabí dokazuje i letošní přítomnost Jeho Excelence šejcha Zájida bin Hamada bin Hamdána Ál Nahjána (místopředseda EAHS), který osobně zahájil finální šampionáty a předal i ceny několika vítězům a všem oficiálním účastníkům akce.

Mezinárodní výstava v Abú Zabí je dlouhodobě známá pro svou dokonalou organizaci, příjemnou atmosféru a atraktivní finanční výhry. Ty v letošním roce dosáhly téměř 10 mil. AED (více jak 60,9 mil. Kč) a představily přes 350 koní. Ti se postupně předvedli mezinárodním porotcům a nejlepší z nich pak na závěr soutěže získávali šampionské tituly. Výstavní arénu letos nově zdobily dekorace inspirované tradičními zděnými pevnostmi SAE. Taktéž šampionské trofeje a šerpy byly vytvořeny velmi specifickými metodami a prezentovaly tradice orientální kultury. Součástí celé akce pak byla i galerie uměleckých děl s motivy arabských koní, sokolnictví či portrétů vládnoucí rodiny. Mnoho umělců dokonce tvořilo svá díla na místě, a návštěvníci tak měli možnost sledovat celý proces vzniku. Specifickou disciplínou je také soutěž fotografů, o jejichž vítězi hlasují sami lidé. Tam si tři nejlepší rozdělili celkem 60 tisíc AED (galerii všech vítězů můžete nalézt na oficiálním instagramu EAHS pod účtem emirateseahs).

Na závěr je dobré zmínit, že za úspěchem mezinárodního šampionátu v Abú Zabí je především ředitel EAHS, Muhammad Al-Harbí a jeho tým, který dbá o všechny detaily akce a také o pohostinnost, projevenou soutěžícím i hostům. Díky tomu se návštěva Abú Zabí nese v rodinném duchu a velmi klidné atmosféře.


Klisna  Al Aryam Al Yaba v pohybu.

Výtvarníci tvořící svá díla přímo v aréně.

Sošky pro zlaté šampióny.

Vrcholné šampionáty byly zahájeny tradičním vojenským orchestrem.

(zprava) Jaroslav Lacina, pořadatel Prague Intercup, Jeho Výsost šejch Zájid bin Hamad bin Hamdán Ál Nahján, místopředseda EAHS, P. Pond, předseda WAHO (World Arabian Horse Organization) a M. Al-Harbí, ředitel EAHS.

Šerpy pro šampionské vítěze, vyskládané před maketami tradičních pevností SAE.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků