Události

Šampionát koní jako malá olympiáda

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Jaroslav Lacina
Foto: Foto KIAHF
logo Sdílet článek

Katar je v poslední době zmiňován především v souvislosti s blížícím se světovým šampionátem ve fotbale. Avšak tato malá země v Perském zálivu nabízí ohromnou škálu dalších akcí, které stojí za to.

Jednou z nich jsou i dlouhodobě organizované šampionáty plnokrevných arabských koní, které se v Kataru konají pravidelně již od roku 1991. Je to právě 30 let, kdy se arabští plnokrevníci, kteří jsou po staletí úzce spjati s islámskou vírou a arabskou kulturou, poprvé v Kataru utkali o mistrovské tituly. Tento moment je zde považován za start ohromné popularity chovu arabských koní, který během let Katar v celosvětovém měřítku výrazně ovlivnil.

Šampionát na pláži

Že se země dostala do povědomí všech chovatelů tohoto unikátního plemene, na tom mají zásluhu především hřebci Gazal Al Shaqab, Marwan Al Shaqab a Al Adeed Al Shaqab. Byli odchovaní v Al Shaqab Stud – jezdeckém centru, založeném v roce 1992 Jeho Výsostí šejkem Hamadem bin Chalífou Ál Tháním, otcem současného emíra a tehdejším vládcem země. V dnešní době Katar dominuje nejprestižnějším mezinárodním šampionátům arabských koní a pravidelně obsazuje nejvyšší příčky. Během roku je v Kataru organizováno několik jezdeckých soutěží různých kategorií.

Bronzová šampiónka Baviera HVP ze stájí Šejka Al-Qa’-qa, syna katarského emíra.

Letos však zcela uchvátil pozornost celého světa nejvyšší titulový šampionát, poprvé zorganizovaný v kulturní části Dauhá zvané Katara. Široký bulvár této čtvrti, která Katařanům připomíná historii a dědictví jejich země, proměnili organizátoři na výstaviště umění, produktů a potřeb spojených s arabskými koňmi a na přilehlé pláži vybudovali skvostnou arénu pro mezinárodní šampionát KIAHF (Katara International Arabian Horse Festival). Ten se konal pod záštitou samotného emíra Kataru, Jeho Výsosti šejka Tamíma bin Hamad Ál Tháního.

Dechberoucí závěr

V samotné soutěži se během pěti dnů utkalo téměř 300 koní o celkové finanční výhry v hodnotě 3,4 milionu eur. Závěrečný ceremoniál pak připomínal olympijské hry, kdy se na večerní obloze nad areálem na pláži prolínala ohňostrojová show s živými kresbami a nápisy, vytvořenými světélkujícími drony. Překrásní koně v úžasné aréně, dokonalá organizace, smysl pro detail a dechberoucí výhled všechny zúčastněné a sledující natolik ohromil, že se již nyní těší na ročník 2022.

Katar tak pod taktovkou svého emíra dokázal, že i po dlouhé blokádě okolními zeměmi a za přísných bezpečnostních podmínek z důvodu pandemie koronaviru je schopen uspořádat mezinárodní akci na nejvyšší úrovni a překvapit i ty, kteří si myslí, že již vše viděli.

Katara Cultural & Heritage Village je na dohled od mrakodrapového centra v Dauhá.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků