Rozhovory

Robert Fico: Je v životnom záujme Slovenska, aby táto vláda odišla čo najskôr

Publikováno: 13. 12. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Roberta Fica
logo Sdílet článek

Slovenský expremiér Robert Fico zažil v politice vzestupy i pády, sladká vítězství i hořké prohry. Nikdy ale nevzdal boj o vítězství a hodlá se o něj prát i nadále. Při hodnocení politiky se nezdráhá použít silné a jednoznačné výrazy.

Na slovenské politické scéně je neustále docela živo – a to tak, že leckdy je těžké odhadnout, co bude třeba za měsíc. Jak situaci na Slovensku vnímáte vy? A jak vidíte vývoj do budoucnosti?

Úprimne, po roku a pol súčasnej pravicovej vlády sme na tom oveľa horšie, ako by sme si všetci vedeli pred parlamentnými voľbami predstaviť. A zďaleka nejde o dôsledky koronakrízy. Táto vláda veľmi skoro pochopila, že riadenie krajiny je náročná práca, ktorá má veľmi ďaleko od opozičnej politickej práce postavenej len na kritike. Preto všetko stavili na jednu kartu – kriminalizáciu opozície. Uvediem vám príklad. Ministerkou informatizácie je bábkoherečka V. Remišová. Ak by ste sledovali jej výstupy na sociálnych sieťach a v diskusných reláciách, ťažko by ste hľadali niečo, čo sa týka práce jej ministerstva. Jej hlavnou témou je, kedy koho zobrali do väzby a ako oni očisťujú spoločnosť. V súčasnosti, keď z väzby postupne prepúšťajú všetkých, ktorí sa tam dostali nezákonne, mlčí. To je obraz súčasnej slovenskej politiky. My deklarujeme jedno, Slovensko potrebuje nevyhnutne referendum o predčasných voľbách (na istý čas zablokované prezidentkou Čaputovou), následne nové voľby a nové vedenie krajiny.

Jsou věci či oblasti, u kterých by si mělo Slovensko vzít příklad z Česka, a naopak?

Sme historicky blízke národy, a tak je prirodzené, že sa porovnávame, ale som presvedčený, že si navzájom, možno s výnimkou zápasov vo futbale a hokeji, aj doprajeme. V českej politike vnímam, že politické diskusie – a nemyslím tým len politikov medzi sebou, ale aj bežných ľudí – sú vecnejšie. Viac sa venujú merateľným úspechom, ako je napríklad stav a vývoj štátneho rozpočtu, v tom je pre mňa Česko ďalej. Slovensko prinieslo Česku premiéra, takže aj je to dosť veľa... (úsmev).

Politickou stabilitu v posledních dvou letech bezpochyby ovlivňuje i covidová pandemie. Jak se s ní podle vás Slovensko vypořádává?

Na začiatku rozhovoru som kritizoval slovenskú vládu a zámerne som zdôraznil, že nejde zďaleka len o riešenie koronakrízy. Slovenská vláda zlyhala v troch hlavných oblastiach. Zaviedla v zimných mesiacoch na prelome rokov 2020 a 2021 povinné masové testovanie, ktoré samotné prinieslo nárast počtu nakazených, keď občania v zlom počasí vystávali dlhé rady pred odbernými miestami. Druhým zlyhaním bolo – a otvorene to priznal vtedajší minister zdravotníctva Krajči –, že neurobili tvrdý lockdown cez vianočné sviatky, lebo sa obávali hnevu verejnosti. Dôsledkom toho bol masívny nárast mŕtvych a v druhej vlne nám zomrelo viac ako 12 000 občanov. Tretím obrovským zlyhaním bola absencia príprav na tretiu vlnu, keď nám v priebehu roka 2021 odišlo zo zdravotníckeho systému 1200 zdravotných sestier a stovky lekárov. V súčasnosti tak máme v skladoch stovky nevybalených pľúcnych ventilátorov, ale nemáme k nim odbornú obsluhu. Čo je alarmujúce, že aktuálny stav je ešte horší ako počas druhej vlny. Takže vláda sa nielenže nepripravila na tretiu vlnu, ale nechala zdravotnícky systém napospas a počas toho, ako susedné štáty zvyšovali platy lekárov a ostatných zdravotníkov, slovenská vláda spala. A nezabúdajme, prosím, na masívne zdražovanie. Nezvládnutá pandémia a zdražovanie ignorované vládou, to je smrteľný koktail. Ak nechceme na jar na Slovensku sociálny výbuch, mali by sme urobiť všetko pre predčasné voľby.

Sněmovní volby by na Slovensku měly být až v roce 2024. Několikrát už to ale vypadalo na volby mimořádné. Vydrží podle vás současná sněmovna a vláda, nebo předčasné volby stále hrozí?

Ako som povedal, je v životnom záujme Slovenska, aby táto vláda odišla čo najskôr. Aj tak sa budú chyby a prešľapy tejto vlády odstraňovať dlhé roky. Verím, že novou petíciou za vypísanie referenda o skrátení funkčného obdobia tejto vlády a následným referendom dôjde k výmene vládnej garnitúry na budúci rok, teda v roku 2022.

Před měsícem si Slovensko i Česko připomněly výročí 17. listopadu. Co pro vás toto datum a následný vývoj znamenal?

Pre Slovensko je dátum 17. november dosť kontroverzný. Je to hlavne preto, že občania na námestiach verili, že nové politické usporiadanie bude spravodlivejšie a vďaka politickým zmenám sa bude žiť v krajine lepšie. Tu zažili mnohí sklamanie z vývoja. Treba ale povedať, že od revolúcie už ubehli viac ako tri desaťročia a mladí ľudia, ktorí nemajú skúsenosť s minulým režimom, už tieto otázky, pochopiteľne, ani neriešia. Je však tragédiou, ak v roku 2021 máme na Slovensku vládu, ktorá kriminalizuje a odpočúva opozíciu, likviduje právny a sociálny štát a základy demokracie.

Vaše strana Smer - SD měla shodou okolností 17. listopadu sněm. Co zásadního z něj vzešlo?

Dátum konania snemu 17. 11., keď si Slovensko pripomenulo Deň boja za slobodu a demokraciu, nebol náhodný, pretože práve v súčasnosti čelí Slovensko deštrukcii právneho štátu, demokracie a dochádza k masovému popieraniu ľudských práv. Snem strany SMER - SD bol jasným signálom slovenskej verejnosti, že je pripravená zabojovať o piate víťazstvo vo voľbách.

Když jste unavený, co je pro vás zaručeným relaxem?

Kolegovia sa smejú, že som gladiátor, ale neviem si predstaviť deň bez toho, aby som sa aspoň hodinu venoval fyzickej aktivite. Najradšej mám beh a plávanie, to sú aktivity, pri ktorých dokážem úplne vypnúť a vďaka nim dokážem rýchlo „nabíjať baterky“. Denne si robím záznamy, čo som odšportoval, mnohí mladí ľudia by sa červenali, keby ich čítali (smiech).

CV BOX

Robert Fico (narodil se 15. září 1964 v Topoľčanech) je slovenský expremiér a zakladatel strany SMER – sociální demokracie.

V roce 1986 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Poté až do roku 1995 pracoval na Právnickém institutu Ministerstva spravedlnosti SR. V letech 1994–2000 působil jako agent pro zastupování SR v řízení před Evropskou komisí pro lidská práva a Evropským soudem pro lidská práva.

V roce 1992 byl zvolen do funkce poslance za Stranu demokratické levice. SDL však v roce 1999 opustil a založil novou politickou stranu SMER. Po sloučení tří levicových stran se z ní stala SMER - sociální demokracie.

#Od dubna 2012 do března 2018 byl slovenským premiérem. V roce 2014 kandidoval na prezidenta, ve druhém kole byl však poražen Andrejem Kiskou.

S manželkou Svetlanou mají syna Michala.



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků