Glosa

Říkali to v televizi

Publikováno: 10. 6. 2019
Autor: Lubor Winter
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

V nedávných prezidentských volbách na Ukrajině zvítězil Volodymyr Zelenskyj, člověk bez jakékoli politické zkušenosti. Jak se to stalo? Může za to televize. Bez ní by totiž tohoto pána nikdo neznal.


Do povědomí mas ho obtiskl teprve až komediální seriál Služebník lidu (2015), kde si zahrál hlavní roli fiktivního ukrajinského prezidenta. Volodymyr se stal celebritou první velkosti a z této pozice už je vlastně celkem jednoduché ovlivňovat veřejnost tak, jak potřebujete. A je to o to snazší, když se vydáte třeba do boje o prezidentské křeslo a jste mladší, pohlednější a vtipnější než vaši političtí protivníci. Při sledování televize se totiž snadno zapomene na to, že existují důležitější kvality – zkušenosti, intelekt, schopnost najít kompromis.


Doufám, že pana Zelenského hrubě podceňuji a on nás o svých schopnostech rychle přesvědčí v reálu. Co tím vším chci ale říct? Chci poukázat na prostý fakt, že televize má obrovskou moc a že „obyčejný“ člověk si ji většinou vůbec neuvědomuje. „Říkali to v televizi,“ bývala odpověď mé babičky, když mě překvapila nějakou názorovou podivností a já jsem se pak snažil zjistit, kde k ní přišla. „Tys mě neslyšel? Říkali to V TELEVIZI!“ skončila obvykle babi naši diskuzi. Bohužel mnoho lidí uvažuje stejně jako nebožka moje babička – když to říkali v televizi, tak je to pravda.

Ach jo. Co přijde teď? Těžko říct, ale ostražitost je rozhodně na místě. Protože i u nás nedávno ředitel jedné televizní stanice oznámil, že bude kandidovat na prezidenta...

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků