Komentáře

Restituční nároky lze ještě stále řešit

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Foto Shutterstock.com a/and Restituce.cz
logo Sdílet článek

V Česku pořád existuje několik desítek tisíc lidí s nevypořádanými restitučními nároky. České právo zatím stále ještě řešení restitucí umožňuje, nicméně je jen otázkou času, kdy tato možnost skončí, a restituenti již nebudou mít šanci se svých nároků domáhat.

Restituce jsou spojeny s navrácením odebraného majetku původním oprávněným osobám či jejich dědicům. K zabavení docházelo po 2. světové válce a za období totality až do roku 1989. Může se jednat o movitý i nemovitý majetek, tedy o zemědělskou půdu, areály, továrny, komerční a rezidenční budovy, dobytek, umělecká díla apod. V České republice i v roce 2022 pořád existují osoby s nevypořádanými restitučními nároky. „Třicet let po schválení restitučního zákona se stále desítky tisíc lidí nemohou domoci svého majetku.“ říká Vladimír Cnota, majitel portálu Restituce.cz.

Obrátit se na odborníky

Potvrzuje se, že problematika řešení restitucí není jednoduchá a je vhodnější se obrátit na specialisty, kteří se jí přímo zabývají. Ti pomohou s lustrací nároku, poradí, kam se obrátit pro získání potřebných dokumentů a mohou restituenty i v celé situaci zastupovat. „My se restitucemi zabýváme již přes 20 let. Nabízíme bezplatné posouzení a lustraci restitučního nároku a následně navrhneme odpovídající postup jeho vypořádání. Běžně se nám podaří pro naše klienty získat až desetinásobky původní hodnoty jejich nároků,“ dodává Vladimír Cnota. Je totiž mnoho případů, kdy stát nabídne restituentovi finanční náhradu za zabrané pozemky ve výši 50 tisíc až 70 tisíc Kč. Když se však obrátíte na odborníky, můžete ze svých nároků získat až milionové částky, a ještě ušetřit spoustu času s vyřizováním administrativy a jednáním s úřady.

Nenechat se odradit

Kompenzace za historický majetek je standardně vypočtena podle tabulkových cen Státního pozemkového úřadu z roku 1991. Z toho logicky vyplývá, že tržní hodnota majetku je mnohonásobně vyšší, než byla díky těmto předpisům přiznána. Mnoho řešení restitucí tak končí i soudními spory, kde se restituenti snaží dostát spravedlivé náhrady. „Bylo by rozhodně nespravedlivé, aby bývalí vlastníci, na nichž se stát dopustil v minulosti křivdy, nedostali náležitou kompenzaci jen proto, že nemají čas na vyhledávání adekvátních informací a nervy na dlouhá soudní řízení. Restituce.cz má s vymáháním restitucí za své klienty více než dvacetiletou zkušenost a zná správné právní postupy, jak pro ně dosáhnout odškodnění v náležité výši. Vždy je lepší nechat si poradit než se nechat odradit.“ uzavírá Vladimír Cnota.

Zastoupení i pro zahraničí

Ani klienti ze zahraničí se o svůj majetek nemusí obávat a není nutné ani jejich cestování do Česka. Vše lze řešit na dálku a propojit se s mezinárodními advokátními kancelářemi, které se zabývají restitucemi. Restituce.cz zastupují i potomky rodin z Německa, Rakouska, Švýcarska, ale i ze vzdálenějších zemí, jako jsou USA, Kanada, Austrálie a Čína.

Vladimír Cnota, majitel portálu Restituce.cz.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků