Cestování

Proč Katar? Důvodů je víc.

Publikováno: 7. 11. 2019
Autor: Kateřina Valachová
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Žijeme v době, kterou sice nazýváme globalizovanou, ale ve které je zároveň čím dál těžší navazovat přátelství a spolupráci mezi národy.

Nevraživost, vzájemné podezřívání, obchodní války, migrace, terorismus – to jsou témata, která plní sdělovací prostředky i sociální sítě. Rozhodla jsem se s několika kolegy vykročit opačným směrem. V Poslanecké sněmovně vznikla Meziparlamentní skupina Česká republika – Katar. Proč zrovna Katar? Těch důvodů, které nás k tomu vedly, bylo hned několik, ale dva považuji na klíčové.

Skutečné kroky

Za prvé se nám prostě nelíbí, že větší díl veřejného prostoru usurpují ti, kdo okázale a s velkým hlukem napětí jenom zvyšují. Je to špatně pro společnost i pro prosperitu naší země. Abychom to zvrátili, můžeme buď daleko více křičet, což ale nebude fungovat. Nebo můžeme dělat větší i menší skutečné kroky k navazování nových přátelství, nových vztahů, nových obchodů. Ta druhá cesta je taková masarykovská. I proto se mi líbí.

Noví partneři

Za druhé platí, že česká diplomacie udělala v posledních letech skutečně hodně pro rozšíření a diverzifikaci obchodních vztahů naší země i mimo jinak naprosto dominantní oblast vyspělé Evropy a dalších bohatých západních zemí. Výsledky jsou, ale nikoliv oslnivé. V době, kdy se s velkou pravděpodobností blížíme do hospodářsky turbulentních časů, potřebujeme nové silné partnery s chutí a odvahou investovat. Já je v Kataru vidím a Katar byl dosud z tohoto pohledu – nevím proč – přehlížen. Přitom je to především díky plynu a ropě ekonomicky silná země, ale neobyčejně úspěšně se stává jedním z významných hráčů také v oblastech světového finančnictví, investic, vědy a výzkumu. Vidím v tom skutečně mimořádnou šanci pro Česko. 

Od nahodilosti k dynamice

Česká republika i Katar mají přes všechny viditelné a obrovské odlišnosti leccos společného. Jsme malé země. Úspěšné, progresivní, ale malé. Máme větší a mocné sousedy, se kterými nás pojí i rozděluje historie. Máme sice v detailech velmi odlišnou, ale v některých rysech podobnou minulost – již jen proto, že jsme zažili období okupací a protektorátů. Mohla bych pokračovat, ale chci se zastavit ještě u dvou osobních postřehů.
Prvním je moje pevné přesvědčení, že každé nové přátelství, každý nový poznaný národ, každá nová spolupráce dělají tento svět bezpečnějším. A já chci bezpečnější svět.

Druhým je, že Katar uskutečňuje již více než dvě desetiletí rozsáhlé reformy vzdělávacího systému, které neobyčejným způsobem posouvají školství v zemi. Abych předešla otázkám: včetně žen, kterých například na největší Quatar University studuje téměř 70 procent.

Zahájení činnosti Meziparlamentní skupiny Česká republika – Katar je krokem k tomu, aby doposavad spíše náhodná a nahodilá spolupráce našich zemí dostala pevné obrysy a daleko větší dynamiku. Ku prospěchu nás i ku prospěchu našich katarských přátel.

 

O autorce

Kateřina Valachová (narodila se 15. září 1976 v Brně) je právnička a poslankyně za ČSSD.

Práva vystudovala na Masarykově univerzitě.

V roce 2014 se stala náměstkyní ministra pro lidská práva a místopředsedkyní Legislativní rady vlády.

V červnu 2015 byla jmenována ministryní školství, mládeže a tělovýchovy, byla jí do června 2017. Tentýž rok uspěla ve volbách a od října 2017 je poslankyní.

Je vdaná, má dvě dcery.

 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků