Mezinárodní vztahy

Předseda sněmovny v Kanadě

Publikováno: 8. 9. 2019
Autor:
Foto: Posanecká sněmovna Parlamentu České republiky
logo Sdílet článek

Na oficiální návštěvu Kanady, která skončila na počátku června, odlétal předseda Poslanecké sněmovny PČR Radek Vondráček s jasnou představou. „Česko-kanadské vztahy skrývají velký potenciál především v hospodářské a vědeckotechnické spolupráci, ale opírají se i o sdílenou bezpečnostní a obrannou politiku v rámci NATO,“ řekl před odletem.

Na cestě do Ottawy, Toronta a Halifaxu, která se uskutečnila na pozvání předsedy kanadské Dolní sněmovny Geoffa Regana, Vondráčka doprovodila delegace sněmovního hospodářského výboru a podnikatelé organizovaní Hospodářskou komorou ČR.

Klíčovým bodem programu na první zastávce v Ottawě bylo setkání s předsedou Dolní sněmovny Parlamentu Kanady Geoffem Reganem. „Navázali jsme na lednové jednání v Praze. Věnovali jsme se rozvoji našich hospodářských vztahů, které dostaly nedávno uzavřenou smlouvou EU s Kanadou nový rámec pro liberálnější obchod a přístup k veřejným zakázkám,“ uvedl Radek Vondráček, který poté hovořil i s poslanci jednotlivých výborů Dolní komory Parlamentu Kanady. „Česká republika zde má mnoho příznivců, kteří se věnují v Meziparlamentní skupině přátel Kanada-ČR konkrétním projektům a akcím. Vede ji obchodník, poslanec Bill Casey. Dostal ode mě knížku textů Tomáše Bati, který nás svým příběhem s Kanadou propojuje. Vydala ji Nadace Tomáše Bati,“ upřesnil. Předsedu sněmovny přijal dále předseda Senátu George J. Furey, ministr obrany Harjit Singh Sajjan či ministr pro mezinárodní obchod a diverzifikaci.

V Torontu se české delegaci věnoval předseda Parlamentu provincie Ontario, následovala návštěva Institutu Masaryk Memorial, uctění obětí komunistických režimů a debata s českými krajany. V Halifaxu − metropoli Nového Skotska – diskutoval Radek Vondráček s předsedou Parlamentu a s poslanci a mimo jiné navštívil i představitele Mikmaků, původních obyvatel části poloostrova Nové Skotsko v Millbrooku. Přijala ho také Kelly Regan, poslankyně Parlamentu provincie Nové Skotsko, ministryně pro sociální záležitosti a manželka předsedy kanadského parlamentu Geoffa Regana. S ní kromě jiného probíral i otázky kolem migrace. 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků