Glosa

Prázdniny podle Kateřiny

Publikováno: 4. 8. 2019
Autor: Kateřina Valachová
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Asi hodně lidí má představu, že politici mají prázdniny v podstatě celý rok. Bohužel, musím to popřít. Kéž by to tak bylo.

Ve skutečnosti je politika dost náročná práce. Ale lepší bude to ukázat na nějakých příkladech. Třeba nedávno ani nezasedal parlament, ani nebyl výborový týden, ale zase se mi do jednoho týdne sešly hned tři konference a semináře. Jeden jsem na půdě Poslanecké sněmovny zaštítila, na obou dalších jsem vystupovala. Tematicky šlo o šikanu, o bezpečnost práce ve školství a o problematiku exekučních řízení. Nic jednoduchého, je třeba si připravit vystoupení, reagovat v diskuzích a u kulatých stolů – a aby to celé mělo smysl, tak si také zpracovávat poznámky, abych mohla náměty používat v legislativní práci.

Když je výborový týden, je to daleko horší. Jsem členkou tří výborů – mandátového a imunitního, školského a ústavně právního, nepočítám ani předsednictví Stálé komise pro Ústavu. To znamená důkladně nastudovat spoustu projednávaných bodů – a nejsou to jenom zákony. Když zasedá sněmovna, je to třebas práce od rána do večera, to se moc jiných věcí opravdu stihnout nedá. Pokud chci ještě jednat s ministrem školství, že když přidává učitelům deset procent, není to patnáct, která slíbil, a když chci předkládat také svoje zákony a nečekat jen na to, co připraví vláda, tak už je toho opravdu hodně. Navíc se snažím držet toho, že by občané a voliči měli být co nejvíce informováni o tom, co dělám, takže pouze velmi ojediněle odmítnu nějakou žádost o rozhovor, o televizní vystoupení. Na ně se člověk také musí připravit, jinak to nemá cenu a spíše si uřízne ostudu, než by vysvětlil, co se chystá. K tomu sociální sítě, blogy…

V tomto tempu jede mnoho a mnoho mých kolegů (jak se říká) napříč politickým spektrem, to není nějaká moje výsada. A nechápejte to špatně, vůbec si nestěžuji. Politika nás baví, děláme tu práci rádi. Jen tím chci říci, že politik (bez ohledu na stranickou příslušnost) se těší na prázdniny a na dovolenou úplně stejně jako každý jiný. Neužíváme si je celý rok, je to pro nás stejný svátek a stejná radost jako pro všechny ostatní.

U mne to má asi tento standardní průběh. Tak v lednu doma začneme přemýšlet, kam pojedeme. V únoru, březnu a dubnu si říkáme, že už je nejvyšší čas něco naplánovat. V květnu přichází první ataky paniky, že nic naplánované není – kromě táborů pro holky. A tak dál. Jako ve většině rodin.

Takže v podstatě jediné, co jsem schopná říci k prázdninám, je, že budou skvělé. Rodina pohromadě, to se nám často nepodaří, čili i to je svátek. Dopředu slibuji holkám i manželovi, že letos opravdu budu mobil pouštět jen v případech naprosto nezbytných. Většinu času budeme na chalupě, což je v pohodě, protože to tam máme všichni rádi.

Já myslím, že to je fakt dobrý plán. Přeji vám všem krásné prázdniny a dovolené.


O autorce

Kateřina Valachová (narodila se 15. září 1976 v Brně) je právnička a poslankyně za ČSSD.

Práva vystudovala na Masarykově univerzitě.V roce 2014 se stala náměstkyní ministra pro lidská práva a místopředsedkyní Legislativní rady vlády.

V červnu 2015 byla jmenována ministryní školství, mládeže a tělovýchovy, byla jí do června 2017. Tentýž rok uspěla ve volbách a od října 2017 je poslankyní.

Je vdaná, má dvě dcery. 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků