Zdraví

Pozor na alergie, mohou i zabíjet

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Redakce
Foto: Shutterstock.com a Canadian Medical
logo Sdílet článek

V Česku žije přes 2,5 milionu alergiků. Odhaduje se ale, že reálné číslo je mnohem vyšší – řada lidí totiž nemá alergii diagnostikovanou nebo se u nich onemocnění ještě neprojevilo naplno. S určitým projevem alergie se podle statistik setkalo devět z deseti Čechů. Dvě třetiny alergiků vnímají projevy svého onemocnění jako obtěžující a 11 procent dokonce uvedlo, že je alergie vyřadí z běžného fungování.

Velmi běžná je například reakce na zvířecí srst, a to i u lidí, kteří čtyřnohého mazlíčka vlastní několik let. Během jarních měsíců zase mnohé trápí alergie na pyl. Diagnostika tohoto onemocnění přitom může být velmi jednoduchá – například EUC Laboratoře disponují unikátním přístrojem, který umí z pouhých dvou kapek krve otestovat najednou až 295 různých alergenů.

Jak se projevuje
Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému. Nikdy se neprojeví po prvním setkání s alergenem, vždy musí předcházet kontakt potřebný k rozvoji přecitlivělosti. O tom ale pacient vůbec nemusí vědět (tzv. nepřímý kontakt), například u kojenců může jít o předchozí kontakt už v děloze matky. Mezi nejčastější příznaky patří svědění, zarudnutí kůže, vyrážka, kýchání nebo otoky. Nejzávažnějším projevem je pak anafylaktický šok, který může být až život ohrožující. „Některé typy alergií pozná snadno i sám pacient – často jde o ty sezonní, které se objevují pouze v určitých měsících. Mezi nejčastější alergeny patří pyly, prach, roztoči, bakterie, některé potraviny nebo léky. Alergie se však projevuje i v podobě přehnané imunitní reakce na hmyzí jedy, typicky po píchnutí včelou nebo vosou. V Česku totiž moc jiných živočišných jedů, které mohou vyvolat alergii, není,“ říká MUDr. Martin Hospodka, vedoucí lékař alergologie v Canadian Medical. A zdůrazňuje, že některé projevy mohou být sotva znatelné, zatímco jiné vyžadují i hospitalizaci.

Úspěšná léčba
Velkou roli hraje rodinná anamnéza pacienta. K diagnostice alergie někdy dochází pozdě, často i o několik let. Důvodem může být i pozdní příchod na prohlídku či opomenuté vyšetření. Onemocnění se dá často velmi úspěšně léčit alergenovou imunoterapií, například léčba alergie na hmyzí štípnutí dosahuje až 96% úspěšnosti. Alergie spontánně vymizí velmi zřídka. S tímto fenoménem se setkáváme zejména u kojenců s alergií na základní potraviny, ale nemusí to být pravidlem.

Zvířata
Mnoho lidí se mylně domnívá, že má alergii pouze na zvířecí srst. Ve skutečnosti se však alergeny zvířat nacházejí zejména v kožních šupinách. Dalším zdrojem jsou sliny a moč zvířete. S reakcí na domácí mazlíčky má zkušenost až 30 % českých alergiků. „Alergie na zvířata se projevuje zpravidla alergickou rýmou. Mezi její příznaky patří například opakované kýchání, ucpaný nos nebo vodnatý výtok z nosu. Objevuje se ale i zarudnutí nebo pálení očí,“ vysvětluje MUDr. Hospodka a varuje: „V žádném případě nedoporučuji tyto příznaky podceňovat, jelikož nemoc se může rozvinout až v bronchiální astma. S mazlíčky se kvůli onemocnění nemusíme nutně rozloučit. Je však nezbytné dodržovat léčbu předepsanou od alergologa a chodit na pravidelné prohlídky.“

Rozkvetlé zahrady
Pylové alergeny se do těla dostávají velmi snadno. Na svědomí posléze mívají takzvané inhalační alergie, které platí za ty vůbec nejrozšířenější. Řadí se mezi alergie sezonní, které zpravidla začínají na jaře – příznaky se objevují v době kvetení rostlin a končí na podzim. Zdrojem pylu jsou zejména trávy, obiloviny, stromy a byliny. „Alergie na pyl se projeví většinou ihned, v řádu několika minut. Mezi příznaky patří senná rýma, záchvatovité kýchání, ucpaný nos nebo zánět spojivek. Výjimkou není ani svědění celého těla. Závažnějšími projevy jsou pak dýchací potíže. Každý pacient má často své charakteristické projevy alergie a svoji specifickou kombinaci alergenů, na které reaguje. Podle sezony kvetení je tak nucen každoročně respektovat vlastní pylový kalendář,“ říká Martin Hospodka.

Jistotu přináší vyšetření
Nejlepší prevencí je omezit kontakt s alergeny, což je v některých případech prakticky nemožné. Léčba závisí nejen na druhu alergie, ale také na její intenzitě. V některých případech je nutné užívat léky. Při vyšetření v alergologické ambulanci se často používá tzv. prick test – tedy kožní vyšetření, kdy lékař na předloktí nanese kapky nejčastějších alergenů. Podle rozsahu podráždění na kůži následně vyhodnotí míru nesnášenlivosti u konkrétní látky. V některých případech je nutná farmakoterapie. Komplexnějším vyšetřením je chemická analýza vzorku krve – například EUC Laboratoře nabízejí balíček Alergie Alex 2. „Jde o novou generaci testu, která umožňuje vyšetřit najednou téměř kompletní profil alergenů. Tímto testem lze v laboratoři z velmi malého množství odebrané krve rozpoznat 295 alergenů najednou,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

CANADIAN MEDICAL
Historie Canadian Medical sahá do poloviny 90. let, kdy byla v Praze kanadskými lékaři založena malá klinika se záměrem poskytnout cizincům žijícím v Česku lékařskou péči ve standardu, na který byli zvyklí z Kanady nebo USA.
Ke spolupráci přizvali i malý tým českých lékařů a sester, kteří svým úsilím a vysokou mírou odbornosti vybudovali zařízení, jež mohlo pacientům nabídnout komplexnější ambulantní péči postavenou na stejných hodnotách, tedy na přístupu, který dává pacienta na první místo.
Dnes má Canadian Medical za sebou více než dvacet let péče o pacienty a díky usilovné práci lékařů, sester i kolegů v zázemí také dramatický rozvoj. Stal se součástí české zdravotnické skupiny EUC a přeměnil se na největší síť prémiových klinik v Česku.
Působí na osmi místech v Praze a Brně a komplexní péči rozšířil i o lůžkové oddělení se dvěma moderními sály. Základ ale zůstává stejný – snaha postarat se o pacienty co nejlépe nejen po stránce medicínské, ale také po stránce organizační a lidské.
Díky kvalitě péče je Canadian Medical stále zařízením první volby pro cizince žijící v Česku. Největší část pacientů však tvoří česká klientela, která se chce starat o své zdraví co nejlépe a hledá vysoký standard služeb.

MUDr. Martin Hospodka

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků