Mezinárodní vztahy

Poslanecká skupina pro Bahrajn

Publikováno: 13. 3. 2020
Autor:
Foto: Shutterstock.com a archiv Petra Bendla
logo Sdílet článek

Dva měsíce poté, co ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil pracovně Bahrajn, přišel další krok k prohloubení vztahů mezi Českem a tímto královstvím. Na půdě sněmovny byla založena meziparlamentní poslanecká skupina ČR−Bahrajn.

Jejím předsedou je Petr Bendl (ODS), členy pak Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Milan Feranec (ANO), Alena Gajdůšková ČSSD), Adam Kalous (ANO), Tomáš Kohoutek (ANO), Taťána Malá (ANO) a Vít Rakušan (STAN). O vzniku skupiny byl vzápětí informován velvyslanec v Německu Abdulla Abdullatif Abdulla, který zastupuje i Česko. Zároveň ho Petr Bendl pozval na slavnostní večeři do Prahy, při které by obě strany prodiskutovaly možnosti vzájemné spolupráce.

Mimochodem, diplomatické styky mezi Českou republikou a Bahrajnským královstvím byly navázány formou společného dopisu generálnímu tajemníkovi OSN v květnu 1993 a následnou výměnou nót v červnu 1993, v nichž je zakotveno uznání ČR a navázání diplomatických styků od 1. 1. 1993.

A v čem by mohla spočívat spolupráce mezi oběma zeměmi? To už je otázka pro Petra Bendla.

 

V čem je podle vás největší potenciál spolupráce mezi Českem a Bahrajnem?

Domnívám se, že je to zejména oblast týkající se nakládání s vodou. Česko je známé svými odborníky v řadě zemí světa. A můžeme určitě hledat i spolupráci v oblasti obchodu s potravinami.

 

Jsou na tento rok naplánovány nějaké společné akce Česka a Bahrajnu?

Počítám se setkáním s panem velvyslancem nejpozději do poloviny letošního roku. Na něm pak otevřeme diskuzi o možnostech obchodní spolupráce mezi našimi zeměmi.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků