Cestování

Pohodlně za kouzlem Vánoc

Publikováno: 18. 12. 2019
Autor: Václav Rubeš
Foto: Shutterstock.com a České dráhy
logo Sdílet článek

Říká se − to nejlepší na konec. Někdy to možná neplatí, ale v jednom případě je to určitě pravda. Poslední týdny roku jsou ty nejhezčí, vždyť kdo by neměl rád Vánoce a s nimi spojené adventní trhy. Samozřejmě jsou na většině českých i moravských náměstí, ale proč se za nimi nevypravit i za hranice.

Vánoční výzdoba v ulicích dokáže zlepšit náladu a navodit příjemnou atmosféru i u těch, kteří jsou jinak po celý rok v neúnavném pracovním tempu. Pokud jste si nedokázali udělat jindy během roku chvilku na odpočinek, je ta pravá doba to dohnat. V zahraničí navíc můžete nakoupit dárky, kterými určitě pod vánočním stromkem překvapíte. A pokud si chcete užít už i samotnou cestu, zapomeňte na auto. Vlak vám nabídne minimálně stejné pohodlí a navíc klid bez stresu z namrzlých silnic a dopravních zácp.


Drážďany: Do města Vánoc

Věděli jste, že Drážďanům se přezdívá město Vánoc? Aby ne – vždyť v adventním období tu najdete hned 11 vánočních trhů. Od hlavního nádraží vás ulicí Prager Strasse povede tzv. Drážďanská vánoční míle přes náměstí Altmarkt a Neumarkt až na druhou stranu Labe. Nejlepší je začít zimní procházku na některém z menších trhů a ten hlavní si nechat jako třešničku na dortu.

Při bloumání po trzích si můžete prohlédnout nejrůznější ozdoby na stromeček, vánoční dekorace ze slámy, dřeva a keramiky i další ruční práce. A chybět nebudou ani nejrůznější dobroty včetně specialit, jako je pravá drážďanská štola. K místním vánočním trhům patří neodmyslitelně také punč, svařené víno, pečené kaštany, perník i tradiční cukroví.

Nejstarší a nejoblíbenější vánoční trh nese název Striezelmarkt, světlo světa spatřil už v roce 1434. Právě tento trh potěší i děti díky nádherně osvětlenému ruskému kolu. Zamilují si také loutkové divadlo a dětskou železnici. Oblíbený je i Dětský svět, kde si malí návštěvníci vlastnoručně upečou vánoční cukroví.

Kdy vyrazit: Trhy v Drážďanech začínají 27. listopadu v 15 hodin na náměstí Altmarkt. Brána trhů je otevřena každý den od 10 do 21 hodin. Na Štědrý den jsou trhy také otevřené, ale pouze do 14 hodin.

Vlakem do Drážďan: Z Prahy bez přestupu a několikrát denně jen dvě a čtvrt hodiny. Z Olomouce s jedním přestupem za čtyři a tři čtvrtě hodiny. Z Brna také s jedním přestupem za pět a čtvrt hodiny.

 

Vídeň: Za bohatou historií

Vánoční trhy ve Vídni mají opravdu mnohaletou tradici, konají se tady už od roku 1298! Nejatraktivnější jsou na hlavním náměstí před krásnou vídeňskou radnicí (Christkindlmarkt) a také před zámkem Schönbrunn a Belvedere. Kromě nich ale ve Vídni najdete vánoční trhy prakticky na každém náměstíčku, v parcích či před kostely. Každý z nich má specifické zaměření, například starovídeňský nebo umělecký, a často jsou orientovány do vánočních vesniček, jako například na Maria-Theresien-Platz. Za návštěvu stojí také zimní trh u obřího kola v Prátru, jehož návštěvu můžete spojit se zážitky na nejrůznějších atrakcích.

Jedinečné kulisy tohoto historického města dávají vánočním trhům ve Vídni neopakovatelné kouzlo. Vůně svařeného vína a nejrůznějších druhů punče vás přivábí už z dálky. Uvnitř budovy radnice mají své království děti, které zde mohou vyrábět svíčky nebo vánoční cukroví. Od pátku do soboty se můžete zaposlouchat do vánočních koled v podání pěveckých sborů. Unikátností je i ledové kluziště před radnicí, jež se proplétá cestičkami v parku mezi stromy a za nočního osvětlení je vyjížďka na bruslích, které si můžete na místě vypůjčit, doslova pohádková.

Kdy vyrazit: Trhy ve Vídni začínají 15. listopadu na náměstí před radnicí. Brána trhů je otevřena každý den od 10 do 21.30 hodin, v pátek a sobotu až do 22 hodin. 26. prosinec je posledním dnem, kdy jsou trhy otevřené.

Vlakem do Vídně: Cesta na vánoční trhy ve Vídni vám z Prahy bude díky komfortu ve vlacích Českých drah velmi rychle ubíhat. Trasa Praha–Vídeň trvá bez přestupu 4 hodiny a vlak jede několikrát denně. To je ideální čas na odpočinek nebo popovídání si s kamarády u sklenky vína. Pokud z Prahy vyrazíte před sedmou ranní, v 11 hodin se můžete procházet kolem stánků.

 

Bratislava: Pod dohledem UFO

Chcete poznat atmosféru vánočních trhů v zahraničí, ale bojíte se jazykové bariéry? Pak vyjeďte do Bratislavy, kde se snadno domluvíte, a přesto poznáte zvyky a chutě, které u nás doma nejsou každodenní.

Bratislava byla dlouhé roky korunovačním městem celého Uherska, královnou se zde stala Marie Terezie. Byla také důležitým tržním místem na Dunaji, a vánoční trhy tak navazují na staré tradice.

Vánoční trhy se soustředí především na Hlavní náměstí v centru Starého Města, v posledních letech se ale větší či menší trhy objevují i na dalších místech včetně Bratislavského hradu. Během adventu nabízí slovenská metropole také bohatý kulturní program. Ve městě jsou připraveny koncerty různých hudebních stylů, od swingu přes operu až ke klasickým vánočním písničkám a koledám. Zajímavostí je Vánoční tramvaj s neobvyklou výzdobou, která v prosinci křižuje ulice centra.

Malé a pěkně opravené historické centrum s mnoha barokními domy vytváří kulisu vánočních trhů na Hlavním náměstí. Bratislava je vyhlášena svými kavárnami, které navazují na tradici monarchie a první republiky. Místní gastronomie je jedním z lákadel vánočních trhů. Lokše, typická slovenská husacina, bramborové placky nebo cikánská pečeně společně s teplým štrúdlem, svařeným vínem, medovinou a z kaváren se linoucí vůně kávy, to vše vaše chuťové buňky zaručeně okouzlí. A můžete navštívit i místní vyhlídkovou věž, přezdívanou UFO.

Kdy vyrazit: Trhy v Bratislavě začínají 22. listopadu. Centry dění jsou Hlavní, Františkánské a Hviezdoslavovo náměstí. Připravena jsou kulturní vystoupení, ukázky lidových souborů a tradic.

Vlakem do Bratislavy: Cesta z Prahy do slovenské metropole trvá jen 4 hodiny, z Brna je to dokonce jen hodinku a půl. To je právě ideální čas na zhlédnutí vánoční pohádky nebo popovídání si u dobré kávy. Přímé vlaky jedou z Prahy před 6. a 8. hodinou, z Brna vyjíždí ideální spoj před půl devátou.

 

Linec: Na největším náměstí

Víte, kde bude před Vánoci hlavní město ledu? V hornorakouském Linci. Atmosféru vánočního trhu neboli Christkindlmarktu doplní výstava soch vyrobených ze 150 tun ledu.

Hlavní náměstí v Linci, kde se každoročně konají vánoční trhy, je nejen největším náměstím v Rakousku, ale také hlavním centrem předvánočního veselí. Není však jediné. Stánky se nacházejí už na hlavní třídě vedoucí od nádraží a také ve Volksgarten, kde se koná výstava ledových soch a kde najdete i přes 80 různých stánků s dárky i občerstvením.

Linec je historické hlavní město Horních Rakous a třetím největším městem Rakouska. Návštěvu vánočních trhů si tak můžete zpestřit prohlídkou místních památek, obchodů, muzeí a galerií. Na vánočním trhu na náměstí Hauptplatz na vás pak čeká skoro 50 různých stánků s originálními dárky a pochoutkami.

Můžete se také projet nejstrmější evropskou tramvají z náměstí Hauptplatz na nedaleký vrch Pöstlingberg s krásným výhledem na město a okolí, nebo si s dětmi vychutnat pohádkovou jízdu podzemní dráhou Grottenbahn.

Kdy vyrazit: Slavnostní otevření trhu připadá na 23. listopad. Trhy jsou otevřeny každý den od 10 do 20 hodin, stánky s občerstvením až do 21 hodin. Když z Prahy vyjedete v 6 ráno, v 10 hodin se můžete procházet kolem stánků.

Vlakem do Lince: Z Prahy do Lince míří čtyřikrát denně pohodlné Jižní expresy a cesta trvá jen 4 hodiny. Z Českých Budějovic jezdí do Lince vlaky dokonce každé dvě hodiny. Z Českých Budějovic můžete vyrazit až v 10 hodin a po poledni jste v Linci, kde si užijete nejlepší část dne s odpolední atmosférou trhů.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků