Kultura

Po stopách slovenských tradícií

Publikováno: 6. 7. 2021
Autor: Michal Bartek
Foto: Foto Ramon Leško
logo Sdílet článek

„Slovenský deň kroja aj napriek neľahkej pandemickej situácii pokračuje aj tento rok. Opäť sme pripravili pre divákov sériu dokumentárnych filmov, ktoré tento rok mapujú ľudové tradície a zvyklosti. Počas niekoľkých mesiacov sme prešli takmer 40 miest a obcí,“ hovorí Mária Reháková, autorka projektu Slovenský deň kroja.

Na vyvrcholení tejto akcie sa tento rok stretnú priaznivci slovenského folklóru opäť v Banskej Bystrici. „Prvého septembra, na Deň ústavy, počas celodenného programu vystúpia nielen zástupcovia navštívených obcí a miest, ale pre divákov sme pripravili aj niekoľko prekvapení. Verím, že nám situácia a opatrenia dovolia stretnúť sa v čo v najväčšom počte. I keď to už nebude také ako pred dvoma rokmi, keď prišlo takmer 30 tisíc ľudí,“ dodáva Mária Reháková.

V rámci štvrtého ročníka Slovenský deň kroja zrealizoval v galérii na Bratislavskom hrade unikátnu výstavu 36 fotografií krojov z celého Slovenska. „Fotografie vznikli počas minulého roka, kedy sme precestovali Slovensko od západu po východ, od juhu po sever a chceli sme ukázať tú krásu, ktorá sa ukrýva práve v ľudových krojoch,“ netají nadšenie Mária Reháková. Miesto – Bratislavský hrad – si vybrali organizátori zámerne ako symbol nielen Bratislavy, ale celého Slovenska.

Po stopách slovenských tradícii putoval štáb projektu Slovenský deň kroja niekoľko mesiacov, aby zmapoval zvyky a tradície z celého Slovenska. Jedným z miest bola aj Opatová, obec pri Trenčíne. Dychová hudba Opatovanka, Opatovskí harmonikári, Folklórny súbor Čakovec, Dobrovoľný hasičský zbor Opatová a mnoho zanietených spoluobčanov v krojoch pripravili ukážku toho, ako v tomto regióne prebiehalo „Poďakovanie za úrodu“. Videli sme klasický sprievod do kostola, kde miestny pán farár požehnal dary ako chlieb, ovocie, ale i harmoniku či ozembuch, odtiaľ sa odobrali všetci do mlyna, kde prebiehalo tradičné odovzdanie dožinkového venca spolu s dožinkovou veselicou.

Podujatia sa zúčastnil aj primátor Trenčína Richard Rybníček (foto hore).


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků