Rozhovory

Petr Ryšávka: Z malého kotěte se vyvíjí silný tygr

Publikováno: 24. 11. 2020
Autor: Karel Černý
Foto: Foto / Photo Medi Pharma Vision
logo Sdílet článek

Když si do vyhledávače zadáte pojem „probiotika“, vyskočí na vás miliony odkazů. Zdraví je totiž nejen cennost každého jedince, ale také velký byznys. I na tak velkém hřišti se ale občas objeví hráč, který se odlišuje. Jedním z nich je startupová společnost Medi Pharma Vision, o které jsme si povídali s jejím spolumajitelem, mikrobiologem Petrem Ryšávkou.

Probiotiky se zabývá hodně firem a prodejců, v čem je váš startup jiný?

Medi Pharma Vision jakožto biotechnologická společnost přináší zcela unikátní patentově chráněné řešení, týkající se péče o střevní mikrobiom. Je postaveno na výrobě probiotik zcela na míru klientovi, a to na základě analýzy jeho střevního mikrobiomu. Díky tomu se otvírá například i nová cesta pro pomoc lidem s atopickou dermatitidou, střevními záněty, poruchami imunity, onkologickým pacientům, a dokonce i pacientům s psychickými potížemi. A to vše proto, že naše zdraví vzniká minimálně z 80 % v našich střevech, což už dávno tvrdil antický lékař a filozof Hippokratés. Vzdělaný člověk moc dobře ví, že univerzální léčba nebo univerzální dieta nebude nikdy fungovat tak dobře, jako léčba či dieta ušitá na míru. A my „šijeme“ na míru péči o střeva.


To je skutečně každý jedinec tak odlišný, že něco univerzálního nezabere?

Dnešní doba jasně potvrzuje trend individualizovaného přístupu. Tzn. přístupu v léčbě, medikaci, výživě, fitness plánu nebo celkové životosprávě. Naše individualizovaná probiotika v podstatě navazují na tento trend a přinášejí zcela revoluční řešení péče o střevní mikrobiom. Probiotika na míru jsou vždy připravena podle individuálních potřeb konkrétního klienta. Hlavním zdrojem informací, které určují, jak máme probiotikum připravit, je molekulárně biologická analýza stavu střevního mikrobiomu, díky čemuž pak dokážou působit mnohem účinněji než probiotikum univerzální. Každý z nás má odlišné složení střevních bakterií. Někomu chybí například více laktobacilů, jinému streptokoků. Po antibiotické léčbě se často stává, že je vymýcena převážná část bifidobakterií. U seniorů dokonce někdy chybí úplně, přitom naopak u novorozenců tvoří až 90 % veškeré střevní mikroflóry. Individualizovaná probiotika doplní každou dílčí složku tak, aby byla střevní mikroflóra v optimální rovnováze. U univerzálních probiotik, která běžně zakoupíte v lékárně, dostane pacient dle výrobců osvědčené komplexy probiotických kmenů. Zákazník tak někdy kontraproduktivně a v dobré víře, že svá střeva zásobuje maximální dávkou obecně prospěšných bakterií, svým střevům spíš přitíží. Důvod je velmi jednoduchý. Dodává své mikroflóře probiotika, kterých má dostatek, ale kýžených bakterií se mu nedostává. Naopak pacient užívající probiotika vyrobená na míru dodává do svého střeva přesně takový mix bakterií, který potřebuje.


Jak konkrétně to probíhá?

Po zvolení vhodného programu, tedy například SMART Probio či Probione, je klient kontaktován naším zákaznickým centrem. Vyplní zdravotní dotazník, svůj stav může prokonzultovat s odborně vyškoleným personálem a následně je mu zaslán odběrný set na vzorek střevního mikrobiomu (stolice). Naším cílem bylo, aby byl pro klienty proces odběru vzorku co nejsnazší a nejpříjemnější, proto odběrný set zasíláme klientovi domů. Vzorek pak svážíme do našich laboratoří k analýze střevního mikrobiomu. Na jeho základě naši výzkumníci zjistí, které bakteriální skupiny jsou ve střevě klienta zastoupeny a v jakém počtu, které skupiny jsou přemnoženy nebo naopak oslabeny či v úplné absenci. Klientovi pak formou individuálního probiotika nabízíme možnost k nápravě takto poškozeného mikrobiomu. V konečné fázi je probiotická kúra spolu s probiotikem a reportem reflektujícím stav mikrobiomu odeslána klientovi. Ten má po celou dobu příprav, stejně jako při užívání individuální probiotické kúry, možnost konzultovat svou situaci s naším odborným personálem. Délka užívání probiotika je zcela individuální. Vždy záleží na tom, co u daného klienta sledujeme, čeho chceme dosáhnout. Stejně tak je velmi důležité, v jakém zdravotním stavu se klient nachází.


Je nějaká skupina lidí vaším častým klientem?

Střevní mikrobiom stojí za naprostou většinou zdravotních problémů, to potvrzují tisíce studií a odborných publikací. A my se právě snažíme mikrobiom ovlivnit přátelskými bakteriemi − probiotiky. Jejich role bude do budoucna stále důležitější. Stačí se jen podívat na generaci nově rozených dětí, kde se významně zvyšuje počet narozených císařským řezem. Tento způsob porodu ve své podstatě znamená i radikální řez v přenosu bakterií z maminky na narozené dítě. Porod je naprosto klíčový pro vývoj zdravé mikroflóry u novorozence. Po stovky tisíc let matky při porodu předávaly své bakterie dítěti. Dnes je tato bakteriální štafeta přerušena. A bakterie nám to dávají poznat. Nekompletní mikroflóra nereguluje správně imunitní systém a my se pak nesmíme divit, že se v dnešní době u 20 % dětí vyskytuje atopická dermatitida − onemocnění, které je důsledkem poškozené imunity. Dítě s atopickou dermatitidou je naším typickým klientem a při vhodně zvoleném probiotickém koktejlu lze v průběhu několikaměsíčního užívání příznaky atopické dermatitidy zásadně zmírnit.


Na co dalšího ještě probiotika výrazně zabírají?

Zásah individualizovaných probiotik je samozřejmě mnohem širší. Například nedávno jsme je vyvíjeli pro autistického hocha, s jehož rodiči jsme neustále v kontaktu. Ukazuje se totiž, že střevní bakterie kvůli produkci neurotransmiterů mohou ovlivňovat psychiku. Díky probiotikům na míru lze ale výrazně zasáhnout do chování a psychiky. Vhodně zvolené bakterie mohou postižené dítě značně zklidnit a upravit jeho chování. Ne nadarmo se říká, že střevo je druhý mozek. Největší radost máme však z toho, když můžeme člověka vrátit do běžného života. Málokdo si dovede představit situaci, že by měl 14x denně průjem. Přitom lidí trpících tzv. nespecifickým střevním zánětem jsou mezi námi tisíce. Žádný z nich neví, kdy si bude muset cestou do práce odskočit na toaletu. Je to obrovský stres, který vás omezuje nejen v práci, ale také v soukromém životě. Spousta lidí ani netuší, že zánět ve střevě má. Je to velké riziko, protože po řadě let každý druhý člověk trpící střevním zánětem onemocní rakovinou střeva. A tak se desítky klientů mohlo díky cílené úpravě mikroflóry individualizovanými probiotiky vrátit do běžného života. Zaměřujeme se také na úpravu probiotik pro pacienty trpící depresí, což je obrovská klientela. Jen v Česku je odhadem 800 000 lidí postižených depresí. A to nemluvíme o USA, kde má téměř každý svého psychiatra a užívá různá antidepresiva. Přitom, jak jsem říkal, naše střevo je náš druhý mozek. Nachází se zde 95 % veškerého serotoninu, hormonu štěstí, jehož produkce je řízena střevními bakteriemi. Chceme tak v případech mírnější deprese nahradit antidepresiva šťastnými bakteriemi. Při analýze mikrobiomu našeho investora jsme zjistili, že jeho střevo má výrazně vyšší počet bakterií typických pro šťastné a spokojené lidi. A naprosto to souhlasí s jeho povahou. V neposlední řadě je zajímavý také vliv probiotik u onkologických pacientů. Těch se v naší klientele objevuje stále více. Na sto procent už víme, že ovlivnění mikrobiomu vhodně zvolenými probiotiky může příznivě ovlivnit průběh onkologické léčby.

Máte klienty pouze z Česka, nebo jste už překročili hranice naší země?

V tomto ohledu je letošní rok zlomový. Naše aktivity rozšiřujeme do sousedního Slovenska a klientela se nám rozšiřuje v Německu, Rakousku, Polsku a Francii, první vlaštovky máme i z USA.


Chystáte v blízké době nějaké nové projekty či vstup na další trhy?

Ano, i když se v dnešní době firma potýká s exponenciálním růstem, který nás trošku zbrzdil v dalších vývojových projektech, které máme připravené. Pro zajímavost bych zmínil, že nyní rozjíždíme projekt individualizovaných probiotik pro psy a kočky. Poptávka a zájem je obrovský, a to jsme teprve ve fázi finalizace vývoje.


V jakém objemu se vůbec současný trh, český i celosvětový, s probiotiky pohybuje?

Je obrovský a neustále roste. Celosvětově je odhadován na 45 miliard dolarů. Jen v Česku se lékárenský prodej probiotik pohybuje v hodnotě přes 350 milionů korun, a to nehovoříme o prodeji přes e-shopy, zdravé výživy či supermarkety. Medi Pharma Vision však přichází se světově unikátním řešením, které posouvá péči o střeva do nové dimenze. Nejde cestou klasických lékárenských probiotik, která mohou díky své „univerzálnosti“ dokonce ublížit, ale nabízí řešení péče o střeva formou personifikovaného přístupu. Technologie, kdy se připraví probiotikum pro uzdravení střevní mikroflóry zcela na míru na základě analýzy složení populace střevních bakterií, je zcela unikátní. Otevírá se tak cesta nejen v oblasti konkurence běžným probiotikům, ale jde také o nový přístup pro suplementaci onkologických pacientů, nebo lidí trpícími poruchami funkce jater či ledvin. I zde mají probiotika nové generace našlápnuto. Dokazuje to i finanční grantová podpora, kterou Medi Pharma Vision získala u ministerstva průmyslu a obchodu.


Pokud by měl o spolupráci s vámi zájem nějaký investor, co mu můžete nabídnout, jak by vypadala spolupráce?

Jsme otevření jakékoliv rozumné a perspektivní formě spolupráce. Naše společnost nyní prochází zlomem, z malého kotěte se vyvíjí silný tygr, který chce vyrazit do světa. Možnosti spolupráce s investory jsou různé − ať už se jedná o napojení na již zavedené obchodní kanály investora, nebo podporu expanze našich obchodních aktivit na Blízkém východě, USA i Číně či kapitálový vstup investora do společnosti.


BOX

Medi Pharma Vision v bodech

Progresivní startup na poli biochemie.

Výzkum a vývoj v oblasti analýzy mikrobiomu.

Výzkum, vývoj a výroba v oblasti probiotik a doplňků stravy.

Držitel patentů a inovačních procesů.

Provozuje úspěšně e-shopové projekty individuálních probiotik vyráběných na základě analýzy mikrobiomu. Jeden z nich, projekt PROBIONE, získal ocenění za nejlepší biotechnologický projekt uvedený do praxe. Cena byla udělena v rámci EUROPEAN BIOTECHNOLOGY CONGRESS 2020.

Spolupracuje s předními tuzemskými vysokými školami, technologickými agenturami a nemocnicemi.



BOX

Vlastní výzkum i patenty

Veškerý výzkum, vývoj atd. probíhá v laboratořích Medi Pharma Vision v Brně. Zároveň firma intenzivně spolupracuje s řadou akademických pracovišť zejména v České republice. „Máme velmi moderní molekulárně biologické laboratoře vybavené high-tech technologiemi. Pochlubit se můžeme například jedinečným izolátorem − robotem na automatickou izolaci DNA z mikrobiomu,“ říká RNDr. Ryšávka. A protože má společnost vlastní výrobky, důsledně si je také chrání, což je podle Petra Ryšávky nezbytná podmínka pro další rozvoj. „Zásadním úspěchem bylo zajištění patentové ochrany individualizovaných probiotik pro Evropu a USA,“ zdůrazňuje.



Petr Ryšávka: The Little Kitten Grows Into a Fearless Tiger


If you type "probiotics" into a search engine, you will get millions of links popping up. Health is not only valuable for all of us, but it’s also a huge business. But even on such a vast playing field, every now and then there is a player that stands out. One of them is the startup company Medi Pharma Vision, which we talked about with its co-owner, microbiologist Petr Ryšávka.


Many companies and vendors offer probiotics, what makes your startup different?

As a biotechnology company, Medi Pharma Vision brings a completely unique patent-protected solution for the care of the intestinal microbiome. It is based on the production of probiotics completely tailored to the client, based on the analysis of the intestinal microbiome. This opens up, for example, a new way to help people with atopic dermatitis, intestinal inflammation, autoimmune disorders, cancer patients, and even patients with mental health problems. And that’s because our health is based on our intestinal health at least from 80%, which claimed already the ancient physician and philosopher Hippocrates. An educated person is well aware that following a universal treatment or diet never works perfectly. That's why we "tailor" our intestinal care.


Is every person really so different that something universal can’t work?

Today's times clearly confirm the trend of an individualized approach -  i.e. individual approach to treatment, medication, nutrition, fitness plan or overall lifestyle. Our individualized probiotics essentially follow this trend and bring a completely revolutionary solution for the care of the intestinal microbiome. Tailor-made probiotics are always prepared according to the individual needs of a specific client. The main source of information that determines how we should prepare the probiotic is a molecular biological analysis of the state of the intestinal microbiome, thanks to which they can act much more effectively than a universal probiotic. Each of us has a different composition of intestinal bacteria. For example, some lack more lactobacilli, others streptococci. After antibiotic treatment, it is often the case that most of the bifidobacteria are eradicated. In seniors, they can be sometimes completely absent, while in newborns they make up to 90% of all intestinal microflora. Individualized probiotics supplement each subcomponent so that the intestinal microflora gets into optimal balance. With universal probiotics, the patient will receive by the producer proven complexes of probiotic strains, which you can usually buy in a pharmacy. Customers sometimes, in good faith, supply their intestines with the maximum dose of generally beneficial bacteria, which can be counterproductive and overloads the intestines. The reason is very simple. We supply our microflora with probiotics we don't lack, while not getting the bacteria needed. On the other hand, when patients take tailor-made probiotics they get the exact mix of bacteria their guts need.


How does it work?

After choosing the programme you want to go for, such as SMART Probio or Probione, you are contacted by our customer centre. You complete a medical questionnaire and can consult your condition with our professionally trained staff and then you get an intestinal microbiome sampling set (stool sample) by mail. Our goal was to make the sampling process as easy and convenient as possible for our clients, which is why we send the sampling set to the client's home. We bring the samples to our laboratories for analysis of the intestinal microbiome. Based on it, our researchers will find out which bacterial groups are present in the client's intestine and in what number, which groups are multiplied or, conversely, weakened or in complete absence. Such a damaged microbiome can then be repaired in the form of an individual probiotic. In the final phase, the probiotic treatment is sent to the client along with the probiotic and a report on the condition of the microbiome. The client can consult it with our professional staff throughout the preparation, as well as during the probiotic treatment itself. The duration of probiotic use is completely individual. It always depends on what we are monitoring for the client, what we want to achieve. It is also very important what health condition the client is in.


Is there a particular group of people who are your typical client?

The intestinal microbiome is responsible for the vast majority of health problems, as confirmed by thousands of studies and professional publications. And we are just trying to influence the microbiome with friendly bacteria - probiotics. Their role will become increasingly important in the future. Just look at the generation of newborns, where the number of births by caesarean section is significantly increasing. In essence, this method of delivery also means a radical cut in the transfer of bacteria from mother to newborn. Childbirth is absolutely key to the development of a healthy microflora in the newborn. For hundreds of thousands of years, mothers passed on their bacteria to their baby at birth. Today, this bacterial relay is interrupted. And the bacteria is telling us that’s happening. The incomplete microflora cannot properly regulate the immune system, and we must not be surprised that at present, 20% of children have atopic dermatitis - a disease that results from impaired immunity. A child with atopic dermatitis is our typical client, and with a suitably chosen probiotic cocktail, the symptoms of atopic dermatitis can be significantly alleviated within several months of use.


What else can probiotics do?

The scope of individualized probiotics is, of course, much broader. For example, we recently developed them for an autistic boy, while in constant contact with the parents. It turns out that intestinal bacteria can affect the psyche due to the production of neurotransmitters. Tailor-made probiotics are able to improve overall behaviour and the psyche. Properly selected bacteria can significantly calm the affected child and adjust the behaviour. Not without a good reason is it said that the gut is the second brain. However, we are simply happy when we can help someone return to their normal life. Few can imagine a situation when you have diarrhoea 14 times a day. At the same time, there are thousands of people suffering from so-called non-specific intestinal inflammation. None of them knows when they will have to run to the toilet on the way to work. It is a huge stress that limits you not only at work, but also in your private life. Many people have no idea they have inflammation in the gut. This is a great risk, because after many years, every second person suffering from intestinal inflammation will develop bowel cancer. And so dozens of clients were able to return to normal life thanks to the targeted adjustment of the microflora by individualized probiotics. We also focus on adjusting probiotics for patients suffering from depression, which is a huge clientele. In Czechia alone, an estimated 800,000 people are affected by depression. And we are not talking about the USA, where almost everyone has their own psychiatrist and uses various antidepressants. At the same time, as I said, our gut is our second brain. It contains 95% of all serotonin, the hormone of happiness, the production of which is controlled by intestinal bacteria. In cases of mild depression, we want to replace antidepressants with happy bacteria. When analyzing the microbiome of our investor, we found that his intestine has a significantly higher number of bacteria typical of happy and satisfied people. And it completely agrees with his nature. Last but not least, the effect of probiotics in cancer patients is also interesting. More and more of them appear in our clientele. We already know with one hundred percent certainty that influencing the microbiome with appropriately selected probiotics can have a positive effect on the course of oncological treatment.


Do you have clients only from Czechia, or have you already ventured out of our country?

In this respect, this year is a turning point. We are expanding our activities to neighbouring Slovakia and our clientele is expanding in Germany, Austria, Poland and France, we also have the first swallows in the USA.


Are you planning any new projects or entry into other markets in the near future?

Yes, even though today the company is facing exponential growth, which has slowed us down a bit in other development projects that we have prepared. Interestingly, I would like to mention that we are now launching a project of individualized probiotics for dogs and cats. Demand and interest are huge, and we are only in the process of finalizing development.


What is the worth of the current probiotics market, Czech and global?

It is huge and constantly growing. It is estimated at $ 45 billion worldwide. In Czechia alone, the pharmaceutical sales of probiotics are worth over 350 million crowns, not to mention sales through e-shops, healthy food or supermarkets. However, Medi Pharma Vision has come up with a world-unique solution that takes intestinal care to a new level. It does not follow the path of regular pharmacy probiotics, which can even hurt due to their "universality", but offers solutions for intestinal care in the form of a personalized approach. The technology, in which a probiotic is prepared for the healing of the intestinal microflora completely tailored on the basis of an analysis of the composition of the intestinal bacterial population, is completely unique. This opens not only space for competition with common probiotics, but it is also a new approach for supplementing oncology patients or people suffering from liver or kidney disorders. Here, too, probiotics of the new generation are on the rise. This is evidenced by the financial grant support that Medi Pharma Vision received from the Ministry of Industry and Trade.


If an investor is interested in cooperating with you, what can you offer them, what would the cooperation look like?

We are open to any reasonable and promising form of cooperation. Our company is now going through a turning point, a small kitten is growing into a fearless tiger that wants to go out into the world. The possibilities of cooperation with investors are various - whether it is a connection to the already established business channels of the investor, or support for the expansion of our business activities in the Middle East, the USA and China, or the investor's capital entry into the company.



BOX

Medi Pharma Vision in points

Progressive startup in the sector of biochemistry.

Research, development in the area of microbiome analysis.

Research, development and production in the sector of probiotics and food supplements.

Holder of patents and innovation processes.

Successfully runs e-shop projects of individual probiotics produced on the basis of microbiome analysis. One of them, the PROBIONE project, won the award for the best biotechnology project put into practice. They have been awarded at the EUROPEAN BIOTECHNOLOGY CONGRESS 2020.

Collaborates with leading domestic universities, technology agencies and hospitals.



BOX

Own research and patents

All research, development, etc. takes place in the laboratories of Medi Pharma Vision in Brno. At the same time, the company cooperates intensively with a number of academic workplaces, especially in the Czech Republic. " We have very modern molecular biology laboratories equipped with high-tech technologies. For example, we can boast of a unique isolator - a robot for automatic isolation of DNA from a microbiome, "says RNDr. Ryšávka. And because the company has its own products, it also consistently protects them, which, according to Petr Ryšávka, is a necessary condition for further development. "A major achievement has been the patent protection of individualized probiotics for Europe and the United States," he says.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků