Rozhovory

Petr Ostrý: Splníme prakticky všechny požadavky

Publikováno: 12. 1. 2024
Autor: Karel Černý
Foto: AGADOS
logo Sdílet článek

S firmou AGADOS se pravděpodobně setkalo mnoho z těch, kteří někdy museli převézt objemnější věci a potřebovali přívěsný vozík. Je totiž v tomto sortimentu jedničkou na trhu. Obrovské renomé si ale vybudovala i u armády, záchranných složek a dalších, kdo potřebovali v oblasti automotive či defense vyrobit něco speciálního. Jednatel a spolumajitel společnosti Petr Ostrý je na to také patřičně hrdý.

Načali jste čtvrté desetiletí existence firmy. Šli jste do toho od začátku s ambicemi patřit do evropské špičky?
Naše plány byly začátkem devadesátých let ve stylu „z nouze ctnost“. Náš závod v rámci holdingu Agrostroj vyráběl zemědělské stroje, a jejich odbyt se úplně zastavil. Hledali jsme tedy nový výrobní program. Shodou mnoha okolností jsme ve velmi krátké době přišli s výrobou přívěsů za osobní a užitková vozidla. Trh byl tehdy velice hladový. Rozvoj podnikání byl hodně razantní, ale kvalitní přívěsovou techniku nikdo nenabízel. Byla to velká šance, kterou jsme využili, a to nejen v rámci tehdejšího Československa. Rozhodně jsme vždy měli nejvyšší cíle ohledně kvality. Ta nám pak umožnila proniknout na náročné trhy, kde jsme tím pádem nemuseli konkurovat pouze cenou.

Získali jste si jméno mj. i tím, že dokážete vyrobit speciál na přání klienta. Jak časté jsou takovéto zakázky?
Trh se stejně jako v jiných oborech dramaticky mění. Dnes už nemůžete přemýšlet tak, že budete dodávat tisícové série. A tímto způsobem musíme vyvíjet naše výrobky. Musí to být jakási stavebnice, lego. Je to o spolupráci se zákazníkem, který je u celého vývojového i výrobního cyklu. Nové technologie nám umožňují čím dál více experimentovat, dodáváme vývojově stále složitější výrobky pro stále náročnější zákazníky, kteří si už zvykli, že dodáme téměř vše, co požadují. A v nemálo případech už je to i naopak – v posledních letech je AGADOS, který navrhuje nová řešení a seznamuje s nimi svoje možné budoucí zákazníky.

Máte vlastní výzkum a vývoj?
Máme vlastní vývojové a konstrukční oddělení, které zkoumá využití různých materiálů. Dále disponujeme špičkovými technologiemi pro zpracování ocelových svitků, jako je osmimetrový ohraňovací lis. Pro speciální projekty slouží vlastní lakovna. Mimo vlastní produkci dáváme k dispozici volné kapacity moderní lakovny s vybavením odpovídajícím jejímu současnému zaměření. Zajišťujeme i kompletní servis přívěsů za použití značkových náhradních dílů, čímž zaručíme bezpečnost a docílíme dlouhé životnosti našich přívěsů.

Energetický přívěs využívající energii z obnovitelných zdrojů

Nakolik se v průběhu času měnila vaše nabídka, počet produktů a požadavky zákazníků?
Poptávka a tím i naše nabídka se v posledních letech dramaticky mění. Ano, nároky na nás jsou ze strany zákazníků čím dál vyšší, nás to těší a dělá nám to radost. Setkáváme se jak v automotive, tak v defence prostředí s novými postupy a technologiemi, které nás posouvají výrazně kupředu. Plníme stálé komplexnější zakázky, stáváme se jakýmsi systémovým integrátorem v logistice.

Obracejí se na vás i záchranné či vojenské složky. Mají oproti „civilům“ hodně výjimečných požadavků? A přenesli jste některá specifika i do běžné výroby?
To, co jsem řekl v předchozí odpovědi, platí zejména v těchto sektorech. Vyvíjíme s našimi partnery opravdu speciální mobilní řešení problémů stravování, dodávek vody, její úpravy v extrémních podmínkách. A naše řešení, přívěs HUNTER, převeze opravdu všechno a všechny jak v poušti, tak na dalekém severu. Mnohé naše výrobky byly oceněny na prestižních veletrzích, většinou zlatými medailemi. Pro povrchovou úpravu těchto speciálů jsme postavili lakovnu, která si ihned získala světoznámé klienty. Totéž platí o nové svařovně. Další technologie budeme nakupovat v příštích letech v souvislosti s novými projekty, do kterých byla naše firma na základě dobrých zkušeností pozvána.

Které produkty se v armádním prostředí nejvíc uchytily? A dodáváte pouze pro českou armádu, nebo jste pronikli i do jiných?
Všechna naše řešení se velice dobře uchytila doma i ve světě. Určitě jsou to všechny naše typy polních kuchyní. Nabízíme jich celou škálu dle způsobu nasazení, každý si vybere. Pak jsou to úpravny vody a cisterny. A jak jsem již zmiňoval, řada přívěsů HUNTER a RANGER, které díky samonosným nápravám a ližinám mohou plavat, brodit se či jezdit v hlubokém sněhu, skalním terénu nebo pouštním písku. Dodáváme samozřejmě do české a slovenské armády, ale třeba i do Kataru. A prostřednictvím našich partnerů, kteří vyrábějí tažná vozidla, takřka do celého světa.

Obojživelný terénní přívěs překoná i nejtěžší terén včetně vodních ploch

Jaké speciální projekty máte aktuálně na programu nebo se na ně chystáte?
Jak správně říkáte, jde o speciální projekty, které ale podléhají speciálnímu režimu, a proto o nich zatím nemohu moc mluvit. Ale mohu snad prozradit, že jde o dodávky pro jednu z největších armád světa a bude to pro nás reference jako hrom. První kusy již dodáváme a probíhají audity a vojenské zkoušky. A jedna kuchyně, původně určená pro vojenské účely a integrovaný záchranný systém, nyní uzpůsobená pro účely civilní, bude určitě trhák zejména v arabských zemích. Je totiž určena k víkendovým piknikům v poušti. A aktuální novinkou je i speciální přívěs, který plní funkci energetického ostrova. Jde o autonomní elektrárnu poháněnou solárními panely a doplněnou malou větrnou elektrárnou.

Kolik máte zaměstnanců? Jsou profese, které byste potřebovali, ale „nejsou lidi“?
V našich dvou závodech – ve Velkém Meziříčí a slovenském městě Modra – zaměstnáváme přes 200 spolupracovníků. A v rodinách našich spolupracovníků vědí, že rádi zaměstnáme jejich děti či děti jejich dětí… Ano, v naší firmě AGADOS skutečně mnohdy pracují tři generace jedné rodiny, na což jsme pyšní.

O SPOLEČNOSTI
AGADOS je největším výrobcem přívěsů v Česku a zároveň jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategorii O1 a O2 (celková hmotnost přívěsů do 750 kg a do 3500 kg). Ročně prodá okolo 30 tisíc přívěsů. Je zastoupen ve většině evropských států, více než polovina produkce míří za hranice. Společnost AGADOS nabízí přívěsy z široké palety vyráběných brzděných a nebrzděných typů různého použití, rozměrů, materiálu a bohatého příslušenství. AGADOS zajišťuje i kompletní servis a prodej náhradních dílů i na starší typy přívěsů.

Sendvičový skříňový přívěs s LED osvětlením v designu AGADOS

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků