Rozhovory

Petr Gazdík: Šokuje mě, jak se změnilo vnímání politiky

Publikováno: 7. 7. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Petra Gazdíka
logo Sdílet článek

Když jsem s Petrem Gazdíkem mluvil před třemi roky, byl předsedou hnutí STAN a právě se v koalici s TOP 09 chystal na komunální volby. Dnes je místopředsedou a chystá se v koalici s Piráty na volby sněmovní, do nichž jde ve Zlínském kraji z druhého místa.

Máte s Piráty před volbami vyřešené všechny záležitosti, kterými se budete muset v případě úspěchu a obsazení vládních postů zabývat?

Už jsme představili náš společný program, jeho přípravu jsme vedli s společně s Jakubem Michálkem. Je tam přesně to, na čem se shodujeme a co chceme prosazovat. Co tam není, mohou obě strany prosazovat i mimo koalici. Ale chci zdůraznit: v tom podstatném, například jak začít dávat dohromady veřejné finance, se zcela shodujeme a z programu je to vidět.

Pokud volby dopadnou tak, jak ukazují nynější průzkumy, asi není ke stojedničkové většině moc jiných řešení než spojení vaší koalice s trojkoalicí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL…

Pojmenoval jste to přesně: moc řešení není. Za nás je jasné, že chceme koalici demokratických stran, ne spojenectví s byznysovými projekty typu ANO nebo extremistickými stranami typu SPD či KSČM. Podstatné ale je, jak rozhodnou voliči, jakou sílu budeme po volbách mít – nerad dělám koalice a rozděluji křesla před volbami. Je to v rukou nás všech voličů.

Nehrozí více sporů, když se bude dohadovat pět stran?

Žádné koaliční vládnutí není bez problémů. Ale diskuse a spory přece patří k demokracii. Jen diktatura má jen jedny správné názory a řešení, o kterých se nediskutuje.

V čem z hlediska priorit a programů vidíte největší rozpor vaší dvojkoalice a zmiňované trojkoalice, a v čem se naopak shodujete?

Teď obě koalice – liberální Piráti a Starostové a konzervativní ODS a spol. – zveřejnily své programy, je tedy možné porovnávat. Za nás mohu říct, že máme lépe spočítané příjmy a výdaje vzhledem k tomu, na co především chceme dát peníze. Ale program vládní koalice není programem jednotlivých stran. Museli bychom si úplně jednoduše říct, co v prvním roce vládnutí, co zbývající tři roky vládnutí a co připravovat i za horizont vládního mandátu.

Prezident Zeman, premiér Babiš, ministr Hamáček, předseda Pirátů Bartoš – to jsou příklady lidí, kteří poměrně hodně polarizují společnost, lidé na ně mají vyhraněné názory. V politice už jste docela dlouho – je tento stav běžný, nebo zesiluje?

Víte, co mě vlastně nejvíc šokuje? Jak se za pouhých několik let úplně změnilo vnímání politiky. Dovedete si představit, že by před deseti lety – a teď pozor, rozhodně tu dobu nelakuji narůžovo a netvrdím, že vše bylo zalito sluncem – měl ministr problémy s nepřiznanými miliony korun příjmů, s nepřiznanými desítkami nemovitostí, a neodstoupil okamžitě a bez diskusí? Dovedete si představit, že by dříve vláda přidělovala dotace pro soukromé firmy předsedy této vlády? Dovedete si představit, že si premiér privatizuje stát – a náměstci ministra mají řešit problémy premiérovy soukromé firmy? Jenže my si zvykli. Z mého pohledu právě fakt, že to spoustě lidí už nejen nevadí, ale ani to už nevnímají, je nebezpečný pro celý étos naší společnosti. Krádež je vždy krádež – a my to musíme umět pojmenovat.

Jste poslancem, krajským zastupitelem, byl jste starostou. Znáte tedy dobře fungování na všech úrovních. Je podle vás vztah státu, krajů a obcí optimálně nastaven?

Jistěže není. Proto léta voláme (a nyní máme v programu) po „rozhodování co nejblíže lidem“. Obce a kraje by měly mít více pravomocí a řešit, co umějí řešit lépe než stát, se znalostí svého regionu. A stát by měl být štíhlý, ale silný v těch věcech, které nezajistí regiony: bezpečnosti, obraně, zahraniční politice atd. Říkáme to léta, a nic se na tom nemění.

Je poměrně turbulentní období: stále jsou tu záležitosti kolem covidu, stále kauza Vrbětice, příprava na volby... Zažil jste už někdy takto zátěžové časy? Jaký je pro vás nejspolehlivější způsob fyzické i duševní regenerace?

Teď je to opravdu mimořádně obtížné a čekám jednu z nejtvrdších kampaní ve svém životě. Odpočinek je pro mě jasný: doma uprostřed rodiny, v mé obci, v rodném kraji, na chatě na úpatí Bílých Karpat. Tam načerpám energii spolehlivě a vždy.

Bude vaše léto spíš ve znamení volebních setkávání, nebo si dopřejete dovolenou?

Nějakou dovolenou si určitě dopřeju, ale kampaň bude to hlavní.

Vaše domovská obec Suchá Loz je co by kamenem dohodil od slovenských hranic. Jezdíval jste tam často na výlety, nebo máte jiná oblíbená místa?

Na Slovensko si občas vyjedu rád, i když teď to opravdu nešlo. Za normálních časů se rád podívám i do nedalekého Rakouska, do Itálie, s chutí i k moři, pokud to jde.

Ve slováckém kroji.

CV BOX

Petr Gazdík (narodil se 26. června 1974 v Uherském Hradišti) je poslancem za hnutí STAN a jeho místopředsedou, zastupitelem Zlínského kraje a zastupitelem obce Suchá Loz.

Po dokončení studia oboru učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů (matematika−zeměpis) na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity od roku 1996 působil šest let jako učitel na ZŠ Josefa Bublíka v Bánově.

Od roku 2002 je zastupitelem obce Suchá Loz, z toho osm let byl starostou. V roce 2008 byl zvolen zastupitelem Zlínského kraje. Poslancem je od voleb v roce 2010.

Působil také jako předseda České komise pro UNESCO a od roku 2005 zastává funkci předsedy MAS Východní Slovácko. Je laureátem Ceny Přístav, kterou mu v roce 2008 udělila Česká rada dětí a mládeže za podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží. Je dlouholetým skautem. Založil skautské středisko, byl jeho vůdcem a působí v něm jako instruktor.

Je ženatý, s manželkou Evou má syna Martina (7) a tři dcery – Terezu (18), Barboru (17) a Alžbětu (14). Jeho zájmy jsou skauting a florbal.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků