Rozhovory

Peter Pellegrini: V konečnom dôsledku rozhodnú ľudia

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Luboš Palata
Foto: archiv Petera Pellegriniho
logo Sdílet článek

Za pár měsíců čekají Slovensko předčasné parlamentní volby. V průzkumech se zatím jako největší favorité ukazují dva bývalí souputníci: předseda strany SMER-sociálna demokracia Robert Fico a Peter Pellegrini, lídr strany HLAS-sociálna demokracia. A právě s ním jsme především o volbách a současné situaci na Slovensku hovořili.

Hegerův kabinet vládl delší dobu bez důvěry, předčasné volby budou až v září...
Sledujeme rozvrat základných pravidiel fungovania demokratického štátu. Nepoznám v Európe demokratický štát, ktorý by fungoval po páde vlády takýmto spôsobom. Žiaľ, slovenská verejnosť je zo strany moci svedkom porušovania všetkých písaných aj nepísaných pravidiel, ktoré vznikali počas 30 rokov existencie samostatnej republiky. To, čo si dovolili Matovič a Heger, si nedovolil ani Vladimír Mečiar pri strate parlamentnej väčšiny. HLAS-sociálna demokracia po vyslovení nedôvery vláde jasne požadoval vypísanie predčasných parlamentných volieb v čo najskoršom termíne, ktorý zákon umožňuje. Navrhovali sme 24. jún. Náš návrh neprešiel a rovnako neprešli návrhy iných opozičných strán. Viete si predstaviť, že v decembri minulého roka odvolaná vláda bude pri moci ešte 8 mesiacov? Musím povedať, že istú spoluzodpovednosť za tento stav nesie aj pani prezidentka. Keby trvala na čo najskoršom možnom termíne predčasných volieb, situácia by mohla byť diametrálne odlišná. Takto pokračoval chaos a rozvrat štátu a pri moci boli naďalej ľudia, ktorí sa mali už pripravovať v zmysle politickej kultúry na odchod. Výsledkom tohto stavu je rastúci hnev v spoločnosti a volanie po nastolení tvrdej ruky. HLAS predložil do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý jasne definuje lehoty vypísania predčasných volieb, pretože takýto chaos a rozvrat sa už nesmie opakovať.

Mělo by Slovensko dál pokračovat v masivní vojenské podpoře Ukrajiny?
Vždy sme jasne hovorili o tom, že ak chce vláda pomáhať Ukrajine, musí dvojnásobne pomáhať ľuďom na Slovensku. Vojnová a ekonomická kríza doslova gniavila ľudí, necítili pomoc štátu, chudobneli a v spoločnosti sa stal základnou emóciou strach a hnev. Zoberte si iba jeden údaj. Pod hranicu chudoby sa prepadlo 500 000 ľudí. Seniori sa obrátili o pomoc na prezidentku, pretože sa vláda o nich nestará a na živobytie im po zaplatení všetkých povinných výdavkov zostane 50 centov. Je potom prirodzené, že ak vláda hovorila len o svojej zahraničnopolitickej agende a nie o pomoci ľuďom, tento hnev začali využívať niektoré opozičné strany. Spochybňovali pomoc a postavili si na tom agendu. Toto nie je cesta HLAS-u. Ukrajine treba pomáhať, pretože bola narušená jej územná celistvosť a to je nebezpečný precedens aj pre Slovensko. Vždy sme však mali štyri základné podmienky. Pomoc musí byť v súlade so zákonmi SR, musí byť v koordinácii s inými štátmi, musí byť zabezpečená ekonomická pomoc pre ľudí a nesmie byť ohrozená obranyschopnosť SR. Pri pomoci vlády Ukrajine neboli v mnohých prípadoch tieto podmienky splnené a podľa toho aj HLAS zvažoval, či rozhodnutia vlády pre Ukrajinu podporí.

Hegerova vláda předala Ukrajině třináct slovenských migů. Měla k tomu jako vláda v demisi pravomoci? A měla vaši podporu?
Náš postoj sme jasne prezentovali. Vláda, ktorá prišla o dôveru v parlamente, už nemala rozhodovať o takých zásadných otázkach, ako je napríklad darovanie stíhacieho letectva cudziemu štátu. HLAS sa opieral o analýzu, ktorá jasne hovorila, že v takejto zásadnej veci nemohol rozhodnúť ani parlament, pretože nemá právomoc odoberať vláde takúto kompetenciu. Nepozná to ani naša ústava, ani žiadne zákony. Bolo to politické rozhodnutie vlády a tá nesie aj politickú zodpovednosť pred voličmi.

Se stranou Roberta Fica svádíte souboj o první místo v žebříčcích popularity. V čem se vaše nabídka voličům liší?
Naša politika je postavená na pozitívnom myslení za niečo, a nie proti niečomu. Vnímame, že vo verejnosti momentálne prevláda emócia hnevu, ale HLAS odmieta na ňom politicky prvoplánovo surfovať. Rovnako odmietame robiť politiku ako show, kde rozhoduje počet lajkov a zdieľaní na sociálnych sieťach. Chceme robiť zodpovednú sociálnu politiku, budovať silný sociálny štát, ktorý sa postará o ľudí. Stredobodom nášho záujmu je človek, kvalita jeho života od narodenia po seniorske dožitie. Odmietame politiku revanšu a minulosti a ponúkame riešenia pre súčasnosť a rovnako pre budúcnosť. Ponúkli sme ľuďom celospoločenskú zmluvu, ktorá vytvára priestor na dohodu so samosprávami, so spoločenskými skupinami, zamestnávateľmi a odbormi, aby sa k nej prihlásili. A aby sme v spolupráci formovali program pre štát. Už sme niektoré stretnutia s týmito skupinami aj absolvovali. Rovnako sme voličom ponúkli Národnú petíciu za zmenu, ktorá spája ľudí v prospech idey silného sociálneho štátu. Dnes sa politici pretekajú, čo ponúknu v ten deň, aby sa dostali do správ, a nepremýšľajú, čo bude s ľuďmi a štátom o mesiac, o rok, o štyri roky alebo s výhľadom na desaťročie. My ponúkame riešenia a spájame sa s ľuďmi. Nie hnev, nie negatívna emócia, ale riešenia a odbornosť sú tmelom, ktoré potrebuje Slovensko.

Situace na slovenské politické scéně je nepřehledná, což se nemusí změnit ani po volbách. Máte nějaký limit při hledání koaličních partnerů pro příští vládu?
HLAS-sociálna demokracia vylúčil zo spolupráce dve strany: Kotlebovcov a Matovičovo OĽANO. Musím však povedať, že vylučovať strany zo spolupráce sa akosi stalo módou v predvolebnej kampani. Za HLAS-sociálnu demokraciu chcem povedať, že chceme voľby vyhrať, byť čo najsilnejší. K SMER-u len poznamenám, že nás vyrušuje jeho politická dvojtvárnosť. Na jednej strane hovoria o spolupráci, na strane druhej robia reálne kroky a iniciatívy, ktoré tieto slová popierajú. Verím, že si to postupne voliči začnú viac všímať. V konečnom dôsledku o všetkom rozhodnú ľudia a tí rozdajú karty, aká koalícia bude po septembri dobrá pre Slovensko.

Máte spíše ambici být premiérem, nebo uvažujete i o prezidentské funkci? Je Zuzana Čaputová dobrou prezidentkou Slovenska?
Mojou ambíciou je dosiahnuť čo najlepší výsledok v parlamentných voľbách. Slovensko po tridsiatich rokoch potrebuje zmenu a ja sa chcem na tejto zmene podieľať. Silný štát a odborná dôveryhodná vláda pomáhajúca ľuďom je to, čo Slovensko potrebuje. Pri Zuzane Čaputovej musím povedať to, čo hovorím často. Keď má prehovoriť a zásadne konať, mlčí, a naopak. To, že sme mali odvolanú vládu pri moci, ktorá škodila Slovensku, je aj jej spoluzodpovednosť, že nebola dostatočne razantná a rozhodná. Bez ohľadu na to verím, že k zásadnej zmene dôjde. Slovensko sa vráti na správnu cestu. A na báze našej celospoločenskej dohody s rôznymi profesijnými a spoločenskými skupinami posunieme Slovensko vpred a začneme dobiehať nielen Českú republiku, ale aj vyspelejšie štáty v EÚ.

Autor je evropským editorem Deníku

CV BOX
Peter Pellegrini (narodil se 6. října 1975 v Banské Bystrici) je slovenský poslanec, předseda strany HLAS-sociálna demokracia, bývalý slovenský premiér a exministr školství a zdravotnictví.
Vystudoval obor finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici a Ekonomickou fakultu Technické univerzity v Košicích. Následně začal podnikat.
Roku 2000 vstoupil do strany SMER-sociálna demokracia (v letech 2006, 2010, 2012 a 2020 byl zvolen poslancem). Od března 2018 byl dva roky slovenským premiérem.
Po neshodách uvnitř strany ji v červnu 2020 opustil, založil novou (HLAS-sociálna demokracia) a v listopadu 2020 se stal jejím předsedou.

ROZVRÁTENÝ ŠTÁT
Na současné dění ve své zemi hledí Peter Pellegirni hodně kriticky. Co je podle něj největším problémem dnešního Slovenska? „Dnes je problémom Slovenska rozvrátený štát,“ říká rozhodně. „Nekompetentná vláda, ktorá zlyhala na všetkých úrovniach riadenia štátu. Rozvrátila dialóg so spoločnosťou, má najväčšiu nedôveru verejnosti pohybujúcu sa na hranici 80 percent. Ohrozuje svojím amaterizmom čerpanie peňazí z Plánu obnovy. Nepostavili jedinú nemocnicu. Slovensko chudobnie a začína dokonca zaostávať aj za Českou republikou. Naprávať po tejto vláde škody, ktoré svojím amaterizmom a neprofesionalitou spôsobila, nebude vôbec ľahké.“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků