Rozhovory

Pavel Bělobrádek: Je důležité brát život s nadhledem a nadějí

Publikováno: 13. 12. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Pavla Bělobrádka
logo Sdílet článek

„Pán Bůh nám dal dvě ruce a mozek, abychom ho neobtěžovali s každou maličkostí,“ říká Pavel Bělobrádek. Od roku 2013 je poslancem Parlamentu ČR a od října opět členem Poslaneckého klubu KDU-ČSL. A 25. prosince, přesně na Boží hod, slaví narozeniny.

S koalicí SPOLU jste v říjnu vyhráli volby. Doba ale není snadná. Co bude nová vláda řešit v první řadě?

Rozhodně se zaměříme na covidovou nákazovou situaci a státní rozpočet. Nebude to nic lehkého, ale od toho vládu máme.

Za jakými programovými prohlášeními si budete vy osobně – a potažmo i KDU-ČSL – stát klidně i „proti všem“? Přece jen jde koalici pěti stran...

Našimi tématy je určitě pomoc rodičům, aby mohli za důstojných podmínek vychovávat děti, sociální zabezpečení těch, kteří si sami nemohou pomoci, důchodová reforma a oblast krajiny, vody a ovzduší, včetně adaptace na klimatickou změnu.

Pandemie covidu je v poslední době nejtěžší břímě každé vlády. Čísla nakažených letí strmě vzhůru, část občanů bojkotuje očkování a nechce dodržovat hygienická nařízení. Co s tím?

Musíme zapůsobit na ty, kteří nejsou nepřesvědčitelní. Těch ještě je poměrně dost, tady vidím šanci. S těmi druhými neuděláme asi nic.

Vaše strana kdysi váhala s podporou zákona o elektronické evidenci tržeb, ale nakonec ji pomohla schválit. S vaší novou vládou se EET, zdá se, zruší. Máte nějaké lepší řešení, jak ohlídat neplatiče daní?

Měli jsme v roce 2013 v programu registrační pokladny. Nechtěli jsme ale EET rozhodně pro všechny, jak na to tlačily ČSSD a ANO. Nakonec se povedlo část odsunout a již se nezavedla. Myslím, že nejlepší je daně zjednodušit a zpřehlednit.

Čemu se chcete ve sněmovně nejvíc věnovat?

Chtěl bych pokračovat v kontrolní činnosti Bezpečnostní informační služby a v oboru, který jsem také vystudoval – tedy v oblasti ochrany životního prostředí a zemědělství.

Čeká vás spousta práce. Přitom se netajíte tím, že trpíte roztroušenou sklerózou. Jak se vám podařilo s touto nemocí „dohodnout“?

Především ji moc neřeším, protože to nemohu změnit. Beru ji jako fakt. Důvěřuji svým lékařům a jejich radám. Musel jsem si určit časové priority, oddělit podstatné od zbytného a nezabývat se blbostmi. Prostě jít přímo k pointě. Nejsem úplně vzorný pacient, ale domnívám se, že je důležité brát život s nadhledem a nadějí. Přičemž naděje není pouze laciný a neinformovaný optimismus.

Vystudoval jste veterinární hygienu a ekologii. Co si myslíte o Green Dealu, Zelené dohodě pro Evropu, která obsahuje plán na snížení emisí skleníkových plynů v EU do roku 2030 o 55 procent ve srovnání s rokem 1990? Vnímáte ji spíše jako negativum, nebo pozitivum?

Green Deal beru hlavně jako příležitost. Buď sedneme na koně a pojedeme, nebo osedláme toho uhynulého. Všechno má svoje klady i zápory, ale je třeba se přizpůsobit a využít šanci, kterou máme.

Co pro vás znamená víra?

Víra je pro mě cesta a vztah. Obojí má dynamiku, svoje slunečné dny i temné noci. V Pána Boha jsem věřil vždycky. Nejdříve jako v „NĚCO“, později jsem pochopil, že je to „NĚKDO“. Jsem z věřícího, ale nepraktikujícího prostředí, a víru jsem vzal vážně až v dospělosti.

Vánoce jsou za dveřmi, tedy je tu čas, ve kterém by měla mít velké místo i rodina. Je pro vás hodně důležitá?

Děti a manželka jsou pro mě smyslem života. Hlavně kvůli tomu, abych na ně měl více času, jsem odešel z vrcholných funkcí. Pro mnohé je to sice neuvěřitelné a nepochopitelné, ale je to tak.

CV BOX

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA (25. prosince 1976 v Náchodě) je poslancem za KDU-ČSL, bývalým předsedou této strany a bývalým místopředsedou vlády.

#Vystudoval Fakultu veterinární hygieny a ekologie na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, kde později získal titul Ph.D. V roce 2010 vystudoval VŠ CEVRO Institut – Liberálně-konzervativní akademii, v letech 2011−2013 ještě postgraduální MPA program Bezpečnostní a krizový management. Prvních téměř 10 let tohoto milénia pracoval na královéhradecké krajské veterinární správě.

Členem KDU-ČSL je od roku 2004, v roce 2008 se na rok stal místopředsedou Mladých křesťanských demokratů. V letech  2010 až 2019 byl předsedou strany. Je zastupitelem města Náchod a zastupitelem Královéhradeckého kraje. Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2013 a mandát od té doby pokaždé obhájil.

Je ženatý, s manželkou Janou mají tři děti – Josefa, Anežku a Marii. Mezi své záliby řadí dům a zahradu, přírodu, historii, literaturu a výtvarné umění.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků