Kultura

Opatová: Kraj bohatý nielen na tradície

Publikováno: 27. 6. 2022
Autor: Katarína Hanzelová
Foto: Foto Ramon Leško
logo Sdílet článek

Týmto krajom kedysi pochodovali aj rímske vojská a zanechali tu nápis, ktorý sa dodnes považuje za akýsi rodný list mesta. Z hradu na vysokom brale sa jeho krásou kochal Matúš Čák, pán Váhu a Tatier, a nesmrteľnú stopu lásky tu zanechal turecký dôstojník Omar, keď kvôli milovanej Fatime vykopal studňu do skaly na nádvorí.

Mapovanie zvykov

A z lásky, hrdinstva, ale aj z nezdolnosti ľudskej vôle sa tu vytvorilo ľudové umenie, ktoré dodnes očarúva piesňami, tancami i muzikou, v ktorej sú ukryté všetky emócie nazbierané po stáročia. My sme do tohto kraja zavítali pri príležitosti Slovenského dňa kroja, prostredníctvom ktorého sme mapovali zvyky, ktorými naši predkovia vítali jar. Boli sme naozaj milo prekvapení rozmanitosťou a pestrosťou, ktorú nám tunajší obyvatelia ponúkli. Už pri vstupe do Opatovej pri Trenčíne sme cítili, že bude niečím výnimočná. Dychovka hrala na plné obrátky a folkloristi sa tešili zo vzájomnej prítomnosti. To sme ešte netušili, že na záver budeme aj tancovať! Zažili sme nefalšovanú radosť z hudby, tradícií a to všetko na krásnom mieste, pri starom mlyne.

Zo spomienok tety Kataríny

Teta Katarína je nevyčerpateľným žriedlom spomienok na tunajší autentický folklór a mnohé z toho, čo sme tu videli, sama prežila. „U nás sa hovorilo, že na fašiangy sa chodilo z krčmy do krčmy a na Veľkú noc zas z kostola do kostola,“ začína svoje pútavé rozprávanie. „A hoci medzi týmito sviatkami bol dlhý a prísny štyridsaťdňový pôst, hlavne mládež si tanec užila tak na fašiangy, ako aj po Veľkej noci. Slávne boli u nás majálesy. Tie sa začínali stavaním dvoch májov pred kostolom – museli byť vyššie ako kostolná veža. Postarali sa o ne mládenci a dievky sa zas doma starostlivo chystali na zábavu, aby boli čo najkrajšie. Dôležitý bol účes, musel mať presný, rovný pútec a vlasy sa museli krásne lesknúť. To sa nám darilo dosiahnuť pomocou bravčovej masti, ktorou sa naozaj nešetrilo. No a potom mohla začať tá pravá májová veselica.“

A to, ako sa v Opatovej vedeli veseliť a zabávať, sme videli a počuli aj my počas našej návštevy v tejto rázovitej obci v tesnej blízkosti legendárneho Trenčianskeho hradu.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků