Osobnosti

Olena Volodymyrivna Zelenská - Hlas Ukrajiny

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Shutterstock.com a Wikimedia Commons
logo Sdílet článek

Počas ťažkých časov sú to ženy, ktoré svojím hlasom dvíhajú ducha i morálku národa. V minulosti to bola manželka amerického prezidenta Anna Eleanor Roosevelt či manželka britského premiéra Clementine Churchill. V dnešných dňoch k nim patrí prvá dáma Ukrajiny, Olena Volodymyrivna Zelenská. Keď Rusko napadlo Ukrajinu, stala sa Putinovým terčom číslo dva, hneď po svojom manželovi.

Vyštudovaná architektka a scenáristka po úlohe prvej dámy nikdy netúžila. Keď sa jej manžel stal prezidentom Ukrajiny, stála skôr v úzadí. Z jeho tieňa vystúpila po tom, čo Rusko 24. februára 2022 napadlo Ukrajinu a ocitla sa v centre diania tejto tragédie. Ako najvplyvnejšia žena Ukrajiny bojuje za ukrajinský ľud, za školské reformy či rodovú rovnosť. Iniciovala tiež pristúpenie Ukrajiny k medzinárodnej iniciatíve G7 o rovnoprávnosti žien a mužov. Usiluje sa o rozšírenie ukrajinčiny do audiosprievodcov v najväčších svetových múzeách. Sebavedomá a odhodlaná prvá dáma Ukrajiny sa počas vojny pred verejnosťou neskrýva, ale pevne stojí po boku svojho manžela i národa. V dnešnej situácii nemá na výber, a tak jej hlas počuť všade, kde je to potrebné a možné.

Úlohu prvej dámy zvláda excelentne
Inteligentná, nenápadná a v tieni svojho manžela, taká bola pred vypuknutím vojny. Všetko zmenila ruská invázia, odvtedy sa aktívne zapája do diania. Prvým jej vystúpením bolo privítanie prvej dámy USA, Jill Biden, počas neohlásenej návštevy na západe Ukrajiny. Nasledovala dištančná účasť na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane a osobná účasť na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose. Olena Zelenská už vstupuje aj na pole diplomacie. Podľa nej vojna vrátila Ukrajinu späť o niekoľko desaťročí a zastavila všetky reformy. Zdôrazňuje, že ,,napriek ubezpečeniam kremeľských propagandistov, ktorí túto inváziu označujú za špeciálnu operáciu, ide o vraždy civilistov.“

Matka vlasti
Svoju vojnou zmietanú krajinu i jej obyvateľov podporuje každodenne a nielen na sociálnych sieťach. Jej srdcovkou sú najmä deti, najnevinnejšie obete vojny, okrem iného sa usiluje o to, aby mali kvalitnú výživu a potrebné zázemie. Aj ona je matkou, s manželom Volodymyrom má dve deti. Snaží sa pomáhať aj ďalším skupinám obyvateľstva. V dôsledku ostreľovania miest majú civilisti problém nielen s dodávkami energií či potravín, ale zhoršila sa aj zdravotná starostlivosť, najmä onkologickí a zdravotne postihnutí obyvatelia či seniori stratili prístup k liekom alebo k liečbe. Ako povedala: „Vojna proti takýmto ľuďom je dvojnásobný zločin!“

Najstrašnejšie mesiace
V prejave na stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose vyzvala Olena Zelenská delegátov, aby sa väčšmi zasadzovali za ukončenie vojny na Ukrajine. Zdôraznila, že „jednota je to, čo nám vráti mier“. Jedine globálna spolupráca zabráni, aby sa nezrútil život ľudí na celom svete. Vojna sa ustavične rozvetvuje, a ak Ukrajina prehrá, prehrá civilizovaný svet. „Všetci viete, že ruská agresia nikdy nemala v úmysle zastaviť sa na ukrajinských hraniciach. Táto vojna sa môže posunúť ďalej a rozdúchať širšie krízy, ak Ukrajina prehrá,“ pokračovala. „Ako svet môže očakávať, že dosiahne klimatickú neutralitu, keď nedokáže ani zastaviť vypaľovanie celých ukrajinských miest? To je to, čo Rusko robí svojím delostrelectvom, raketami, iránskymi dronmi,“ povedala. Zároveň informovala, že čínskemu vicepremiérovi Liou Cheovi odovzdá pre prezidenta Si Ťin-pchinga list s návrhmi prezidenta Volodymyra Zelenského na ukončenie vojny Ruska proti Ukrajine. Svoj desaťbodový mierový plán ukrajinský prezident predstavil v novembri minulého roka v príhovore k účastníkom stretnutia skupiny G20 prostredníctvom videokonferencie. Hovorí v ňom o stiahnutí ruských jednotiek z celého ukrajinského územia a o zriadení špeciálneho vojnového tribunálu na súdenie zločinov, ktorých sa Rusi na Ukrajine dopúšťajú. Život vo vojne prvá dáma Ukrajiny opísala médiám ako najstrašnejšie mesiace života Ukrajincov vrátane toho svojho. A práve jej národ je pre ňu najväčšou inšpiráciou. Jej slová: „Tešíme sa na víťazstvo. Nepochybujeme o tom, že zvíťazíme. A to je to, čo nás ženie ísť ďalej,“ rezonujú svetom.

CV BOX
Olena Volodymyrivna Zelenská (narodená 6. februára 1978 v ukrajinskom Kryvom Rihu) je scenáristka a ako manželka Volodymyra Zelenského súčasná prvá dáma Ukrajiny.
Vyštudovala architektúru na Stavebnej fakulte Národnej univerzity v Kryvom Rihu. Začala však písať texty pre Štúdio Kvartal 95 a napokon sa stala scenáristkou. Práve pre toto štúdio napísala v roku 2005 komediálnu politickú satirickú televíznu show Večerný Kvartal, v ktorej si zahral Volodymyr Zelenskyj.
V poslednom období sa podpísala pod rozsiahly dokumentárny seriál Ukrajina pod paľbou 2 a dokumentárny film Zelenskyj: Duch Ukrajiny.
S Volodymyrom sa zoznámila počas štúdia na Stavebnej fakulte. Vzali sa v roku 2003 po osemročnom vzťahu. Po roku sa im narodila dcéra Oleksandra a v roku 2013 syn Kyrylo.

BOJOVNÍČKA ZA ĽUDSKÉ PRÁVA
Olena Zelenská bojuje aj za dodržiavanie ľudských práv a zrovnoprávnenie žien. Vo videopríhovore na podujatí OSN venovanom porušovaniu ľudských práv na Ukrajine vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zločiny proti ľudskosti, ktoré ruské jednotky páchajú na Ukrajine. A taktiež, celkom oprávnene, neraz žiadala OSN, aby zriadila špeciálny tribunál. Ten má súdiť Rusko za agresiu voči Ukrajine, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo. Od demokratického sveta požadovala zatvorenie vzdušného priestoru nad Ukrajinou slovami: „Zavrite oblohu, na zemi si poradíme sami.“ Zdôraznila tiež, že „ak nezastavíme Putina, ktorý hrozí, že rozpúta jadrovú vojnu, na svete nezostane žiadne bezpečné miesto“. Olena Zelenská pripomína, že konflikt na Ukrajine nie je špeciálnou operáciou, ale je vojnou v Európe a iste nezostane len na hraniciach EÚ.

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou v apríli 2019, mesiac pred víťazstvom v prezidentských voľbách.

Olena Zelenská v spoločnosti amerického prezidenta Joea Bidena, jeho manželky Jill Biden, americkej viceprezidentky Kamaly Harris a Douga Emhoffa.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků