Rozhovory

Oldřich Lomecký : Praha 1 kultivuje svoji tvář

Publikováno: 1. 12. 2018
Autor: Redakce
Foto: Úřad Městské části Praha 1
logo Sdílet článek

Nové stromy, opravené lavičky k posezení, širší chodníky – to vše a mnoho dalšího je na papíru „schováno“ v kolonce každoročních investic v Praze 1. A kdo by o konkrétních projektech mohl vědět více než starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).


Jak byste zhodnotil projekty, které Prahu 1 zvelebují a kultivují? Máte na všechno peníze, abyste si mohli dovolit být velkorysí? 

Obecně řečeno, všechny investiční projekty jsou rozumným kompromisem mezi cenou a rozsahem. To neplatí o kvalitě, protože tu chceme vždy prvotřídní. Když jsem se stal před osmi lety starostou Prahy 1, jedním z prvních úkolů byla stabilizace rozpočtu tak, aby městská část hospodařila zdravě a vyrovnaně. To se samozřejmě promítlo i do investic. Z projektů zmizely různé „nadstavby“, o jejichž přínosu pro občany by se dalo s úspěchem pochybovat. 

Lidé zřejmě nejvíc vnímají opravy ulic a náměstí, protože jsou takřka vždycky určitým způsobem omezováni stavebními uzávěrami, objížďkami apod. Zaznamenáváte nějaké námitky v tomto smyslu? 

Přiznám se, že takové námitky prakticky neslýchám. My od stavebních firem striktně vyžadujeme stoprocentní pracovní nasazení, takže občané vidí, že dodavatelská firma opravdu pracuje.

Co konkrétně se zrovna v Praze 1 opravuje? 

Pokud jde o ulice, v současné době revitalizujeme Anenskou, Stříbrnou a Konviktskou. Finišuje obnova Čelakovského sadů, projekt, který by měl být hotový společně s dokončením rekonstrukce budovy Národního muzea na konci léta. Co se týká „malých“ oprav, probíhají různé rekonstrukce ve školách a školkách, což je každoroční kolorit během letních prázdnin. Aby to ale nevypadalo, že jen malujeme nebo měníme kliky u dveří – například v mateřské škole v Hellichově ulici probíhá revitalizace zahrady včetně výměny herních prvků, upravována je i zeleň. V mateřince v Opletalově ulici rozšiřujeme prostory – vzniká tam nová místnost pro odpolední odpočinek dětí na lůžku. 

Zůstaňme spíše u těch opravdu velkých projektů. Jaké plánujete? 

Skutečně velkou investicí – a také velkým tématem v mediálním prostoru – je postupná výstavba podzemních garáží v centru města. Jde o Štěpánskou ulici, Senovážné náměstí, Dvořákovo nábřeží, eventuálně také o Malostranské náměstí a možná další místa. 

Pokud vím, podzemní garáže obecně nevzbudily u veřejnosti kdovíjaké nadšení...

Opravdu vážné námitky jsem v minulosti zaznamenal pouze ze strany památkářů, Zelených a dalších aktivistů ze spolku AutoMat. Naopak lidé z Prahy 1 si uvědomují, že bez podzemních garáží se neobejdeme. Jestliže obnovujeme veřejná prostranství v tom smyslu, že je zklidňujeme a měníme v příjemná pobytová místa především pro pěší, někam ta auta dostat musíme. A je samozřejmě nemyslitelné jakkoli redukovat počet parkovacích míst pro rezidenty, tedy občany z naší městské části. 

Připravili jste ještě něco dalšího? 

Pochopitelně. Z okruhu těch větších investic bych zmínil projekt domu pro děti a mládež v Truhlářské ulici č. 8. Záměr je nasnadě: poskytnout dětem a dospívajícím z Prahy 1 plnohodnotné zázemí pro volnočasové aktivity. To je projekt, ze kterého mám opravdu velkou radost. 

Když už si povídáme o velkých investicích, nelze nezmínit „kauzu“ revitalizace Václavského náměstí.

Příčina toho neuvěřitelného několikaletého zdržování je bohužel až tristně jednoduchá: projekt proměny Václavského náměstí se pořád někomu z nějakého důvodu nelíbil. Mluvili jsme o podzemních garážích, což byl mimochodem také jeden z důvodů, proč ji někteří tak dlouho bojkotovali. Jsem však přesvědčen, že se snad konečně blížíme ke konci celé ságy a prvnímu „kopnutí“ do země. 


Nejlepší investiční projekty Prahy 1.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků