Zdraví

Obrňte se proti borelióze

Publikováno: 16. 4. 2021
Autor: Redakce
Foto: Canadian Medical a/and Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Konečně přišlo jaro a řadu z nás lákají příjemné procházky přírodou. Právě tam můžeme načerpat energii po dlouhé zimě. Kromě nových sil a zážitků si odtamtud ale můžeme přinést také zcela neplánovaný a nechtěný suvenýr.

Z prvního oteplování totiž nemáme radost jen my, ale i klíšťata, která se každoročně snaží, aby se jim opět podařilo zlomit rekord v počtu přisátí na lidského hostitele. Jestliže se vám tahle nepříjemnost přihodí, pak platí: čím dříve, tím lépe. Přesněji – čím dříve odstraníte zakousnuté klíště, tím více snižujete riziko nákazy přenosným onemocněním, například boreliózou. Čím déle je totiž klíště přisáté, tím je riziko přenosu infekce větší.

Typická skvrna

Původcem boreliózy je spirálovitá bakterie Borrelia burgdorferi a její druhová skupina. Klinické projevy infekce jsou pestré. Borélie můžou postihnout různé tkáně těla, nejčastěji kůži, nervovou soustavu, svaly, kosti, a vzácněji i jiné orgány.

„První stadium boreliózy je charakterizované vznikem kruhovitého zarudnutí v místě zákusu klíštěte, typicky s centrálním vyblednutím vzhledu terče. Tento kožní příznak se vyskytuje asi u 70-80 procent nakažených osob,“ vysvětluje MUDr. Naďa Klocoková, internistka z kliniky Canadian Medical. Toto je častý, ovšem nikoliv jediný možný průběh projevu boreliózy na kůži. Skvrna totiž nemusí mít centrální vyblednutí, může vypadat jako červenofialové zarudnutí podobné uzlíku. „Tento uzlík – boreliový lymfocytom – pak najdeme nejčastěji na ušním lalůčku, na bradavce nebo na šourku. Kožní afekce se zpravidla objeví cca týden od infekce. Není však výjimkou, že nastane i za více než měsíc. Pro lymskou boreliózu charakteristický jev – erythema migrans, kdy se kožní zarudnutí stěhuje po různých částech těla – je v Evropě vzácný,“ říká MUDr. Klocoková.

Trápí i dlouhodobě

Kožní projevy mohou, ale nemusí předcházet neurologickým problémům. „Borelióza má tři stadia: časné lokalizované, časné diseminované a pozdní diseminované. V prvním stadiu vídáváme kožní projevy, které můžou být provázené i nespecifickými celkovými příznaky typu slabost, malátnost, únava. Ve druhém stadiu, které vzniká týdny až měsíce od infekce, se objevují neurologické příznaky – třeba obrna lícního nervu, škubání ve svalech, brnění, pálení kůže, poruchy zraku, ale i závažné komplikace jako aseptická meningitida a encefalitida. Při postižení svalů nemocný pociťuje jejich bolesti a slabost. Postižení kloubů je provázené rovněž jejich bolestí, při typické oligoartritidě (zánětu jednoho nebo několika málo kloubů, nejčastěji kolenního) vidíme i otok a zarudnutí. Postižení srdce může vyvolat poruchy srdečního rytmu nebo dlouhodobé poškození srdečního svalu. Může dojít i k napadení jater či ledvin.

Pozdní stadium nastupuje měsíce až roky od infekce. Jeho charakteristickým příznakem je acrodermatitis chronica atrophicans, kdy dochází k postupné degeneraci podkoží. Kůže je tenká, papírová s modročerveným zbarvením, lehce se rozruší. Mezi další dlouhodobé příznaky patří poškození periferních nervů, chronická encefalomyelitida či chronické záněty kloubů a šlach,“ uvádí MUDr. Klocoková.

Když zklame obrana

Borieliózu rozšiřují zejména klíšťata, rezervoárem jsou nakažení drobní hlodavci. Člověk je jenom příležitostný hostitel. Onemocnění přenášejí i nižší vývojová stadia klíšťat – nymfy. Ty jsou velice malé, pouhým okem téměř neviditelné. Pokud se tedy objeví charakteristické příznaky, je potřeba na boreliózu myslet, i když pacient zákus klíštěte neuvádí.

 Spekuluje se sice o tom, že přenašeči jsou i jiné druhy hmyzu sajícího krev, ale to se zatím nepotvrdilo. A protože proti ní prozatím neexistuje očkování, jsou jedinou ochranou takzvané bariérové prostředky – tedy oblečení a repelenty. Přenos bakterií z klíštěte na člověka trvá 24 hodin. Včasné odstranění klíštěte je tedy rovněž poměrně spolehlivou formou prevence.

Pokud už touto chorobou onemocníte, nemusíte se bát, že byste snad nakazili lidi ve svém okolí. Ale vzhledem k uvedeným zdravotním potížím, které vyvolává, byste v případě podezření měli určitě zajít k lékaři. „Borelióza se léčí antibiotiky. Léčba by neměla být kratší než tři týdny,“ dodává MUDr. Naďa Klocoková.

BORELIÓZA

Lymská borelióza je pojmenována podle městečka Old Lyme ve státě Connecticut ve Spojených státech, kde bylo v roce 1975 poprvé popsáno několik případů této nemoci. Ve většině případů odezní tato infekce po léčbě antibiotiky, zejména pokud je podchycena v raném stadiu. Opožděná nebo nedostatečná léčba může ovšem vést k propuknutí mnohem vážnějších symptomů.



Mohlo by vás zajímat

Více článků