Sport

Nicolae Stanciu: Jsem vděčný za všechno, co mi fotbal dal

Publikováno: 13. 11. 2019
Autor: Karel Černý
Foto: SK Slavia Praha
logo Sdílet článek

S Nicem, jak mu všichni říkají, jsme si povídali krátce před derby s jeho bývalým klubem – Spartou. Čekal jsem aspoň trochu nervozity, ale byl naprosto klidný. Stejně jako potom při zápase. „Jsem vždycky klidný,“ řekl mi mimo jiné.

Působil jste déle v Rumunsku, Belgii a Česku. Je fotbal v jednotlivých zemích odlišný?

Ve všech těchto ligách se hraje dobrý fotbal, všude jsou alespoň 3−4 skutečně silné týmy. Myslím, že všechny tyto tři ligy jsou silné a hraje se v nich kvalitní fotbal. 

Do Slavie jste přišel krátce před zahájením ligy a pohárů. Bylo obtížné naskočit na už rozjetou lokomotivu?

Ano, bylo to těžké, protože jsem dlouhou dobu strávil doma čekáním na to, až se přestup uskuteční. Teprve teď začínám mít pocit, že se blížím stoprocentní formě. Usilovně pracuji na návratu a tým mi v tom hodně pomáhá. 

Za Slavii jste nastoupil proti Kluži, kde máte dům, v Česku je vaše „bývalka” Sparta. Cítíte při takovýchto zápasech vyšší napětí, nebo je to pro vás stejné, jako nastoupit proti komukoliv jinému?

Není v tom žádný rozdíl. Nezáleží na tom, za koho hraju, jsem vždycky v klidu. Teď hraju za Slavii a udělám vše, co bude v mých silách, abych pomohl mužstvu k výhře. Na nic jiného nemyslím.

Když jste v 15 letech začínal v seniorském fotbale, měl jste nějaký svůj sen?

Všechny své sny jsem si splnil. Mým snem bylo hrát první ligu v Rumunsku a dostat se do národní reprezentace, a to se mi také podařilo. To, co dělám teď, je už navíc, a jsem na to hrdý. Je to něco, čeho si budu vždy vážit, a jsem vděčný za všechno, co mi život, a fotbal především, dal.

Stačil jste už během svého působení ve Spartě a teď ve Slavii poznat víc Prahu nebo i jiná místa v Česku? Máte tu nějaké oblíbené místo?

Znám Prahu velice dobře a jsme tu se ženou šťastní. Slyšel jsem, že třeba Karlovy Vary jsou krásné, ale nikdy jsem tam nebyl. Své oblíbené místo jsem si zatím nenašel, je tu spousta krásných restaurací, kaváren, obchodů... Nedokážu se rozhodnout jen pro jedno místo (směje se).

 

Fotbalová výstava

Slavia Museum uspořádalo další fotbalovou výstavu. Tentokrát souvisí se zápasem české a anglické reprezentace, který se odehraje právě na Sinobo Stadium v Edenu. Tématy jsou Anglie jako kolébka fotbalu, Zápasy ČR x Anglie, EURO 1996, Čeští fotbalisté hrající v Anglii a Zápasy Slavie vs. anglické týmy. Museum je otevřené v pátek až neděli od 10.00 do 18.00 hodin (někdy bývá doba upravena podle hrací doby aktuálního zápasu).


Nicolae Stanciu 

Nicolae Claudiu Stanciu (narodil se 7. května 1993 v Cricău) je rumunský fotbalový záložník a reprezentant hrající za SK Slavia Praha.

Svůj první zápas za seniory odehrál ve svých 15 letech, a to ve 2. rumunské lize za Unirea Alba Iulia. O dva roky později debutoval v 1. lize.

Poté působil v rumunských FC Vaslui, FC Steaua Bukurešť a v belgickém RSC Anderlecht. Nastoupil také za mládežnickou i seniorskou reprezentaci Rumunska.

Na konci ledna 2018 přestoupil do pražské Sparty. O rok později odešel do saúdskoarabského Al Ahli, kde však byl jen pár měsíců, a v červenci 2019 přestoupil do SK Slavia Praha.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků