Osobnosti

Narodila sa, aby maľovala

Publikováno: 14. 6. 2019
Autor: Beata Greneche
Foto: Karin Kráľové
logo Sdílet článek

Sú ľudia, ktorí sa narodia a vedia čo chcú v živote robiť. Keď sa 26. júla 1980 o pol jedenástej dopoludnia narodilo malé dievčatko, do pusy mu namiesto cumlíka dali zrejme štetec. A ono sa rozhodlo, že svet bude jeho veľký priestor na maľovanie.

Karin Kráľová je výtvarná umelkyňa pôsobiaca vo Francúzsku, ktorá vyštudovala maľbu na „Université Paris 8“ a odvtedy v krajine galského kohúta aj pôsobí. Jej obrazy sa však nachádzajú aj v súkromných zbierkach katarských a dubajských šejkov. Schopnosť vtiahnuť nás svojimi obrazmi do jej snov plných žiarivých farieb a nekonečného pozitívna zapôsobila aj na bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý Karin navštívil v jej ateliéri  v roku 2017.


Rozľahlý ateliér mladej maliarky sa nachádza na najvyššom poschodí galérie 59 Rivoli, len pár desiatok metrov vzdialenej od slávneho Louvru. Práve tu pripravuje svoju najnovšiu výstavu, ktorá bude jej prvou individuálnou výstavou v Prahe.


A práve túto svoju premiéru Karin venovala jednému výnimočnému mužovi, mužovi, ktorý tvoril naše dejiny a ktorého sté výročie smrti si v týchto dňoch pripomíname. Výstava, ktorú autorka nazvala “Taatahio Fetia” - Muž, ktorý sa rozpráva s hviezdami, je venovaná Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý tiež vačšinu svojho aktívneho života pôsobil vo Francúzsku. 


Štefánik, francúzsky generál a rytier Čestnej légie, už v detstve prejavil záujem o astronómiu, ktorá sa v dospelosti stala predmetom jeho celoživotného vedeckého záujmu. Práve táto časť jeho osobnosti bude nosným pilierom Karininej výstavy.


Takže po výstavách v New Yorku, Marseille, Paríži, na Miami či v Tunise vás od 14. mája do 14. júna srdečne pozývame na výstavu “Taatahio Fetia” - Muž, ktorý sa rozpráva s hviezdami v Slovenskom dome na Soukenické 3 v Prahe. Náš časopis, ako hlavný mediálny partner, bude, samozrejme, pri tom!

 

 

 

 

 


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků