Rozhovory

Naděžda Daduliaková Halová: Osudným se mi stal St. Moritz

Publikováno: 13. 4. 2023
Autor: Lucie Burdová
Foto: Jaroslav Jiřička a archiv Naděždy Daduliakové Halové
logo Sdílet článek

V roce 1754 se v italském Janově narodil Giovanni Battista Gismondi. O 264 let později otevřel Massimo Gismondi v Pařížské ulici v Praze butik sedmi generacemi prověřené věhlasné šperkařské značky Gismondi 1754. Jeho ambasadorkou je Naděžda Daduliaková Halová.

Jaká byla vaše cesta ke Gismondi?
Odmalička jsem milovala šperky a mám i vztah k Itálii, neboť tam žije část mé rodiny. Ať už jsem byla kdekoli, nikdy jsem neopomenula navštívit každé šperkařství, kolem kterého jsem prošla. Jinak tomu nebylo ani na dovolené v St. Moritz. Tehdy jsem šla obdivovat šperky Gismondi, což se mi stalo osudným. Nejenže jsem si koupila první šperk této značky, ale také jsem se seznámila s rodinou Gismondi. Nejprve jsem byla jejich klientkou, posléze se z nás stali přátelé.

Jak složité bylo vyjednat otevření pobočky v Praze?
Šperky Gismondi jsem sama nosila a většinu lidí, kteří je na mně viděli, oslovily a zaujaly. Zájemce jsem odkazovala vždy na jednu z evropských poboček, až Massimo přišel s návrhem otevřít v Praze nejprve pop-up store, posléze druhý… A protože oba byly velmi úspěšné, později i kamenný obchod.

Tradice, historie a unikátnost jsou atributy, které definují šperky z dílny Gismondi 1754. Jsou to hodnoty blízké i vám?
Ano, to činí šperky Gismondi výjimečnými, to mě k této značce přivedlo. Myslím, že je velice podstatné, že Massimo tvoří originály a má rád, když si každá žena najde svůj vysněný šperk, cítí se být výjimečná a ráda šperky kombinuje. Massimo navíc nabízí klientkám vytvoření šperku na míru. Buď vychází ze stávající kolekce, kterou ve spolupráci s klientkou upraví, nebo pro ni vytvoří unikátní návrh. Takový šperk potom klientce předáváme spolu s počátečními návrhy a finální kresbou. Massimo vítá, když jím vyrobený šperk podtrhuje osobnost ženy. Naopak nemá rád uniformitu.

Investují Češi do šperků, nebo jsme v tomto ohledu spíše opatrní?
Už investovat začali, ať již do originálů limitovaných high jewellery, nebo do solitérů. Investice do šperků se jednoznačně zvýšila v době po covidu. Jak Massimo říká, je to jediná investice, kterou můžete mít v kapse, na ruce, na krku, zkrátka stále při sobě. Navíc může dělat radost po generace.

Massimo Gismondi převzal loni cenu na Couture Design Awards, a nebylo to poprvé...
Jeho „Raggio di Sole“ neboli „Sluneční svit“ vyhrál v konkurenci skvostů od Cartiera nebo Bulgari cenu za nejlepší diamantový šperk v kategorii nad 20 tisíc dolarů a bodoval i u veřejnosti v kategorii The People´s Choice. Šperk z diamantů poskládaných do slunečních paprsků, jehož střed tvoří pětikarátový žlutý diamant, upoutá každého, ať už jde o laika, nebo zkušeného odborníka. Zaujal i porotu této prestižní šperkařské soutěže, ve které seděli znalci trhu, například nákupčí šperků luxusního amerického obchodního domu Saks Fifth Avenue Diana Schade, autorka několika zásadních knih o špercích Juliet de La Rochefoucauld, známý řecký designér šperků Nikos Koulis nebo Tanika Wisdom, která nakupuje šperky a doplňky pro britského prodejce módy MatchesFashion. Značka Gismondi se soutěže zúčastnila už třikrát a pokaždé odjela s medailí.

Podobně jako si některé ženy dělají radost koupí kabelky, bot apod., jsou to ve vašem případě šperky? Je nějaký, který je vaším favoritem?
Mám – jako ostatní ženy – ráda kabelky i boty, ale pokud si mohu vybrat, samozřejmě investuji raději do šperků, neboť v současné době jsou ceny kabelek a bot již v hodnotě menších diamantových šperků, ale na rozdíl od nich velmi rychle ztrácejí na ceně. Co mě těší, je, že si ženy stále častěji kupují šperky samy. Který mám nejraději? Těžká otázka, velmi ráda je střídám a vrstvím. Ale rozhodně mám jeden, který považuji za výjimečný a ikonický – prsten „doublering“. Je z kolekce Noi, která v italštině znamená „my“, tedy my dva, dvě myšlenky, dvě srdce, dva životy, které se potkají, protnou, pokračují společně a vzájemně se ovlivňují.


GISMONDI A NADĚŽDA
Gismondi 1754 je jednou z nejstarších šperkařských rodin na světě, výrobě klenotů se věnuje už sedmá generace. Šperky Gismondi v sobě kloubí tradici a moderní design a o jejich oblibě hovoří nejen mnohá ocenění, ale i narůstající počet butiků po celém světě. V roce 2018 byl otevřen butik v Praze. Kromě škály kolekcí nabízí výrobu šperků na zakázku nebo osobní výběr investičních kamenů. Současným generálním (ale také tvůrčím) ředitelem značky je Massimo Gismondi. Skvosty Gismondi 1754 mají v oblibě např. Gillian Anderson, Cheryl Cole, Reese Witherspoon, Jane Fonda, Demi Lovato, Angela Bassett, Katy Perry, Megan Fox, Emily Ratajkowski, Natalia Bryant a mnoho dalších.
Naděžda Daduliaková Halová je ambasadorkou Gismondi 1754 Boutique v Praze. Vystudovala gymnázium a pražskou VŠE. Pracovala ve firmě Teleaxis, poté založila marketingovou firmu Eurofuturum. Po krátké mateřské dovolené otevřela Gismondi 1754 Boutique v Praze.

Diamantový „Raggio di Sole“

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků