Technologie

Mobilní sítě mozek neuvaří

Publikováno: 26. 7. 2019
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Shutterstock.com, archiv Vodafone
logo Sdílet článek

Na internetu se letos opakovaně objevily zprávy, podle kterých je nová generace mobilních sítí 5G nebezpečná. Prý zabíjí ptáky a hlavně údajně působí jako mikrovlnná trouba a „uvaří“ lidem mozek. „Nesmysly,“ reaguje jednoznačně Jiří Tvrdý, specialista na infrastrukturu sítí ze společnosti Vodafone.

Nová síť 5G přinese výrazně vyšší rychlost internetu, znamená to i větší nebezpečí?

Vliv mobilů a vysílačů na zdraví je fyzikálně zcela nezávislý na typu služby, která je provozována, a stejně přísné hygienické limity platí pro starší sítě 2G, 3G, 4G i pro nastupující 5G. S každou novou generací sítě jsme díky technologickému pokroku schopni do elektromagnetické vlny zašifrovat více informací, proto dochází ke zvýšení přenosové rychlosti a snížení odezvy. Síť 5G tedy není možné prezentovat jako novou hrozbu.

Takže 5G není jako mikrovlnná trouba?

Opravdu se zde využívá podobných frekvencí. Mikrovlnná trouba pracuje s frekvencí 2,4 GHz a už dnes 3G funguje například na 2,1 GHz a 4G na 2,6 GHz, takže ani z tohoto pohledu nic nového. Velký rozdíl je ovšem ve výkonu, se kterým se pracuje. V případě mikrovlnky je v malém uzavřeném prostoru kolem 900 wattů a záření zde tak snadno plní svůj účel − ohřev pokrmu. U mobilů je úkolem přenos informací a k tomu stačí řádově nižší výkon. Není tedy možné porovnávat elektromagnetické záření pouze na základě frekvence bez znalosti dalších parametrů. 

Co vlastně znamená elektromagnetické záření?

Elektromagnetické vlny známe v životě jako teplo nebo obyčejné světlo. Zmíněné záření se vyskytuje v přírodě i v přirozené formě, jeho největším zdrojem je Slunce. Z něj u nás v letních dnech dopadá na každý metr čtvereční zhruba 1000 wattů, výkon jako v mikrovlnce. Člověk tedy elektromagnetické vlny nevynalezl, pouze se je naučil využívat a zašifrovat do nich informace. S každou novou generací sítě to umíme lépe a jsme schopni přenést více informací na stejné množství vyzářeného výkonu.

Upřímně – i kdyby bylo něco špatně, mobilní operátoři by to stejně asi nepřiznali...

Vlivu mobilů se věnují nezávislé uznávané instituce, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo u nás Státní zdravotní ústav. Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením (ICNIRP), která sleduje výzkum v oblasti, stanovila aktuální limity, včetně značné preventivní rezervy. Jedná se o velmi probádanou oblast a desetitisíce kvalitních studií doposud negativní vliv neprokázaly.

 Jiří Tvrdý, specialista na infrastrukturu sítí ze společnosti Vodafone

Co je 5G

Označení 5G v sobě skrývá pátou generaci bezdrátových systémů. Bude fungovat vedle stávajících 4G a 3G, nabídne ovšem mnohem rychlejší a stabilnější internet. Je důležitá pro tzv. Internet věcí, pro stále se rozmáhající služby, chytré domácnosti, samořiditelná auta, propojení informačních systémů. Obecně se největší rozvoj 5G sítí očekává v roce 2020. S nespornými výhodami 5G sítí se zároveň ozývají hlasy varující před možnými zdravotními riziky kvůli zvýšenému elektromagnetickému záření.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků