Rozhovory

Miloslav Baco: Máme ešte veľa nápadov a vízií do budúcnosti

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Lucie Burdová
Foto: AST Design
logo Sdílet článek

Jsou věci, které k sobě na první pohled moc nepatří. Například módní tvorba a politika. Že to ale skloubit jde, dokazuje Miloslav Baco, poslanec města Trenčín a zároveň spolumajitel společnosti AST Design, vlastnící oděvní značku ANDREA MARTINY.

Společnost AST Design se zaměřuje na výrobu pracovních oděvů a dámské konfekce. To jsou poněkud nesourodé produkty...
Dovolím si vás trošku poopraviť, a aj napriek na prvý pohľad nesúrodej kombinácii tieto dve divízie sú úzko prepojené. Keď sme si pred viac ako 25 rokmi založili vlastnú odevnú značku ANDREA MARTINY, pochopili sme, že aj takzvaný pracovný odev musí byť kvalitný, pohodlný, nadčasový a človek sa v ňom musí cítiť pohodlne celý deň. Preto sme vytvorili aj túto divíziu, kde všetky súčasti pracovného odevu, ako sú saká, nohavice, sukne, bundy a i., môžu byť presne také.

Jak vaše značka přišla ke svému jménu? A čím podle vás nejvíce oslovuje své zákaznice?
Naša značka ANDREA MARTINY je distribuovaná aj vyrábaná našou spoločnosťou a samotný názov pochádza z mena mojej spoločníčky, ktorá sa tak volala a je nositeľkou značky. Všetky naše odevy sú naša vlastná tvorba a je samozrejmosťou, že výber materiálov a samotná výroba je na najvyššej úrovni. Môže vás o tom presvedčiť aj fakt, že sme možno posledná spoločnosť na Slovensku, ktorá má svoju značku a dokáže ju predávať. Dôraz kladieme na jedinečnosť, vyrábame len malé série z každého modelu a veľmi dbáme na módnosť a dizajn.

V oblasti módy je dnes velká konkurence. Jak se vám daří držet pozici na trhu?
Na trhu pôsobíme už viac ako 25 rokov a snažíme sa o jedinečnosť v každom smere. Ponúkame nadštandardný prístup k svojim zákazníkom, či už vytváraním modelov v našich kolekciách v čo najvyššej kvalite a s neopakovateľným dizajnom, alebo službami a servisom. Vedel by som o tom dlho hovoriť, čo všetko robíme.

Nabízíte mimo jiné i individuální nákupy nebo zakázkovou výrobu jednotného oblečení pro firmy. Je o tyto služby zájem?
To, že máme v tíme naozaj odborníkov a vieme ponúknuť individuálne komplet služby od návrhov, spracovania až po finálny produkt, nás robí na trhu výnimočnými. Do našich kolekcií dávame modely pre všetky typy postáv, materiálová ponuka je obrovská, dokážeme spracovať všetky typy materiálov, vieme navrhnúť a vyrobiť celý dizajn manuál pre firmy, vojenské zložky, bankové domy atď. Individuálny prístup je samozrejmosťou, či už pre jednotlivca alebo aj pre veľkú spoločnosť či zložku.

Na webu máte uvedeno, že „mladí nadšení lidé dokázali vybudovat prosperující společnost AST Design“ – je to úzký tým, který je ve firmě dodnes?
Áno, pred 25 rokmi sme boli mladý nadšený tím. A toto nadšenie trvá dodnes. Viac ako 90 % ľudí, ktorí spoločnosť zakladali, tu stále pracuje, aj keď, samozrejme, pár ďalších sme pribrali. Ale priberáme a neodchádzame, práca nás baví a máme ešte veľa nápadov a vízií do budúcnosti. Doba je ťažká pre všetkých, ale my sa nevzdávame a budúcnosť záleží na nás všetkých, to si uvedomujem a všetci u nás na nej pracujeme.

Umístění výroby do Trenčína je vlastně symbolické. Narážím tím na známý a letitý oděvní veletrh „Trenčín město módy“...
Mesto Trečín bolo touto výstavou známe po celom Československu a potvrdzujem, bola unikátna. My sa snažíme túto tradíciu držať.

Kdybych chtěla prodávat vaši kolekci, jaká kritéria bych musela splňovat?
K výberu našich partnerov pristupujeme individuálne, veľmi záleží, či by ste išli ako monobrand alebo multibrand. Ale zatiaľ sme sa dohodli na spolupráci po niektorých „úpravách“ na jednej alebo druhej strane s každým naším partnerom. Dohodneme si vždy stretnutie a povieme si o možnostiach a predstavách s každým novým partnerom.

Na jakých trzích kromě Slovenska a Česka je značka ANDREA MARTINY collection zastoupena?
Naše modely sa predávajú aj v Slovinsku, Chorvátsku, Rakúsku a dokonca aj v ďalekej Kanade.

Kromě módy se pohybujete také v politice, a sice jako poslanec města Trenčín. Mají móda a politika něco společného?
Témy, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako diametrálne odlišné, majú predsa len niečo spoločné. Nadčasovosť. Tak ako v móde, aj v politike sa musíte pozerať do budúcnosti. V politike sa pohybujem na komunálnej úrovni už viac ako deväť rokov.

CV
Miloslav Baco (narodil se v roce 1974) je poslanec města Trenčín a obchodní ředitel firmy AST Design.
V roce 2018 absolvoval Vysokou školu ekonomie a managementu veřejné správy v Bratislavě.
Dlouhodobý zájem o obchod a politiku určil jeho směřování. Společnost AST Design, která se dnes zaměřuje na výrobu pracovních oděvů a dámské konfekce značky ANDREA MARTINY collection a která se svými oděvy prorazila i na zahraničních trzích, založil v roce 1997.
Z malé obchodní firmy dokázal spolu s několika dalšími mladými lidmi vybudovat prosperující společnost s vlastním technologickým zabezpečením a výrobními prostředky.
V komunální politice je aktivní od roku 2014.
Žije v Trenčíně, rád cestuje, jeho oblíbenými sporty jsou lyžování a tenis. Rád také sleduje dokumentární a historické filmy.

Andrea Stuchlíková (dříve Martiny) představuje jeden z modelů své značky.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků