Technologie

Milan Urban: Elektromobilita je šance, ne hrozba

Publikováno: 12. 7. 2020
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Shutterstock.com, Milan Urban
logo Sdílet článek

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban proslul jako zastánce českých podniků, výroby domácích automobilů a klasické energetiky. Dnes působí jako propagátor a ambasador elektromobility a chytré lokální energetiky.

Jste předsedou neziskového spolku Čistá mobilita, prezidentem Mezinárodní profesní komory dodavatelů pro elektroenergetiku a poradcem 1. předsedy vlády pro průmysl, energetiku, zahraniční obchod a čistou mobilitu. Není vaše nové zaměření v konfliktu s tím, co jste prosazoval na ministerstvu?

Určitě není. Jde o posun za posledních dvacet let. Zatímco když jsem byl po roce 2000 ministr, šlo hlavně o to vrátit české průmyslové podniky mezi světovou špičku v produkci technologicky vyspělých automobilů. Dnes je hlavní výzvou zvládnout zásadní změnu, ke které v automobilovém a energetickém průmyslu dochází. Klasická energetika a automobilový průmysl jsou kvůli požadavkům na životní prostředí a boj s klimatickou změnou pod velkým tlakem. Hrozí, že je převálcuje nová konkurence, jak to třeba předvádí americká Tesla. Ale Češi jsou mimořádně flexibilní, takže jsem si jist, že my to zvládneme. Třeba u našeho automobilového premianta, Škody Mladá Boleslav, jsme i díky našim aktivitám na dobré cestě zajistit výhradně čisté a bezemisní dodávky energie.

 

V květnu 2006 jste jako ministr průmyslu podepsal dohodu s jihokorejskou firmou Hyundai o výstavbě továrny na auta v Nošovicích. Dodnes jde o největší zahraniční investici v historii České republiky. Neohrožuje současné – promiňte – místy až šílenství prosazující elektromobily naše české továrny vyrábějící automobily se spalovacími motory?

O to právě jde. V ekonomice jste buď trendy a vyhráváte, nebo jste pozadu – a prohráváte. Ve třicátých letech jsme byli na světové špičce ve zbrojním průmyslu, o šedesát let později jsme ze hry vypadli, ale dnes se do ní docela úspěšně vracíme. To samé se týká automobilů: buď tu společenskou poptávku, a tedy i technickou změnu, zvládneme, nebo pohoříme. A jak říkám, já o českých schopnostech nepochybuji.

 

Jakými konkrétními projekty se dnes zabýváte?

V době, kdy dotace ovlivňují volný trh, musí být lídrem změn samotný stát. Chceme-li čisté prostředí, musí jít obec příkladem. Proto jsme se zaměřili například na proměnu a „ozelenění“ České pošty, která provozuje tisíce aut a budov. Prosazujeme, aby ta auta byla čistá, bezemisní – tedy elektrická, vodíková nebo na plyn. A totéž se týká i budov, které pošta potřebuje – právě ony by měly být energeticky co nejméně náročné. Ve výsledku na tom vydělá hlavně občan naší republiky: bude mít lepší prostředí, a navíc za provoz státního podniku méně zaplatí.

 

Týká se to i dalších státních institucí?

Máme projekt Nízkoemisní kraje, nízkoemisní obce. Pokud žádá stát po svých občanech, aby budovali nízkoemisní ekologické domy, právě on musí jít příkladem. Ve školách, v nemocnicích… Takže hledáme energetické úspory, které zároveň ušetří obcím i krajům peníze.

 

Rozumím správně, že vám jde hlavně o udržení konkurenceschopnosti celé České republiky? Dokáže se náš průmysl těmto změnám přizpůsobit?

Ale vždyť on už takovou schopnost jednou prokázal. Do tohoto století jsme vstupovali s beznadějně zastaralým hardwarem i softwarem, a díky našim lidem (a zahraničním investicím) dnes děláme nejsložitější strojírenské výrobky současnosti, od aut přes letadla až po robotické stroje. Tématem budoucnosti je propojení chytré energetiky s elektromobilitou: váš dům by měl umět levně zásobovat vaše auto energií. Když tohle zvládneme vyrábět, a já o tom nepochybuji, tak se o naši budoucnost opravdu bát nemusíme. Jak říkám, elektromobilita je prostě příležitost.

 

Milan Urban (narodil se 15. října 1958 v Čáslavi) je ministr průmyslu a obchodu z let 2003 až 2006. Byl také několikrát poslancem, je členem ČSSD.

Vystudoval Hutnickou fakultu VŠ báňské v Ostravě a poté pracoval v ČKD Kutná Hora jako technik. Později přešel do funkce výrobního náměstka v ČSAO Čáslav. V letech 1991–1995 působil coby vedoucí odboru hospodářství a investic na Městském úřadu v Čáslavi. Pak do roku 1998 působil v soukromé sféře.

V roce 1995 vstoupil do ČSSD a o tři roky později byl zvolen jako poslanec do sněmovny. V březnu 2003 byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu, na tomto postu byl do roku 2006. Coby poslanec působil ve sněmovně ještě v letech 2006 až 2017. V letech 2007 až 2011 byl místopředsedou ČSSD.

Je ženatý, má tři děti. Mezi jeho zájmy patří sport, především fotbal, tenis a motorismus. Předsedá fotbalovému klubu FC Zenit Čáslav.

 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků